استان آذربایجان شرقی، یکی از استان های کشورمان ایران، با مرکزیت شهر تبریز است. این استان از سمت شمال به کشورهای آذربایجان و ارمنستان، از سمت غرب به استان آذربایجان غربی و از سمت شرق به استان اردبیل متصل می شود. مساحت این استان 45/650 کیلومتر مربع است. استان آذربایجان شرقی در سال 1316 تاسیس و از نظر سیاسی به دو استان آذربایجان غربی و شرقی تقسیم شد. شهرهای مهم این استان مراغه، مرند و اهر هستند. در ادامه این مقاله نوین تراول قصد دارد شما را بیشتر با این استان آشنا کند.
مروری بر تاریخچه آذربایجان شرقی
استان آذربایجان شرقی در گذشته به علت اینکه جزئی از قلمرو حکومت ماد محسوب می شده به نام «ماد کوچک» شهرت یافته بود. در زمان حکومت هخامنشیان نیز، این استان بخشی از قلمرو حکومت هخامنشی بوده است تا اینکه در زمان اسکندر مقدونی، سرداری به نام «آتروپاتن»، با قیام علیه اسکندر دست یونانیان را از این منطقه کوتاه کرد. پس از آن در دوران اشکانیان و ساسانیان نیز این استان جزئی از قلمرو آنان و بخشی از خاک ایران بود تا اینکه اسلام توسط اعراب وارد ایران می شود.
در زمان ایلخانان مغول این منطقه از رونق خاصی برخوردار بود. به طوری که خواجه رشید الدین فضل الله، وزیر محبوب ایلخانان بنای ربع رشیدی را در این منطقه ساخت. این بنا که در تبریز امروزی قرار دارد متاسفانه آثار چندانی از آن باقی نمانده است اما در روزگار ایلخانان دانشگاهی بوده که متشکل از چهار دانشکده مجزا بوده است و به همین خاطر به ربع رشیدی معروف شده است. در زمان صفویان نیز تبریز، توسط شاه اسماعیل اول، پایتخت ایران اعلام شد و بسیاری از آثار تاریخی این شهر یادگار دوران صفوی هستند. در زمان حکومت قاجار نیز تبریز شهر ولیعهد نشین بود تا اینکه حکومت پهلوی بر سر کار آمد و از آن روز تا به الان این شهر با عنوان مرکزیت استان آذربایجان شرقی به حیات خود ادامه داده است.
موقعیت جغرافیایی
همانطور که پیش تر بیان شد این استان 650/45 کیلومتر مربع مساحت دارد که تقریبا 3 درصد از وسعت کل ایران را در بر می گیرد. جمعیت این استان حدودا 4 میلیون نفر است و تنها استانی است که دارای مرز زمینی با کشور ارمنستان است. رود ارس مرز شمالی آن را با جمهوری آذربایجان و ارمنستان و ایالت نخجوان؛ رود قطور و دریاچه ارومیه هم مرز آن با استان آذربایجان را مشخص می کند.
اقلیم و آب و هوا
استان آذربایجان شرقی به دلیل وسعت زیادش، از آب و هوای متنوعی برخوردار است. شهرهای میانه و جلفا تجربه ی دمای +45 درجه و شهر بستان آباد تجربه ی دمای -46 درجه را داشته اند. اما می توان گفت آب و هوای این استان به طور کلی سرد و کوهستانی است، چرا که عمدتا میان کوه ها و ارتفاعات کوهستانی قرار دارد و حدودا 250 تا 300 میلی لیتر میانگین بارندگی آن است.
این استان به دلیل همین نوع اقلیم و آب و هوا مقصد محبوب گردشگری در فصل تابستان برای بسیاری از گردشگران می باشد. اگر قصد سفر به این استان در فصول سرد را داشتید، حتما قبل از سفر سایت های آب و هوا شناسی را چک کنید.
آداب، رسوم و فرهنگ مردم آذربایجان
مردمان این استان غالبا مسلمان هستند و به زبان شیرین ترکی صحبت می کنند. اقلیتی از هموطنان مسیحی که بیشتر گریگوری و ارمنی هستند نیز در شهر تبریز سکونت دارند.
لباس سنتی زن ها، لباس هایی از جنس ابریشم و ترمه است. کلاه هایی به نام «برک» بخشی از پوشش خانم هاست و یایلیق، چارقد، آرکانیک (آرخالیخ) نیز بخش دیگری از پوشاک آنان را تشکیل می دهد.
پوشاک آقایان، در این استان تا قبل از جریان کشف حجاب که در سال 1314 و توسط رضا خان اتفاق افتاد، مانند بقیه نقاط ایران تشکیل شده از پیراهن های سفید آستین دار و کت های بلند قاجاری بود. اما پس از آن واقعه و آغاز حکومت پهلوی به تدریج این سبک پوشش از بین رفت و کت و شلوار و پیراهن های امروزی جانشین لباس های قدیمی شدند.
سوغات و صنایع دستی
این استان به عنوان یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری ایران، سوغات و صنایع دستی متنوعی نیز دارد. اگر بخواهیم از برترین سوغات آذربایجان شرقی نام ببریم، چرم تبریز و فرش تبریز با شهرتی جهان در صدر لیست قرار دارند. این دو بعنوان نمونه ای از سوغات استان آذربایجان شرقی، به نقاط مختلف جهان نیز صادر می شوند.
از دیگر سوغات آذربایجان شرقی می توان قالی بافی، گلیم بافی، آجیل، ریس، باقلوا، رشته ختایی و آجیل تبریز نام برد.
برای خواندن ادامه مطلب درباره آذربایجان شرقی اینجا کلیک کنید.
رزرو آنلاین بلیط هواپیما در کمترین زمان به آذربایجان شرقی با نوین تراول