🌹چرا حضرت علی (ع) قاتل خود را قصاص کردند؟🌹
#علی_ع_را_بیشتر_بشناسیم 13
🔳 00/02/23
✨📖✨ ولْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا ۗ أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ (22 - نور)
⚡️و بايد عفو كنند و گذشت نمايند. مگر دوست نداريد كه خدا بر شما ببخشايد؟
✨📖✨ يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِي الْقَتْلَى ۖ الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالْأُنْثَىٰ بِالْأُنْثَىٰ ۚ فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ (178 - بقره)
⚡️ای اهل ایمان! بر شما حکم قصاص کشتگان چنین معین گشت که مرد آزاد در مقابل مرد آزاد، و بنده را به جای بنده، و زن را به جای زن قصاص توانید کرد. و چون صاحب خون از قاتل که برادر دینی اوست بخواهد درگذرد کاری است نیکو!
⁉️آیات قرآن به تصریح اشاره دارد که عفو و صرفنظر از قصاص و بخشش قاتل کاری نیک است، اما چرا حضرت علی (ع) قاتل خود را نبخشیدند؟
💧وقتی حضرت در بستر بیماری افتادند اولین کسی که بر بالین خود احضار کردند ابنملجم بود چون عمر خود بر دنیا زیاد نمیدیدند و نگران تصمیمات در حق او بعد از مرگ خود بودند. وقتی بر بالین حضرت حاضرش کردند، حضرت با دیدن ریسمانی که دست او با آن بسته بودند اشک در چشمان مبارکشان جمع شد و به امام حسن (ع) امر کردند فرزندم این مرد سنّی از او گذشته و قدرت فرار ندارد که چنین محکم دستان او را بستهاید. از او سؤال کرد: آیا من در حق تو ستمی کرده و یا حقی از تو ضایع کرده بودم که مرا شمشیر زدی؟ در حقیقت حضرت سؤال کردند تا بدانند هدف ابنملجم انتقام از خصومت شخصی نبوده و پشت این ترور یک هدف آلودۂ سیاسی نهفته بوده و آن محوکردن حکومت علی (ع) بوده است.
🔥ابنملجم سرش پایین بود و چیزی سخن نگفت. امام روی به اهل منزل و یاران خود فرمودند: اى فرزندان عبدالمطلّب! مبادا پس از من، دست به خون مسلمين فرو بريد و دست به كشتار بزنيد و شعار دهید: اميرمؤمنان را کشتند! امیرمؤمنان را کشتند! بدانيد به جز كُشندۂ من، كسى ديگر نبايد كشته شود. درست بنگريد! اگر من از ضربت او مُردم، او را تنها يك ضربه بزنيد، و دست و پا و ديگر اعضاء او را مبُريد، من از رسول خدا (ص) شنيدم كه فرمودند: بپرهيزيد از بريدن اعضاى مُرده، هر چند سگ ديوانه باشد.
⁉️حال چرا امام (ع) ابنملجم را عفو نکردند؟
💠1) اگر علت قتلِ قاتل، خصومت شخصی بود حضرت قاتل را میبخشیدند چون با شهیدکردن حضرت علی (ع)، ابنملجم دیگر در پی کشتن کس دیگری نبود، اما انگیزۂ قاتل از بینبردن یک اندیشهٔ اسلامی بود که قاتل که نادم نبود اگر قصاص نمیشد و زنده میماند سراغ دیگر یاران حضرت میرفت چنانچه در اخبار هست ابنملجم از امام حسن (ع) خواست او را رها کند تا معاویه و عمروعاص را هم بکشد و در جامعه مسلمین فتنه و درگیری و خونریزی برپا شود. پس علت کشتن ابنملجم آیهٔ صریح قرآن بود.
✨📖✨ قاتِلُوا الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلَا يُحَرِّمُونَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ (29 - توبه)
⚡️با كسانى از اهل كتاب كه به خدا و روز بازپسين ايمان نمىآورند و آنچه را خدا و فرستادهاش حرام گردانيدهاند حرام نمىدارند و متدين به دين حق نمىگردند، كارزار كنيد.
🔻از سوی دیگر ابنملجم درصدد فتنه در بین مسلمانان بود و قتل او امر خدا بود که امام (ع) اجازۂ تعدیل در امر خدا به بهانهٔ نشاندادن رأفت اسلامی را نداشتند.
✨📖✨ وقَاتِلُوهُمْ حَتَّىٰ لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ لِلَّهِ ۖ فَإِنِ انْتَهَوْا فَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَى الظَّالِمِينَ (193 - بقره)
⚡️و با کفار جهاد کنید تا فتنه و فساد از روی زمین برطرف شود و دین خدا حاکم باشد و بس، و اگر (از فتنه) دست کشیدند (با آنها عدالت کنید که) تجاوز جز بر ستمکاران روا نیست.
🔺چرا که اگر ابنملجم و طرفداران مشرب فکری وی کشته نمیشدند طبق اشارۂ صریح قرآن مانع تحقق دین الهی در زمین میگردیدند.
💠2) حضرت اشاره کردهاند اگر زنده ماندند خودشان میدانند با او چه میکنند و چه بسا اگر زنده میماندند قاتل را میبخشیدند چون اشاره نکردند اگر زنده بمانم خودم به دست خود، او را قصاص خواهم کرد. اگر در وصیت حضرت دقت کنیم حضرت امر میکنند یک ضربت شمشیر بر او در صورت از دنیا رفتنشان بزنند و اگر کشته نشد رهایش کنند و اگر کشته شد جسد او را یارانش تکهتکه برای آرامش ظاهری قلبشان و دفع کینه نمایند. پرواضح است اگر حضرت حتی او را عفو میکردند یاران آن حضرت اجازۂ حیات به او را در هیچ جای دنیا نمیدادند و او قطعاً قربانی انتقام محبّان حضرت میشد و اگر وصیت بر عفو او میکردند تضمینی برای اجرای این عفو در حق ابنملجم نبود.