یکی از مهم ترین مواردی که در سنین ۵ ماهگی باید خانواده ها در نظر بگیرند این است که قانون استانداردی برای شروع کردن غذای کمکی برای نوزادان وجود ندارد.
در این مطلب طرز تهیه غذای کمکی نوزاد ۵ ماهه حریره بادام و فرنی را تهیه کرده ایم که برای شما همراهان گرامی قرار دادیم امیدواریم از دستور پخت ما نهایت استفاده را ببرید.یکی از مهم ترین مواردی که در سنین ۵ ماهگی باید خانواده ها در نظر بگیرند این است که قانون استانداردی برای شروع کردن غذای کمکی برای نوزادان وجود ندارد، غذای مغذی و سالم برای رشد کودکان بسیار مفید است. و می تواند در وزن گیری نوزاد نیز موثر باشد. غذای کمکی فرنی بهترین غذا برای نوزاد ۵ ماهه است. در این مطلب طرز تهیه غذای کمکی نوزاد ۵ ماهه را گردآوری کرده ایم که برای شما همراهان گرامی قرار می دهیم.فرنی خوشمزه و مقوی را میتوانید با گرفتن شیره بادام به روش های سنتی تهیه کنید و همراه شیر مادر یا شیر گاو به نوزادتان دهید.
نوزاد پنج ماهه می تواند هر چیزی را در دهان بگذارد. می تواند سر خود را به طور کامل کنترل کند و عاشق بازیهایی است که ناگهان او را به تعجب و غافلگیری بیندازد.
طرز تهیه غذای کمکی نوزاد ۵ ماهه (حریره بادام)
مواد لازم
بادام : ۶ عدد
شیر : ۱ استکان
آب : نصف استکان
آرد برنج : ۲ قاشق سوپ خوری
بادام ها را درون آب بریزید و روی حرارت قرار دهید، به مدت ۳۰ ثانیه بادام ها را آبکش کنید و در روی آن آب سرد ریخته تا به راحتی پوست آن گرفته شود.
سپس بادامها را با مقداری آب سرد و شکر در مخلوط کن بریزید تا در عرض چند ثانیه به مایعی سفیدرنگ و شیرمانند تبدیل شود، این مواد را درون ظرفی ریخته روی حرارت قرار دهید، و هم بزنید به طور دائم و به مدت ۱۵دقیقه بپزید، در مرحله بعد طرز تهیه غذای کمکی نوزاد, ظرفی را بردارید آرد برنج را درون آن ریخته شیر سرد را با هم مخلوط کرده و به مواد اضافه کرده و هم بزنید تا خود را بگیرد. بگذارید سرد شود و به عنوان غذای کمکی به نوزاد دهید.
طرز تهیه فرنی بعنوان غذای کمکی نوزاد
مواد لازم
آب :۱ فنجان
شیر خشک : ۱ پیمانه
آرد برنج :۱ قاشق غذاخوری
آب را درون ظرفی ریخته آرد برنج را به آن اضافه کرده، در روی حرارت قرار دهید، هم بزنید تا قوام بیاید، ۱۰ دقیقه زمان می برد تا آماده شود، بعد از پختن شیر خشک را به آن اضافه کرده و هم بزنید، در این صورت فرنی برای نوزاد آماده است.
در این مطلب طرز تهیه فرنی و حریره بادام که غذای کمکی بسیار عالی برای نوزادان ۵ ماهه هستند را آموزش دادیم. امیدواریم آن ها را برای نوزاد دلبندتان تهیه کنید.
تغذیه نوزاد در چهار و پنج ماهگی
کودک در این سن، روزانه 4 بار غذا میخورد. او بیشتر اوقات بیدار است و دلش میخواهد کسی در کنارش باشد.تنوع غذایی را میتوان بهتدریج زیاد کرد. موادی که بعدازاین سن مصرف میشوند، از بین غذاهای سنین بالاتر یا سنین دوم انتخاب میگردند.
صبح: یک شیشه شیر
ظهر: پوره سبزی.
این پوره را با شیشه و سر شیشه به کودک بدهید. در این سن عدهای از مادران غذا را با قاشق به کودک میدهند. اما کودک تا جایی که میل دارد میتواند از لذت مکیدن بهرهمند باشد. ازاینپس، برای تهیه سوپ یا پوره باید تنوع بیشتری در نوع سبزیها ایجاد کنید. میتوان از هویج، ترهفرنگی، کاهو، کدوحلوایی، کدو و لوبیا سبز استفاده کرد و کمی روغن نیز در پوره ریخت. میتوانید دو بار در هفته 20 گرم گوشت مرغ را با مخلوطکن کاملاً نرم کرده و به پوره اضافه کنید.
ساعت 16: مخلوط کمپوت و فرآوردههای شیر. با دادن شیشهای شیر، غذای او را کامل کنید.
شب: شیر مخصوص سنین دوم + مواد آردی سنین دوم
پنج ماهگی
کودک در پنج ماهگی، به خوردن 4 وعده غذا در روز و یک وعده دسر (معمولاً با قاشق میخورد) عادت کرده است. او اغلب اوقات را روز بیدار بوده و درصدد کشف اشیا و محیط اطراف خود است. ضمناً سعی میکند آنچه را در دسترس دارد، به دست گرفته و لمس کند.او با اسباببازیهایی که در اطرافش قرار دارند، مشغول میشود و تحرک زیادی دارد. همهچیز را به دهان میبرد و بدن خود را با دستهایش لمس میکند.برنامه غذایی کودک در این سن را میتوان به ترتیب زیر اجرا کرد:
صبح: یک شیشه شیر
ظهر: سوپ غلیظ سبزیهای گوناگون
مزه این سوپها را میبایستی متناوباً عوض کرد. در این سن، میتوان یک روز در میان مزه غذای او را طوری عوض کرد که این تغییر را احساس کند. مثلاً پورهای از مخلوط دو نوع سبزی تهیهکرده و به غذای او سیبزمینی یا ماست اضافه کنید. در صورت عدم دسترسی به ماست، میتوان کمی روغن به پورۀ او اضافه کرد.
در این سن میتوان هفتهای سه بار مواد گوشتی به جیرۀ غذایی کودک افزود:
- گوشتهای قرمز (گاو و گوساله)
- گوشتهای کمچرب (ژامبون سفید بدون چربی)
- گوشتهای سفید (مرغ، بوقلمون و ماهی)
ساعت 16: میتوان مقداری بیسکویت نرم شده را داخل شیر و یا ماست ریخته و به کودک داد. برای کامل کردن غذای او میتوان یک شیشه شیر یا یک شیشه آبمیوه یا آب سبزی نیز به او داد.
شب: شیشهای شیر مخصوص سنین دوم + مواد آردی سنین دوم
در این سن میتوان از شیر گاو نیز استفاده کرد. اگر شیر گاو را مستقیماً از دامپروری خریدهاید، باید آن را به مدت بیست دقیقه بجوشانید. پس از خنک شدن شیر، مواد آردی سنین دوم را به آن اضافه کرده و به کودک بدهید.
برای این منظور، یک قاشق سوپخوری مواد آردی سنین دوم را داخل 200 گرم شیر و 50 گرم آب ریخته و پس از مخلوط کردن به کودک بدهید. اگر کودک بااشتها و بدون ناراحتی همه آن را مصرف کرد، میتوان غلظت مواد را بیشتر کرد (220 گرم شیر + 30 گرم آب)شیرهای خشک بهاندازه کافی شیرین بوده و نباید قندی به آن اضافه کرد. غلاتی مانند بلغور جو دوسر و برنج را در تغذیه نوزاد خود جای دهید ، فراموش نکنید که با اضافه کردن شیر خشک یا آب به غلات، می توانید بافت های غلات را نرم کنید.
- برای اولین بار، از استفاده غلات و حبوبات طعم دار خودداری کنید، بهتر است از غلات ساده شروع کنید.
- اگر نوزاد شما به خوردن غلات علاقه نشان داد، انواع دیگر غلات را به تدریج اضافه کنید.
- شما حتی می توانید کمی حرارت به غلات (مایکروویو) دهید تا به حریره یا ماده غذایی خمیر مانند تبدیل شود.
غلات و حبوباتی مانند برنج، جو، جو دوسر و غیره را میتوان به شکل خمیر و یا مخلوط با آب بصورت فرنی حبوبات به نوزاد داد. همچنین میتوانید جهت تغذیهی کودک خود، برنج یا غله جو را با شیر مادر، آب یا شیر بچه مخلوط کرده و به او بدهید.
میوه:
مصرف میوه های بسته بندی شده و غنی شده با ویتامین ها برای تغذیه نوزادان پنج ماهه مناسب است.
- در آغاز، میوه ها را باید له شده و پخته شده به نوزاد خود بدهید.
- شما می توانید در ابتدا شروع به دادن موز به نوزاد خود بکنید، زیرا موز نیازی به پخته شدن ندارد و یا می توانید غذا دادن به نوزاد خود را با آوکادو آغار کنید.
- اطمینان حاصل کنید که فقط میوه های رسیده و نرم را به نوزاد خود بدهید.
سیب، موز، گلابی، آووکادو میوههایی هستند که میتوان آنها را به کودک داد. موز به راحتی له میشود، با این حال، سیب، گلابی و آووکادو بایستی به همراه شیر در مولینکس به عمل آیند تا از آنها میلک شِیک میوهای تهیه شود. ترجیحاً، این مخلوط را نیز صاف کنید به طوری که تکههایی بزرگ از میوه به طور تصادفی به کودک داده نشود.
سبزیجات
زمانی که نوزاد شما به پنج ماهگی می رسد ، سبزیجاتی مانند سیب زمینی و هویج را می توان در برنامه تغذیه نوزاد، به صورت پخته شده ارائه کرد.
- از اینکه سبزیجات کاملا له شده اند و هیچ دانه ای نداشته باشند، اطمینان حاصل کنید، زیرا جویدن یا بلعیدن در ابتدا برای یک نوزاد ۵ ماهه دشوار خواهد بود.
- بهتر است از دادن سبزیجات خام به نوزاد خود قبل از یک سالگی خودداری کنید.
- از دادن سبزیجات فیبردار به نوزاد خود در اوایل روزهای مصرف غذاهای جامد جلوگیری کنید.
سبزیجاتی نظیر سیب زمینی یا هویج وحشی، گل کلم، هویج، کدو حلوایی، سیب زمینی شیرین، نخود سبز، کلم بروکلی، کدو گردویی. این سبزیجات را جوشانده و آنها را له کنید تا خمیر نرمی بدست آید. هیچ گونه ادویه، نمک یا شکری به آن اضافه نکنید.
قرار دادن پروتئین های خالص در تغذیه نوزاد پنج ماهه
- نوزادان در حال رشد نیاز به پروتئین بدون چربی دارند، اما باید با دقت انتخاب شوند.
- می توانید با گوشت نرم و پخته مثل گوشت مرغ و ماهی بدون استخوان آغاز کنید.
- اطمینان داشته باشید که گوشت مصرفی نوزادتان دارای استخوان یا تیغ های تیز نباشد.
- بهتر است مصرف محصولات لبنی را برای نوزاد خود پس از ۸ ماهگی شروع کنید.
آیا می توان تخم مرغ را در تغذیه نوزاد ۵ ماهه استفاده کرد؟
-گرچه تخم مرغ از جمله مواد غذایی فوق العاده، به ویژه برای نوزادان در حال رشد می باشد، اما تا سال های اخیر، تخم مرغ به عنوان یک غذای مناسب برای نوزادان در حال رشد توصیه نمیشد، با این حال، آکادمی متخصصان اطفال آمریکا ممنوعیت تخم مرغ را در تحقیقات سال ۲۰۱۱ برداشته است.
-از حدود هفت ماهگی که غذای کمکی نوزاد شروع می شود، ابتدا بهتر است سوپ و و لعاب برنج به کودک بدهید و به تدریج سبزیجات پخته شده و مقدار اندکی گوشت بدهید.
تخم مرغ را در مراحل بعدی به غذای کودک اضافه کنید، آن هم به اندازه نصف قاشق و به صورت سفت باشد. اگر کودک نسبت بهان علائم بدی نداشت به تدریج به این میزان اضافه کنید.
-اگر کودک حساسیت زیادی به تخم مرغ نشان می دهد و غذاهای دیگر را به راحتی می خورد، فعلا برای تخم مرغ دادن به او تا یک سالگی صبر کنید، در این صورت ترجیحا بهتر هست که از یک سالگی به بعد به کودکتان تخم مرغ بدهید.
-قبل از دادن تخم مرغ آب پز یا نیمه پز به نوزاد خود، اطمینان داشته باشید که او به راحتی انواع دیگر غذاهای جامد را می بلعد.
مهمترین مطالب در اینباره:
نوزاد پنج ماهه حرکات کنترل شدهای دارد و ممکن است از دست و پای خود برای تکان دادن خود به عقب و جلو استفاده کند. از شرایط جدید بیشتر آگاه میشود. متوجه تغییر حالت و فضا میشود و به طور واقعی احساسش را بیان میکند. سطح جدید تطابق و فهم او در این سن به این معنا است که مشتاقانه درمورد هر چیز جدید، مثل بازی و اسباببازیهای جدید واکنش نشان میدهد.
رشد نوزاد پنج ماهه از لحاظ ذهنی
کودک شما بازی کردن، از جمله آب بازی در حمام را دوست دارد. او افزایش تمرکز خود را با صرف وقت بیشتر جهت بررسی اشیا نشان میهد. او در آینه به خود لبخند میزند، سرش را به طرف صدا برمیگرداند. دست و پایش را برای جلب توجه تکان میدهد. او شیشه شیر خود را نوازش میکند.
فعالیتهایی در جهت رشد ذهنی
برای اینکه کودک بیاموزد که به خواستههایش پاسخ داده میشود و شما منبع کمک و آسایش او هستید، هنگامی که سعی میکند توجهتان را جلب کند، با صدا، چرخاندن بدنتان، ایجاد ارتباط چشمی و حرکت کردن به طرف او پاسخ دهید.
همه افراد غریبه را به کودکتان معرفی کنید.
تا میتوانید او را به اسم صدا بزنید.
تمرین
تا میتوانید با او بازی کنید. "دالی موشه" و "لی لی حوضک" بازیهایی هستند که کودک از آنها لذت میبرد. تا میتوانید همراه با کودکتان بخندید.
نوزاد پنج ماهه می تواند پاهایش را با دستانش بگیرد
رشد نوزاد پنج ماهه از لحاظ جابجایی حرکتی
اکنون کودک شما سر خود را به طور کامل کنترل میکند. حتی وقتی که در حالت نشسته قرار گرفته یا به اطراف تکان میخورد، سرش نمیافتد.
فعالیتهایی در جهت رشد جابجایی حرکتی
برای اینکه کودک شما راه برود باید سرش کاملا استوار باشد. برای اینکه در این زمینه درست پیشرفت کند، او را تاب و تکان دهید.
تمرین
بازیهایی برای استوار کردن سر او انجام دهید. کودک را مکرر تاب و تکان دهید. این کار سبب تمرین با ثبات نگاه داشتن سر او میشود. میتوانید همراه او به آرامی در اتاق حرکاتی مانند رقص انجام دهید یا او را در آغوشتان تاب دهید.
رشد نوزاد پنج ماهه از لحاظ مهارتهای دستی
کودک شما انگشتان پای خود را یافته است و میتواند مشت خود را در دهان بگذارد. در واقع او هر چیزی را در دهان میگذارد. او برای اشیا بزرگ هر دو دستش را دراز میکند و اشیا را با قسمتی از کف دست که در طرف انگشت کوچکش قرار دارد میگیرد. کودک شما به هر چیزی که در دسترس باشد چنگ میزند. او از مچاله کردن کاغذ لذت میبرد.
فعالیتهایی در جهت رشد مهارتهای دستی
برای تشویق او به اینکه انگشتانش را باز و چیزی را رها کند، بازیهای بده بستانی با او انجام دهید.
آگاهی او از انگشتان پایش را با گذاشتن آنها در دهان و بازی کردن با آنها طوری که آنها را ببیند، مثلا بازی "لی لی حوضک" تقویت کنید.
به او دستمال کاغذی بدهید تا با آن بازی کند (مراقب باشید آن را در دهانش نگذارد)
تمرین
دادن و گرفتن را با او تمرین کنید. با گذاشتن چیزی در دست او و بعد باز کردن انگشتانش و پس گرفتن آن، با او بازی کنید. او برای شیر خوردن دستش را به سوی شیشه دراز میکند. سعی کنید او را وادارید شیشه را به شما پس بدهد.
اسباب بازی های صدا دار مناسب این سن هستند
رشد نوزاد پنج ماهه از لحاظ اجتماعی
کودک شما با برگرداندن صورت و بدن خود، شرم و خجالت را نشان میدهد. او به افراد آشنا لبخند میزند. کودک به چهار روش با شما ارتباط برقرار میکند؛ گریه کردن، صدا در آوردن، حالات صورت و حرکات بدن. او فرق صدای دوستانه و صدای خشمگین را تشخیص میدهد و نسبت به دعوا کردن و لبخند زدن، واکنشهای متفاوتی نشان میدهد.
فعالیتهایی در جهت رشد اجتماعی
همه صداهای کودک خود را با تغییر دادن زیر و بم و بلندی صدای خودتان تقلید کنید.
اگر کودک فقط گوش میکند، توجه او را به صداهای ظریف جلب کنید. موسیقی ملایم بنوازید، دستمال کاغذی مچاله کنید، با زنگهای کوچک صدا درآورید و یک فرفره نزدیک تخت او قرار دهید.
همه میهمانان خود را به کودک معرفی کنید تا به افراد غریبه عادت کند.
تمرین
توجه او را جلب کنید. اگر کودک شما به جای پاسخ دادن فقط گوش میدهد، صداهای ظریفی ایجاد کنید که توجه او را جلب کند.
مراقب باشید
اگر رشد نوزاد پنج ماهه به صورت طبیعی پیش نرود، ممکن است علایم زیر را در کودک ببینید.
نوزاد به صداها پاسخ نمیدهد.
توانایی دستانش ضعیف است و قادر به چنگ زدن نیست.
بدنش سفت است و حرکات عجیبی میکند.
هیچ احساس و واکنشی نسبت به پدر و مادرش نشان نمیدهد.
هیچ صدایی از خود در نمیآورد.
اگر نسبت به رشد نوزاد پنج ماهه خود نگرانیهایی دارد، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
تا می توانید با نوزاد صحبت کنید
بازیهای مناسب رشد نوزاد پنج ماهه
بازیهای هیجان انگیز کودک عاشق بازیهایی است که ناگهان او را به تعجب و غافلگیری بیندازد. عروسکی که با کشیدن زیر آن ناگهان از جعبه بیرون میآید و یا اسباب بازیای که با فشار دادن یک قسمت از بدن صدا میدهد، برای کودک خوشایند است.
او را تشویق و کمک کنید که خودش این کارها را انجام دهد.
اسباببازیهای صدا دار. در هر دست کودک یک اسباببازی صدا دار بگذارید که صدایش با دیگری فرق دارد.
اسباببازی باید آنقدر نرم باشد که با کمی فشار به صدا در بیاید. ببینید چگونه تلاش میکند آنها را فشار دهد و به صدا در بیاورد.
کودک از اسباببازیهایی لذت میبرد که خودش بتواند به آسانی آن را به کار بیندازد.
یک دایره زنگی پلاستیکی کودکانه که چند حلقه رنگی داخل آن قرار داشته باشد و او بتواند آن را تکان دهد، در این سن برای او جذاب خواهد بود. این نوع اسباببازیها به او میفهماند که چقدر قدرت دارد.
نوزاد پنج ماهه به سمت اجسام دست دراز می کند و آن ها را می گیرد
اکنون نوزاد بیشتر مشتاق است با شما ارتباط برقرار کند تا آنکه فقط تماشا کند که شما چه میکنید. سعی میکند شما را آگاه کند که چه زمانی مایل به بازی کردن است. اسباب بازی را در دسترس او قرار دهید و وقتی به شما میفهماند چه میخواهد، به او پاسخ دهید. اگر او بداند که شما گفتههای او را میفهمید، اعتماد به نفس او به شکل مشخص بیشتر میشود.