در فلات مركزى ايران زمين و دامان پر مهر و محبت اشترانكوه، جايى ميان دشتهاى وسيع و پربركت گاپله شهرى آرميده است كه نام زيباى آن يادآور عظمت و خوبىهاى مردمى است قانع، صبور، با فرهنگ و با صفاست.
آرى ازنا شهرى كه در آن اشترانكوه صبور و پر برف دستى بر سينه دارد و سفيد كوه عاشق و پر گل به ما سلام مىكند.
از بالا سفره پر بركت جاپلق، پر خود را گشوده است و هر رهگذرى را مسرور مىكند.
آنچه ببينى همه كوه است و همه دشت، اما چه دشتى و چه كوهى، كوهش سلطان كوهها و دشتش مادر دشتهاست.
عدهاى تصور مىكنند چون شهرستان ازنا به عللى در لرستان واقع شده مردم آن نيز نژاد لر مىباشند، اما نژاد مردم شهرستان ازنا آريايى و فارس و لهجه مردم آن فارسى اراكى كه به آن گاپلهاى هم مىگويند است.
اقليتهاى ترك، ارامنه، يهودى، گرجى، بختيارى و قشقايى در شهرستان ازنا زندگى مىكنند كه هركدام تاريخى كهن از اين خطه در سينه دارند.
اين شهر قبلا جزو حوزه عراق عجم ( استان مركزى ) قرار گرفته بود كه در دومين تقسيمات كشورى در سال ۱۳۱۷ جزء حوزه لرستان قرار گرفت.
ازنا را از لحاظ تاريخى به ارامنه نسبت مىدهند و به واقع هم همين طور است.
مىگويند در حدود ۷۰۰ سال پيش ارامنه، شهر ازنا را بنا كردهاند، تعداد نامها و آثار ارمنى و شواهد و قراين به دست آمده در ازنا بسيار زياد است.
از آن جمله مىتوان به روستاهاى زرنان و آرمن اشاره كرد كه در آن آثار بسيار زيادى از ارامنه يافت شده است.
كليسا و قبرستان ارامنه روستاى مذكور كه اكنون ويرانههاى آن باقى است از آن جملهاند، اين روستا اكنون مسعودآباد ناميده مىشود.
عدهاى هم نام ازنا را نامى ارمنى مىنامند و آنرا به آزنار نسبت مىدهند شايد آزنار قهرمان نامى ارمنستان را مىگويند.
از آخرين نقطه جنوب غربى ازنا كه آبشار زيباى ازنا در نزديكى دره اسپر گرفته تا طيان و قلعه رستم و ترشاب و گنداب و روستاهاى بربرود همگى بسيار با صفايند.
در چهره تك تك آنان سخت كوشى و محبت موج مىزند، مردم پاچه لك همگى كشاورز پيشهاند و البته از اين گذر درآمد خوبى دارند و كفاف زندگى خود را مىدهند به طورى كه به زحمت نيفتند.
در تنگ بيدستانه در نزديكى طيان و دربند چاه يا چشمهاى وجود دارد كه آب بسيار سردى از آن بيرون مىآيد و محل صفاى گردشگران است.
چشمه قلقل، آبشار ازنا، تونل برفى، كمندان، دهكده گردشگرى دره تخت، سيدصوفى، درياچه گهر، دشت طيان، شن اسكى، سفيد كوه كوچك و بزرگ با درههاى فراوان، قلل اشترانكوه شامل گل گل، سن بران، ميرزايى، فيالستون، تخت شاه، پيارو، ازنادره، در جنوب و امامزاده قاسم، امامزاده پيرعباد، شاهزاده عبدالله مومنآباد، امامزاده طازران، باغ مرزيان، سه درياچه دره باغ و رشيدى و خروسان، دشت قره ملك، غار تنبورلى، داود پيغمبر و قلعه دز تا دشتهاى كاميان و ماليچه و قلل مرتفع چال خاتون و راسبند و تنگ قاقان در دشت جاپلق كه همگى دشتهاى حاصلخيز كشاورزىاند، از نقاط گردشگرى عمده و زيبا به حساب مىآيند.
روستاى دربند شهرستان ازنا باسرسبزى فوقالعاده گويى مانند شمال است مردم آن هم بيشتر به صيفى سكارى مخصوصا گوجه فرنگى اشتغال دارند كه جداى از آن خود مردم دربند هم مردم بافرهنگ و خوبى هستند، اين را تمام گردشگرانى كه به آنجا رفتهاند مىگويند.
از تمام ايران جهت كوهنوردى در اشترانكوه و سفر گهر از دربند شهرستان ازنا عبور مىكنند، دربند و كرچيان و محمودآباد در كنار سفيد كوه زيبا و از طرفى هم در پاى اشترانكوه واقع شدهاند.
اشترانكوه اين كوه زيبا كه ميليونها سال مأواى بشر بوده در پنج كيلومترى جنوب ازنا واقع شده است.
در دشتهاى ازنا كه مىنگرى در انتهاى آن چشمانت به يكباره از زمين به سينه سترگ اشترانكوه مىافتند كه هيبتى بس بزرگ دارد.
گاهى احساس مىكنيم كه اشترانكوه با انسانها صحبت مىكند و به واقع اين كوه پر از عاطفهاى است كه انسان با ديدن آن دوست دارد آنرا ابراز كند.
از قلل پر برف آن كه هزاران سال است بر روى يكديگر تلنبار شدهاند تا دامنههاى آن زندگى در جريان و گردش گردشگران برقرار مىشود.
در خصوص شهرسازى و برنامهريزى شهرى مىتوان ازنا را بهترين شهر منطقه از نظر مهندسى عمران شهرى ناميد.
خيابانهاى منظم، ساختمانهاى دولتى و بناهايى كه به سبك خارجى ساخته شده، ازنا را به يك شهر تقريبا اروپـايى بدل نموده است.
با طراحى نقشههاى كوى ياس و بهار ازنا، شهر نظمى دوباره يافته است.
شهرستان ازنا در شرق مركز استان لرستان قرار دارد.
چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا 2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا 3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا 4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا
پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com
تالارهای تحت مدیریت :
مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه