بحث اختلالات روانی بخصوص در کودکان و نوجوانان بحث گسترده ای است . یک سری اختلالات مخصوص کودکی است و از سن ۲ سالگی خود را نشان می دهد . یک سری اختلالات نیز مخصوص سن نوجوانی است . والدین باید آن را شناسایی کرده و برای درمان آنها اقدام کنند . به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به نشانه های این اختلالات بپردازیم تا بیشتر با آن ها آشنا شوند .
ضرورت توجه به اختلالات روانی کودکان و نوجوانان
توجه به نشانه ها و علائم بیماری های روانی که ممکن است تاثیر مخربی بر آینده فرزندتان بگذارد بسیار ضروری است . برخی از اختلالات روانی هیچ نشانه ای نداشته باشد ولی رفتارهای غیرطبیعی دارد که باید به روانپزشک مراجعه کرد.
اختلالات روانی کودکان
- اوتیسم
اوتیسم یا در خود ماندگی در اثر اختلال در روند رشدطبیعی مغز ایجاد می شود . علائم این بیماری در سنین بین ۲ تا ۳ سالگی قابل مشاهده می باشد . این بیماری باعث ناتوانی در برقراری رابطه اجتماعی با سایر کودکان می شود . برای اطلاع از انواع این اختلال و درمان آن روی ادامه مطلب کلیک کنید.
- بیش فعالی
در جلوی مغز انسان ماده هورمونی به نام دفامین یا آدرنالین به اندازه کافی ترشح می شود که اگر میزان این ماده در مغز کم ترشح شود اختلالی به نام بیش فعالی ایجاد می کند .
1 بیش فعالی
- 1.1 بیش فعالی چیست ؟
- 1.2 علائم بیش فعالی
- 1.3 از کجا بفهمیم کودک بیش فعالی دارد ؟
- 1.4 سن تشخیص بیش فعالی
- 1.5 علت بیش فعالی
- 1.6 رفتار والدین در ایجاد بیش فعالی دارند ؟
- 1.7 درمان بیش فعالی
بیش فعالی
می دانستید ۸ تا ۱۰ درصد کودکان در دنیا دارای اختلال بیش فعالی می باشند ؟ یعنی از هر ۱۰ کودک یک نفر مبتلا به این اختلال می باشد . با ما در این مقاله همراه باشید تا با علائم و کنترل این اختلال آشنا شوید .
بیش فعالی چیست ؟
در جلوی مغز انسان ماده هورمونی به نام دفامین یا آدرنالین به اندازه کافی ترشح می شود که اگر میزان این ماده در مغز کم ترشح شود اختلالی به نام بیش فعالی ایجاد می کند .
برای تعیین وقت قبلی و مشاوره با دکتر فرامرز ذاکری متخصص اعصاب و روان و روانپزشک با شماره های ۲۲۲۶۰۰۶۷ – ۲۲۷۲۵۵۰۶ تماس بگیریدو به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.
علائم بیش فعالی
اختلال بیش فعالی یا عدم تمرکز کودکانی هستند که دارای مشخصاتی به شرح ذیل می باشند :
- پر انرژی هستند .
- خسته نمی شوند .
- پر تحرک هستند .
- نمی توانند لحظه ای بنشینند و این مشکل را در مدرسه دارند .
- عدم تمرکز و توجهی به درس ندارد .
- در کلاس درس به معلم گوش نمی دهند و باعث ایجاد سر و صداری زیاد می شوند .
- مشکل در ارتباط با سایرین
- لجبازی کردن
- اختلال در خواب
از کجا بفهمیم کودک بیش فعالی دارد ؟
اغلب والدین تصور می کنند هر کودکی که پرتحرک و شلوغ می باشد ، بیش فعال می دانند . در صورتی که اینطور نیست . مشخصه اصلی این اختلال عدم تمرکز می باشد به صورتی که اختلال در عملکرد کودک ایجاد می شود . عملکرد ممکن است ناتوانی در ارتباط با همکلاسان و معلم باشد یا ناتوانی در یادگیری باشد .
سن تشخیص بیش فعالی
معمولا تشخیص بیش فعالی در سنین کمتر از ۷ سالگی برای والدین مشکل است . البته در سن یک سالگی برخی از کودکان بیش فعال را می توان شناسایی کرد . این کودکان زیاد گریه می کنند ، به درستی نمی خوابند .
علت بیش فعالی
علت های زیادی را می توان برای این اختلال برشمرد اما مهم ترین علت آن ژنتیک است که ۶۵ تا ۵۰ درصد موارد را تشکیل می دهد . این اختلال ممکن است از خانواده به ارث برسد . سایر علتهای این اختلال شامل موارد ذیل می باشد :
- سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی مادر در دوران بارداری
- استرس و اضطراب شدید در دوران بارداری
- تغذیه نامناسب در دوران بارداری
- مشکلات دوران بارداری از جمله مسمومیت و خونریزی
- بیماری ها و ضربه های شدید مغزی در بعد از بارداری
رفتار والدین در ایجاد بیش فعالی دارند ؟
برخی افراد تصور می کنند رفتار والدین باعث بروز بیش فعالی می شود در صورتی که صحیح نیست ولی عواملی که توضیح دادیم می تواند در ایجاد این اختلال موثر باشد . ولی والدین می توانند در تشدید یا بهبود این اختلال موثر باشند . به همین دلیل باید والدین آموزش های لازم را دربرخورد با کودکان ببینند . در صورتی که مشکوک به این اختلال در فرزند خود هستید به روانپزشک مراجعه کنید .
درمان بیش فعالی
همان طور که گفتیم این اختلال به دلیل کمبود ماده ای هورمونی در مغز ایجاد می شود درمان اصلی برای نوع متوسط و شدید ، دارو می باشد . این دارو را باید روانپزشک باید تجویز کند .
اختلالات روانی نوجوانان
اختلال اضطراب
باید توجه داشت که اضطراب با ترس متفاوت است . نوجوانانی که به این اختلال مبتلا می شوند دچار نوسانات خلق هستد . اضطراب جدایی یکی از انواع این اختلال می باشد که کودک ممکن است تجربه کند . به والدین برای کنترل این اختلال در کودک توصیه می شود:
- کودک را تشویق کنند با حالت اضطراب خود مواجه شود .
- عدم تقویت حالت های اضطرابی کودک
- تقویت رفتارهای مواجهه در کودک
اختلال وسواس
یکی از اختلالات در نوجوانان وسواس بخصوص وسواس فکری می باشد . این اختلال هم برای نوجوان و هم برای والدین آزار دهنده است . وارسی بیش از حد در اشیا و وسایل از نشانه های شایع این اختلال می باشد .
اختلال افسردگی
نوجوان افسرده دارای علائم ذیل می باشد :
- احساس غم زیادی دارد .
- خیلی کند هستند .
- مانند قبل از انجام فعالیت ها لذت نمی برد .
به این اختلال معمولا سرماخوردگی روانی گفته می شود که با کمک روانپزشک این بیماری با دارو و مشاوره درمان می شود .
اختلال یادگیری
هر دانش آموزی از بهره هوش طبیعی برخوردار است و مشکل بینایی ، شنوایی و حرکتی ندارد اما در یک درس یا بیشتر ضعف تحصیلی دارد که به آن اختلال یادگیری می گویند . توجه داشته باشید که این ضعف در یادگیری برای دوره موقت نیست و در چندین ماه مشاهده می شود .
اختلال سلوک
شروع این اختلال از نوجوانی سن ۱۰ سالگی می باشد . یکی از اختلالات دشواری است که اگر شناسایی نشود و والدین به رواپزشک مراجعه نکنند می تواند خطرناک باشد و منجر به اختلال شخصیت شود .علائم این اختلال شامل :
- نافرمانی به همراه شیطنت های زیاد
- بیش از حد خشمگین شده و با والدین دائما در حال نزاع هستند .
- خشم این نوجوان با هدف آزار و اذیت می باشد .
- عدم درک احساسات اطرافیان
- فرار از منزل و مدرسه