شقاق نوعی زخم مقعدی است که یکی از بیماریهای دردناک در ناحیه نشیمنگاهی به شمار میرود. معمولا همراه با اسپاسم (گرفتگی ناگهانی مقعد)، سوزش و زخمیسطحی یا عمیق همراه است که از شایع ترین علائم آن هستند. این بیماری مختص به سن یا جنسیت خاصی نیست و افراد در تمام سنین میتوانند به آن دچار شوند.
دلایل متعددی میتوانند باعث ایجاد شقاق یا همان زخم مقعدی شوند. اما با وجود روشهای قطعی و سریع درمانی مانند لیزر شقاق مقعدی دیگر جایی برای نگرانی افرادی که به آن مبتلا میشوند، نیست.
زخم یا شقاق مقعدی چیست؟
شقاق مقعدی یا فیشر آنال یک بریدگی یا پارگی کوچک در مقعد است که گاهی ممکن است اندازه آن تا یک سانتی متر و نیم بشود. شقاق یک بیماری شایع در دریچه مقعد و رکتوم است. بیماری شقاق دلیل 6 تا 15 درصد از مراجعه بیماران به جراح کولون و راست روده (کولورکتال) است. این زخم کوچک معمولاً در حین دفع مدفوع باعث درد میشود که اغلب شدید است.
همچنین عارضه شقاق مقعدی شایع ترین علت خونریزی مقعدی در دوران نوزادی است.
زخم مقعدی یا در دریچه بیرونی آنال (بین اسفنکترهای خارجی) ظاهر میشود یا در چینهای داخلی کانال رکتوم که آنودرم نامیده میشوند.
نشانهها و علائم شقاق چیست؟
افراد مبتلا به شکاف مقعد تقریباً همیشه درد در ناحیه نشیمنگاه و رکتوم را تجربه میکنند که با حرکات روده تشدید میشود.
اما دردی که پس از دفع مدفوع حس میشود، ممکن است کوتاه یا طولانی مدت باشد. با این حال درد افراد معمولاً زمان حرکات روده فروکش میکند.
این درد میتواند آنقدر شدید باشد که بیماران تمایلی به اجابت مزاج نداشته باشند و آن را به تعویق بیندازند. در نتیجه دچار یبوست و حتی سفتی مدفوع میشوند. در نتیجه مدفوع به سختی از داخل کانال رکتوم به بیرون حرکت میکند که منجر به شقاق میشود.
تکرر ادرار یا عدم توانایی در ادرار کردن یکی از علائم شایع بیماری شقاق است.
خونریزی به مقدار کم به صورت قطره ای، خارش آنی و خروج ترشحات بد بو ممکن است به دلیل چرک کردن شکاف ایجاد شود.
همانطور که قبلاً هم ذکر شد، شقاق مقعدی معمولاً در نوزادان منجر به خونریزی میشود.
بیماریهایی که ممکن است با شقاق اشتباه گرفته شوند
زمانی که بیماران به این عارضه دچار میشوند، ممکن است به دلیل عدم آگاهی یا نداشتن دید درست به مقعد خود در تشخیص بیماری دچار اشتباه شوند که کاملا طبیعی است.
همچنین به نقل از یکی از سایتهای بسیار معتبر پزشکی خارجی ( webmd ) ؛
You can easily mistake these symptoms as signs of other conditions, such as hemorrhoids.
ممکن است خود شما به آسانی بیماری شقاق را با بیماریهای دیگر مقعد مانند هموروئید اشتباه بگیرید.
بیماریهای دیگری که ممکن است اشتباه گرفته شوند، عبارتند از:
- فیستول مقعدی
- آوردن گوشت اضافه در مقعد
- زگیلهایی که کنده شده و خونریزی میکنند
علت ایجاد فیشر مقعد چیست؟
همانطور که در ابتدا هم گفته شد، این بیماری بنا به دلایل مختلفی ایجاد شده و اکثرا در اثر وارد شدن آسیب به مقعد و کانال رکتوم ایجاد میشود. اگر بخواهیم دقیق تر بررسی کنیم عبارتند از:
- علت این آسیب دیدگی معمولاً مدفوع سخت، اسهال مزمن یا رابطه مقعدی است. هنگام دفع یا رابطه مقعدی بسیاری از مردم میتوانند ایجاد شدن پارگی را حس کنند.
- گاهی اوقات، هنگام معاینه راست روده به دلیل قرار دادن دماسنج، تنفیه، آندوسکوپ یا پروب سونوگرافی (برای بررسی غده پروستات) میتواند منجر به فشار کافی برای ایجاد شقاق شود.
- در هنگام زایمان طبیعی، آوردن فشار بیش از حد به پرینه (پوست بین واژن و مقعد) ممکن است باعث ایجاد شکاف شود.
روشهای تشخیص
پیش از چیز پزشک در مورد سابقه پزشکی مراجعه کننده سوال میکند و یک معاینه فیزیکی معمولی انجام میدهد. زیرا اغلب این پارگی قابل مشاهده است.
از این بررسی پزشک یکی از این دو نتیجه را میگیرد:
- بیمار دارای شقاق مقعدی حاد است که شبیه به برشی تازه به نظر میرسد و تا حدی هم شبیه به برش کاغذ است.
- بیمار شقاق مزمن مقعدی است که پارگی عمیق تر بوده و ممکن است همراه با زائده گوشتی آویزان از زخم باشد. (اگر شقاق بیش از هشت هفته طول بکشد، مزمن تلقی میشود.)
نسبت به محلی که شقاق ایجاد شده است، معمولا میتوان تشخیص داد که علت آن چه بوده است. اگر پزشک حس کند که ممکن است این عارضه به علت یک بیماری زمینه ای ایجاد شده باشد، احتمال دارد آزمایشات دیگری را توصیه کند:
- آنوسکوپی: آنوسکوپ یک دستگاه لوله ای است که در داخل مقعد قرار میگیرد تا پزشک بتواند دید خوبی به روده و کانال رکتوم داشته باشد.
- سیگموئیدوسکوپی: سیگموئیدوسکوپ یک لوله انعطاف پذیر همراه با یک دوربین در سرش بوده که دکتر آن را در قسمت پایین روده بزرگ قرار میدهد. اگر سن شما کمتر از 50 سال باشد و هیچ نشانه ای از بیماریهای روده یا سرطان روده بزرگ ندارید، این آزمایش ممکن است انجام شود.
- کولونوسکوپی: کولونوسکوپ نیز یک لوله انعطاف پذیر است که به منظور بررسی روده داخل رکتوم قرار داده میشود. اگر سن شما بالای 50 سال باشد یا عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، علائم سایر بیماریها یا علائم دیگر مانند درد شکم یا اسهال داشته باشید، به احتمال زیاد کولونوسکوپی انتخاب میشود.
بهترین روش درمان شقاق یا فیشر مقعد
لیزر درمانی یکی از نوین ترین و آخرین دستاوردهای دنیای پزشکی است که برای درمان بسیاری از بیماریها از جمله شقاق به کار گرفته میشود. درمان شقاق با لیزر با اثربخشی بالاتر و عوارض کمتر توانسته است جایگزین بسیار مناسبی برای انجام عمل جراحی شود و بسیاری از موارد این عارضه را حتی شقاق مزمن با درجات شدیدتر درمان نماید.
در روش درمان شقاق با لیزر ، پزشک متخصص با استفاده از انرژی اشعه ی لیزر و تاباندن آن به بافتهای آسیب دیده اقدام به مسدودسازی شکافها و ترمیم بافتهای آسیب دیده میکنند و بدین ترتیب بدون کوچکترین احساس درد و خونریزی در کوتاه ترین زمان ممکن بیماری شما برای همیشه درمان خواهد شد.
هزینه درمان شقاق یا فیشر مقعد با لیزر
درمان شقاق با لیزر یکی از مطمئن ترین و قطعی ترین روشهاست که میتواند بیماری شما را برای همیشه درمان کند. اما شاید برای بسیاری از افراد هزینه درمان شقاق با لیزر سوال برانگیز باشد. در رابطه با قیمت این روش باید بگوییم که همانطور که میدانید درمان با لیزر تحت پوشش هیچ بیمه ای نیست از طرفی عمق و وسعت شکافها و نوع بیماری شما در هزینه ی نهایی این فرایند درمانی تاثیر گذار است و نمیتوان هزینه ی آن را قبل از معاینه مشخص کرد.
برای آگاهی از هزینه ی انجام لیزر شما نیاز به بررسی و انجام معاینات پزشکی دارید تا بتوان هزینه ی نهایی آن را برآورد کرد. ولی در هر صورت انجام این روش نسبت به انجام عمل جراحی بسیار پایین تر و مقرون به صرفه تر است.
برای درمان شقاق مقعدی به کدام دکتر باید مراجعه کرد؟
زمانی که بیماران مبتلا به شقاق مقعدی به دنبال دکتر برای درمان میگردند، توقع دارند پزشک به قدری ماهر باشد تا بتواند در کوتاه ترین مدت و بهترین روش زخم آنها را درمان کند. به ویژه بیمارانی که از شهرستان برای درمان مراجعه میکنند، زمان زیادی برای ماندن در شهر ندارند. پس در این موارد انتخاب یک متخصص ماهر در تهران اهمیت به خصوصی دارد.
جراح عمومیبا کمک لیزر درمانی میتواند سریع ترین و قطعی ترین روش را به مراجعین عزیز ارائه دهد. از این رو دکتر علیرضا زارعی به صورت سرپایی و در عرض نیم ساعت میتواند به بیماران کمک کند تا زود تر از این عارضه خلاص شوند.
این پاراگراف بر گرفته از: https://cliniczarei.com/fissure/fissure-doctor
منبع: https://topbarg.com/%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D8%B1%DB%8C%D8%B9-%D8%AF%D8%B1%D8%AF-%D8%B4%D9%82%D8%A7%D9%82-%D9%85%D9%82%D8%B9/