عقیق:حجت الاسلام و المسلمین معین شرافتی سخنران و پژوهشگر دینی در گفتوگویی، با اشاره به نقش آفرینی امام رضا (ع) در تاریخ پر فراز و نشیب تشیع، گفت: امام رضا (ع) در دوران امامت خویش در دو زمینه برای بقاء و حفظ اسلام نقش آفرینی کردند و مانند خورشیدی فروزان، راه هدایت را بر همگان نشان دادند.
وی افزود: یکی از این نقش آفرینیها رساندن مکتب تشیع به ایران بود؛ ایرانی که تحت لشگرکشیهای خلفای خودخوانده نام اسلامی را یدک میکشید، اما از اعتقادات، اخلاق و حتی فقه و احکام از اسلام ناب و مکتب امامت و ولایت بی بهره بود و در زیر فشار خلفا دست و پا میزد.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: مأمون با دعوت اجباری یا به بیانی بهتر تحت حکمی امام رضا (ع) را از مدینه به مرو تبعید کرد. آن هم با حکم ولایت عهدی که تنها نقش مشروعیت بخشی به دستگاه حکومت آن روز را داشت، ولی امام رضا (ع) با آگاهی کامل از نقشه شوم مأمون به گونهای عمل کردند که کاملاً قضیه برخلاف تصورات آن خلیفه غاصب به پیش رفت.
بیشتر بخوانید
- شرح مختصری از زندگینامه امام رضا (ع) / برکات حضور هشتمین امام معصوم (ع) در ایران
حجت الاسلام شرافتی به شگردهای امام هشتم شیعیان برای تبلیغ اسلام ناب محمدی اشاره کرد و گفت: امام رضا (ع) از شروع این سفر تا انتها و حتی در قلب مرکز حکومت عباسیان به بیان اسلام ناب و مکتب ولایت و امامت پرداختند و تنها مسیر صحیح را از ولایت تا مهدویت معرفی کردند.
وی اظهار داشت: ایرانیان آن روز تنها در نقاطی محدود مانند مدائن، طبرستان، قم، کاشان و ساوه از مکتب تشیع بویی برده بودند و میتوان گفت تمامی کشور به پیروی از حاکمان و خلفای بنی امیه و بنی عباس دور از مکتب امامت بودند؛ در این هنگام امام رضا (ع) در سفری اجباری قرار بود دیار به دیار و شهر به شهر از این سرزمین عبور کند و به مرو برسد.
حجت الاسلام شرافتی در ادامه گفت: امام رضا (ع) در تمامی این شهرها و منزلگاهها با تبیین و تعریف دقیق دین و مذهب، مکتب ولایت را به همگان یادآور شد و آنها را با تنها مسیر صحیح اسلامی ناب محمدی آشنا ساختند.
این کارشناس مذهبی افزود: در تاریخ نقل شده است، رجاء بن ابی ضحاک که مامور آوردن امام به مرو بود اینچنین گزارش میدهد که از مدینه تا مرو با علی بن موسی (ع) بودم و او در تمامی شهرها وقتی با پرسشهای مردم روبرو میشد جواب آن پرسشها را میداد و احادیث بسیاری را از قول پدرانش از پدرانش امیرالمومنین (ع) و رسول خدا (ص) برای آنها بازگو میکرد.
او گفت: بردن نام اهل بیت عصمت و طهارت در مرکز خلافتی که امامیه و تشیّع در آن رسمیت ندارد و مردم حتی نام آن را هم نشنیده اند خود یک فتح باب بزرگی به شمار میرفت. این موضوع در شهر نیشابور نیز تکرار شد و امام رضا (ع) با حدیث سلسله الذهب نام امامان پیش از خود را به میان آورد و در انتها پس از اینکه کلمه لا اله الا الله دژ محکم الهی است سخن از مشروط بودن آن به میان آورد و اهمیت و الزام پذیرش امامت و ولایت را ذکر کردند.
حجت الاسلام شرافتی توضیح داد: پس از استقرار امام رضا (ع) در مرو علاوه بر رفت و آمد شیعیان به محضر امام و نامه نگاریهای ایشان، جلسات پرسش و پاسخ ادامه داشت و برای تجریب جایگاه امامت مجالس مناظره هم به آن افزوده شد.
وی ادامه داد: یکی از کارهای مهم امام رضا (ع) تبدیل مجالس لهو و لعب به محفل ذکر اهل بیت (ع) بود؛ حضرت با اهدای هدایای بسیار چشم گیری به دعبل خزاعی علاوه بر تشویق باعث ایجاد حس کنجکاوی در تمام سرزمین به ظاهر اسلامی آن روز شدند؛ از این رو آهسته آهسته همگان با مکتب امامت و ظلمهایی که به آنها شده بود آشنا شدند و سراسر ایران رنگ و بوی اهل بیت (ع) را به خود گرفت.
این کارشناس مذهبی به نقش مهم دیگر امام هشتم شیعیان اشاره کرد و گفت: نقش دیگر امام رضا (ع) در راستای بیان اسلام ناب، طرح مسئله مهدویت و انتظار بود. ایشان در جلسات گوناگون مباحثی، چون ضرورت وجود حجت الهی بر روی زمین در تمام زمان ها، حتمی بودن ظهور، اهمیت انتظار فرج و آداب آن، علل غیبت، فتنههای عصر غیبت، وظایف مؤمنان در آن دوران و مباحثی از این دست را بیان کردند.
وی افزود: در آن هنگام مردمی که به سختی میتوانستند نام ائمه را به طور کامل و صحیح ببرند حتی فهمیده بودند چهارمین فرزند از نسل امام رضا (ع) همان منجی و مصلح جهان و همان وعده قطعی در تمام ادیان الهی است.
حجت الاسلام شرافتی در پایان گفت: تمام این اقدامات همگی با تلاشهای امام رضا (ع) رخ داد و از این رو است که این امام همام نقش بسیار بزرگی در پهن شدن سفره مکتب امامت و مهدویت در بلاد اسلامی به ویژه ایران بزرگ آن روز داشت.
منبع:باشگاه خبرنگاران