0

غلو درباره ائمه اطهار ( ع )

m_salehy
m_salehy
کاربر طلایی2
تعداد پست ها : 443

غلو درباره ائمه اطهار ( ع )

غلو 1 درباره ائمه اطهار ( ع )

آیا امامان ما موجوداتی فرا انسانی اند ؟!

گردآوری : محمد صالحی – 22 / 7 / 88

یکی از جریان های زیان آوری که در تاریخ اسلام پدید آمده و آثارش هنوز باقی است جریان غلوی است که درباره ائمه اهل بیت به وجود آمد و خود ائمه ( ع ) را سخت ناراحت کرد و به عکس العمل و مبارزه با آن واداشت .

از قرائن تاریخی و حدیثی استفاده می شود که سه علت عمده در پیدایش غلو درباره ائمه نقش اساسی داشته است :

1 – دشمنان ائمه ( ع ) اخباری مشتمل بر غلو درباره آنها جعل کردند تا پیروان آنان را متهم به غلو کنند و تکفیرشان نمایند و خود ائمه را نیز از چشم مردم مسلمان بیندازند و به انزوا بکشانند . 2

2 – گروه عشرت طلبی بودند که می خواستند گناهان را مباح کنند ( و فسادهای اخلاقی ) و آلودگی های دیگر را جائز شمارند و عبادات را ترک نمایند 3 ولی چون این کارها را می خواستند در محیط دینی مطرح کنند باید به زبان دین سخن بگویند . از این رو فردی مثل ابوالخطاب ( در عصر امام صادق ) ادعای پیغمبری می کند و می گوید که از طرف امام صادق مبعوث شده است تا انجام گناهان و ترک واجبات را اجازه دهد و برای اینکه پیغمبری خود را ثابت کند به خدایی امام صادق ( ع ) قائل می شود . 4

3 – عشق مفرط  بعضی از دوستان دلباخته ، آنان را به غلو کشاند که مثلا می کفتند : حضرت علی ( ع ) خالق و اداره کننده جهان است .

در اینجا چند حدیث از ائمه ( ع ) می آوریم که از غلو به شدت انتقاد کرده و غالیان را طرد و لعن نموده و به شیعه هشدار داده اند که فریب آنان را نخورند :

حدیث اول 5  :

سدیر می گوید : به امام صادق ( ع ) گفتم : گروهی گمان می کنند شما آلهه و خدایان هستید و برای گفته خود از قرآن دلیل می آورند که خدا فرموده است : " هوالذی فی السمائ اله و فی الارض اله .. 6 " یعنی او است که در آسمان معبود است و در زمین نیز معبود است . آنها قسمت دوم آیه را با ائمه تطبیق کرده و گفته اند : معنای آن اینست که ائمه در زمین معبود هستند .!  

امام فرمود : ای سدیر گوش و چشم و بشره و گوشت و خون و موی من از اینان بیزار است و خدا نیز از اینان بیزار است ، اینان بر دین من و دین پدران من نیستند و در روز قیامت که خدا من و آنان را جمع می کند بر آنان خشمناک خواهد بود .

حدیث دوم   7 :

حسن بن جهم می گوید : مامون به حضرت امام رضا ( ع ) گفت : به من خبر رسیده است که گروهی درباره شما غلو می کنند ، امام فرمود : پدرم از پدرانش از رسول خدا ( ص ) روایت کرد که : مرا از حد خودم بالاتر نبرید زیرا خدا مرا پیش از آنکه پیغمبر کند بنده خود قرار داد . خدا فرموده است : " هیچ بشری حق ندارد وقتی خدا مقام پیغمبری و کتاب و حکم به وی می دهد به مردم بگوید : بندگان من باشید نه بنده خدا 8 .

و حضرت علی ( ع ) فرمود : دو کس در رابطه با من هلاک می شوند و من گناهی ندارم ، یکی آنکس که در دوستی من افراط می کند و دیگر آنکس که در بغض من افراط می کند 9 .

و ما از کسانی که درباره ما غلو می کنند و ما را از حدمان بالاتر می برند بری و بیزار هستیم .

حدی ث سوم 10 :

علقمه ضمن حدیثی از امام صادق نقل می کند که : ای علقمه ! چقدر عجیب است گفته های مردم درباره علی ( ع ) . چقدر فاصله است بین کسانی که می گویند : علی معبود است و کسانی که می گویند : او بنده گناهکاراست .

و بی شک سخن گروه دوم که حضرت را گناهکارمی خواندند برای آن حضرت قابل تحمل تر بود .

حدیث چهارم 11 :

از زراره نقل شده است که گفت : به امام صادق ( ع ) گفتم : مردی است از نسل عبدالله سبا که قائل به تفویض است . امام فرمود : تفویض چیست ؟ گفتم : آنان می گویند : خدا محمد و علی را خلق کرد آنگاه کار آفرینش را به آن دو واگذار نمود . پس آن دو دیگران را خلق کردند و رزق داند و زنده کردند و جان زندگان را گرفتند . امام فرمود : او دروغ می گوید ، دشمن خدا . وقتی که برگشتی این آیه را بخوان : آیا برای خدا شریک هایی قرار دادند که خلق کردند مانند خلق خدا پس خلق بر آنان مشتبه شده است ؟ بگو : خدا خالق همه چیز است و او است یگانه قهار 12 .

حدیث پنجم 13 :

از فضیل بن یسار نقل کرده اند که گفت : امام صادق ( ع ) فرمود : از افراد غالی – که برای پیغمبر و امام ربوبیت قائلند – بر حذر باشید که جوانان شما را فاسد نکنند ، بی شک اینان بدترین خلق خدا هستند ، آنان عظمت خدا را کوچک می کنند و برای بندگان خدا ادعای ربوبیت می نمایند ..

حدیث ششم 14 :

از عبدالله بن مشکان نقل کرده اند که ضمن حدیثی گفت : به امام صادق ( ع ) خبر دادند که فلانی می گوید : شما ارزاق بندگان را تقدیر می کنید ، امام فرمود : رزق ما را غیر از خدا کسی تقدیر نمی کند ، همانا من برای خانواده خود به طعام احتیاج داشتم و به خاطر آن دلتنگ شدم و فکر و اندیشه قوت خانواده ، مرا گرفت تا آنکه قوت آنان را فراهم کردم و دلتنگی من برطرف شد و آرامش پیدا کردم .

حدیث هفتم 15 :

شیخ صدوق از حضرت رضا ( ع ) نقل می کند که در دعای خود می گفت :

" خدایا من برائت می جویم بسوی تو از کسانی که درباره ما چیزی را ادعا می کنند که حق و حد ما نیست . خدایا من برائت می جویم به سوی تو از کسانی که درباره ما چیزی را می گویند که ما درباره خود نمی گوئیم . خدایا خلق و امر از توست . ما تنها بندگی تو می کنیم و از تو کمک می خواهیم . خدایا تو خالق ما و پدران ما هستی ، ... خدایا ما بندگان تو و فرزندان بندگان تو هستیم  و برای خود مالک هیچ سود و زیانی نیستیم و اختیار مرگ و زندگی و برانگیخته شدن خود را نداریم .

..................................................................

منبع : کتاب " غلو ، درآمدی بر افکار و عقاید غالیان در دین " – ص 67 تا 74– آیه الله نعمت الله صالحی نجف آبادی

زیرنویسها :

1 – تعابیرو اختیارات افراطی و خارج از حد انسانی دادن به ائمه  و آنها را در جایگاه خدایی نشاندن و یا شریک او در انجام امور و افاضه فیض به خلق قرار دادن

2 – عیون اخبارالرضا ، ج 1 ، ص 304

3 – و یا اعتباردادن به  افکار و اهداف  و روش های افراطی و بعضا خطرناک و پلید خود 

4 – المقالات و الفرق ، ص 53

5 – اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 746 ، حدیث 9

6 – سوره زخرف ، آیه 84

7 – اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 750 ، حدیث 25

8– ما کان لبشر ان یوتیه الله الکتاب و الحکم والنبوه ثم یقول للناس : کونوا عبادا لی من دون الله -  آل عمران ، آ یه 79

9 – هلک فی رجلان ، محب غال و مبغض قال  – نهج البلاغه – کلمه قصار 117

10 - اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 753 ، حدیث 31

11 - اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 756 ، حدیث 41

12 – ام جعلوا للله شرکا خلقوا کخلقه فتشابه الخلق علیهم قل الله خالق کل شیئ و هو الواحد القهار، سوره رعد ، آیه 16

13 - اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 772 ، حدیث 102

14 - اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 772 ، حدیث 102

15 - اثبات الهداه ، ج 3 ، ص 756

http://mahsan.parsiblog.com /

دوشنبه 2 آذر 1388  8:11 AM
تشکرات از این پست
shahdan
shahdan
کاربر طلایی2
تعداد پست ها : 1485

پاسخ به:غلو درباره ائمه اطهار ( ع )

ولي ما در زيارت جامعه ي كبيره تعابير بسيار غلوآميزي از ائمه ي معصومين عليهم السلام مي بينيم ، در مورد آن چه مي گوييد ؟
سلامت باشید
دوشنبه 2 آذر 1388  8:53 AM
تشکرات از این پست
m_salehy
m_salehy
کاربر طلایی2
تعداد پست ها : 443

پاسخ به:غلو درباره ائمه اطهار ( ع )

سلام بزرگوار
خداوند انسان را به عنوان خلیفه خود در زمین با تمام صفات خود خلق کرد با این نظر که باید در دنیای زمینی به تمامی تلاش کرده تا به آن صفات آراسته شده و سپس اذن حضور در بارگاه او یابد .
ائمه معصومین (ع) نیز این راه طی کرده به مقصود رسیده اند .
آنچه که آنها در باره خود در احادیث معتبر اعلام کرده اند برای ما حجت است و بس .

دوشنبه 2 آذر 1388  11:21 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها