دیدنی های کرج، ایران کوچک (قسمت دوم)
کرج بعد از تهران دومین شهر مهاجرپذیر ایران است. این شهر در مجاورت تهران، همواره مسیر رفتوآمد بسیاری از ما بوده و میتواند مقصد بعدی سفر ما باشد. در ادامه میخواهیم دیدنیهای این شهر را معرفی کنیم تا سری هم به آنها زده و از زیباییهای آن بهره ببرید.
روستای آتشگاه
روستای آتشگاه یکی از روستاهای گردشگری کرج است و چشماندازهای طبیعی و بکر آن مقصد مناسبی برای تفریح و سرگرمی فراهم آورده است. در گذشته این روستا محل زندگی زرتشتیان بود و «آتشکوه» یا «آتشکده» نامیده میشد. در این روستای تاریخی نشانههایی از دوران ساسانیان و اشکانیان به چشم میخورد که نشان از وجود سنگهای چخماق و سنگهای آتشزن دیگری است که از نظر باستانشناسی اهمیت زیادی دارد.
موقعیت روستای آتشگاه روی نقشه
در شمالیترین قسمت این روستا تپهی باستانی قرار دارد که سفالهای آجری کشف شده است. این تپه را تپهی (تل) مهدیخان مینامند. دژ دو برار (دو برادر) نیز از دیگر جاذبههای تاریخی این روستا است که قدمت آن به دوران ساسانی میرسد. آرامگاه پیرپیران و درخت سرسبز نیز نزدیک به ۲ تا ۳ هزار سال عمر دارد که همهی اینها نشان از قدمت این روستا دارد.
آبشار هفت چشمه
آبشار هفت چشمه در کیلومتر ۱۷ جادهی کرج-چالوس و در نزدیکی روستای ارنگه قرار دارد. ارتفاع این آبشار حدود ۹۰ متر است و از این لحاظ یکی از بزرگترین آبشارهای ایران محسوب میشود. در مسیر دسترسی به این آبشار، آبشارهای کوچک دیگری نیز وجود دارد که ارتفاع آنها به ۵ متر میرسد و آنها را «هفت چشمه» مینامند. بهترین زمان برای بازدید از این منطقه فصل تابستان است چون مسیر دسترسی به این آبشار صعبالعبور و کوهستانی است.
موقعیت آبشار هفت چشمه روی نقشه
روستای کلوان
روستای کلوان میان دو کوه «ناز» و «کهار» و باغهای گیلاس و سیب و رودخانهی پرآب قرار دارد و طبیعت بسیار زیبایی دارد. در فصل بهار شکوفههای گیلاس و درختان دیگر بهشتی از این روستا میسازد که هر گردشگری را عاشق خود میکند. کوهنوردان نیز برای بالا رفتن از ارتفاعات ناز و کهار به این روستا می آیند. مردمی از اقوام تاتزبان در این روستا زندگی میکنند و اکثرا کشاورز و دامدار هستند. ۲ استخر پرورش ماهی کوچک هم در این روستا وجود دارد.
موقعیت روستای کلوان روی نقشه
آبشار سپهسالار (هفت خوان)
آبشار سپهسالار در کیلومتر ۴۵ جادهی کرج-چالوس قرار دارد. درهای که آبشار در آن واقع شده، مسیری صخرهای است که هرچه به آبشار نزدیک میشویم، دره هم تنگتر میشود.
حمام بیلقان
بیلقان یکی از محلات کرج است که در شمال شرقی این شهر و درهای معتدل و خشک قرار دارد. رودخانهی کرج از میان این محله عبور میکند. حمام قدیمی بیلقان از ۳ برآمدگی مخروطیشکل تشکیل شده که در یک میدانگاه قرار دارند. بالای هر یک از این برآمدگیهای مخروطی، سوراخ نورگیری وجود دارد که روی آنها را با تورهای سیمی پوشاندهاند. هنگام ورود، پس از عبور از ۱۰ پله و یک پیچ، وارد رختکن میشوید. سقف رختکن و گرمخانه گنبدی شکل است.
قلعه صمصام
قلعهی صمصام در ورودی شهر کنار رودخانهی کرج ساخته شده و جادهی کرج-چالوس در ضلع شرقی آن قرار دارد. مساحت این قلعه ۱۱۲۲ متر مربع است و شامل یک حیاط مرکزی، تعدادی اتاق مخروبه که به مرور زمان به طور الحاقی ایجاد شده و چهار برج میشود. این قلعه از سنگ، آجر، ملاط و ساروج ساخته شده و در معماری آن از طرحهای جلگهای استفاده شده که معمولا چهارگوش است و برجهای مدور در گوشههای آن قرار دارد که از نظر نظامی و دفاعی اهمیت زیادی داشتند.
حمام مصباح
حمام مصباح در یکی از محلههای قدیمی کرج به همین نام قرار دارد و قدمت آن به دوران قاجار میسد. برای ورود به این حمام باید ۱۵ پله (حدود ۳ متر) پایین بروید. طاقهای گنبدی و تودرتو و دریچههای دایرهای شکل از ویژگیهای برجستهی معماری این بنا است.
خانه احمد شاملو
احمد شاملو یکی از شاعران بزرگ کشورمان است که خانهاش در دهکدهی فردیس کرج قرار دارد و به ثبت ملی رسیده است. علاقهمندان به این شاعر میتوانند از این خانه و موزه بازدید به عمل آورند.
پل شاه عباسی
پل شاه عباسی یا همان پل سلیمانیه از دوران صفویه به یادگار مانده و روی رودخانهی کرج ساخته شده است. گفته میشود این پل روی پل قدیمیتری که در دوران سلجوقی احداث شده بود، ساخته شده و در دوران صفویه بازسازی شده و دارای ویژگیهای پلهای دوران صفویه است. این بنا با نام پل دختر کرج در ۲۵ اسفند سال ۱۳۷۹ با شمارهی ۳۵۰۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
موقعیت پل شاه عباسی روی نقشه
کاروانسرای شاه عباسی
قدمت این کاروانسرا به دوران صفویه بازمیگردد و بین سالهای ۱۰۷۸ تا ۱۱۰۹ در دوران حکومت شاه سلیمان صفوی ساخته شده است. مساحت این بنا بیش از ۳ هزار متر مربع است و این بنا را میتوان یکی از مهمترین آثر دورهی صفویه در مسیر جادهی ابریشم نامید. کاروانسرای شاه عباسی در ۲۲ فروردین سال ۱۳۵۶ با شمارهی ۱۳۶۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
موقعیت کاروانسرای شاه عباسی روی نقشه
آق تپه
آق تپه در مهرشهر کرج قرار دارد. این محل تپهای باستانی است که باستانشناسان قدمت آن را به هزارهی سوم و چهارم پیش از میلاد نسبت میدهند. در این تپه سفالینههایی به دست آمده است که نشان میدهد این منطقه چهار دورهی تمدنی مختلف را به خود دیده است.
موقعیت آق تپه روی نقشه
کاخ مروارید (کاخ شمس)
کاخ مروارید یکی از بناهای دوران پهلوی است که توسط یکی از بزرگترین معماران جهان به نام «فرانک لوید رایت» (بین سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ شمسی) برای شمس پهلوی ساخته شده است. هزینهی ساخت این کاخ یک میلیون دلار شد و یکی از شاهکارهای معماری دوران پهلوی محسوب میشود. کاخ مروارید ۲۵۰۰ متر زیربنا دارد و سازهی اصلی آن به شکل سفرهماهی است که صدفی آن را دربر گرفته است. گفته میشود شمس پهلوی از بیماری آسم رنج میبرد و به همین دلیل این منطقه را برای سکونت خود انتخاب کرده و دستور ساخت چنین کاخی را داد. کاخ مروارید در ۳۰ خرداد ۱۳۵۷ با شمارهی ۷۰۶۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
موقعیت کاخ مروارید روی نقشه
دریاچه سد امیرکبیر (سد کرج)
سد امیرکبیر یا همان سد کرج بین سالهای ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۲ شمسی ساخته شده و اولین سد چندمنظورهی ایران است که به عنوان محل تفریحی و ورزشی هم شناخته میشود. در این دریاچه پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان و قزلآلای خالقرمز انجام میگیرد.
موقعیت سد امیرکبیر روی نقشه