جزیرهی قشم به عنوان بزرگترین جزیرهی ایران در خلیج فارس واقع شده است. در این مقاله به حقایق جالبی درباره قشم میپردازیم.
جزیرهی قشم بزرگترین جزیره در آبهای خلیج فارس است که متعلق به استان هرمزگان است. همیشه صحبت از زیباییها و ویژگیهای منحصر به فرد این جزیره را به وفور شنیدهایم. جاذبههای بیشمار این جزیره، قشم را به یکی از مقاصد گردشگری مهم در ایران تبدیل کرده است.
فراموش نکنید که کجارو علاوه بر معرفی جاذبههای گردشگری مقاصد داخلی و خارجی و معرفی رستورانها و راهنمای سفر و...، به معرفی برترین تورهای مسافرتی نیز پرداخته است. اگر تمایل دارید که سفری برنامهریزی شده و راحت به قشم و یا هر مقصد دیگری داشته باشید، میتوانید تور قشم را در کجارو بهسادگی جستجو کنید، از میان فهرست تورهای دهها آژانس معتبر، بهترین تورها را مشاهده و قیمت آنها را مقایسه و در نهایت ارزانترین تور به مقصد مورد نظرتان را انتخاب و خریداری کنید.
توجه شما را به نکات جالبی از این سرزمین افسانهای جلب میکنیم.
۱. قشم بزرگترین جزیرهی خلیج فارس است که در تنگهی هرمز قرار دارد و از دیرباز متعلق به ایران بوده است.
۲. نام قدیم این جزیره در دوران ساسانیان، «ابرکان» بود که به معنی «جزیرهی بزرگ» است.
۳. از دورهی صفوى به اين سو، از اين جزيره با نام «قشم» يا به گويش سواحلنشينان «کشم»، در منابع جغرافيايى و تاريخى ياد کردهاند.
۴. مساحت جزیرهی قشم ۱۴۹۱ کیلومترمربع است که ۲/۵ برابر دومین جزیرهی بزرگ خلیج فارس یعنی بحرین است.
۵. وسعت جزیرهی قشم از ۲۲ کشور در جهان بزرگتر است.
۶. در سال ۱۳۸۲ بود که کليهی اراضى جزیره قشم به منطقهی آزاد تبدیل شد و سازمان منطقهی آزاد مسئول اداره کردن آن شد.
۷. از سال ۱۳۸۵ شمسی، قشم به سه بخش مرکزی، بخش شهاب و بخش هرمز تقسیم شد. همچنین این جزیره طبق آخرین تقسیمات کشور شامل ۶۹ شهر و روستا است.
۸. زبان اصلی مردم قشم، مانند تمام مردم ساکن بنادر و سواحل جنوب کشور و دیگر جزایر، فارسی است. لهجهی محلی و متداول مردم قشم در شهرها و روستاهای آن تقریباً یکسان است. بهطور کلی باید گفت زبان محلی قشمی، آمیختهای از زبانهای عربی، فارسی، بندری، هندی و انگلیسی است.
۹. دمای متوسط جزیرهی قشم حدود ۲۶ درجهی سانتیگراد، با متوسط حداکثر و حداقل دمای روزانهی ۳۳ و ۱۸ درجهی سانتیگراد است.
۱۰. گرمترین زمانها در این جزیره، ۱۰ تیر تا ۱۰ شهریور و سردترین ماهها دی و بهمن است. در جزیرهی قشم حداکثر و حداقل دمای مطلق ۴۶ و ۱۶ درجهی سانتیگراد به ثبت رسیده است.
۱۱. متوسط بارندگى حدود ۱۵۵ ميلىمتر با ميانگين حدود ۱۳ روز بارندگى در سال و بهطور عمده در فاصلهی ماههاى آبان تا فروردين است.
۱۲. شدیدترین زلزلهای که در این جزیره رخ داد، در سال ۱۳۸۴ بود که به بزرگی ۶/۴ ریشتر در فاصلهی ۱۹ کیلومتری بندر «درگهان» اتفاق افتاد.
۱۳. حدود ۱۲ هزار اصله نخل در ۸۹۰ هکتار از اراضى قشم وجود دارد. کشت نخل در اين جزيره از سابقهاى طولانى برخوردار است. بالغ بر ۲۰ نوع مختلف خرما از نخلهاى جزيرهی قشم برداشت مىشود.
۱۴. چشمههای جزیرهی قشم که به طور پراکنده در همه جای جزیره وجود دارند، فاقد آب شیرین بوده و عمدتا شور هستند.
۱۵. اولین و مهمترین جامعهی گیاهی جزیره، جنگلهای حرا هستند که بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر مربع از جزیره را به خود اختصاص دادهاند.
۱۶. پارک کروکوديل قشم به عنوان اولين مرکز پرورش و نگهداری کروکوديل تمساح در خاورميانه، در سال ۱۳۸۹ در این جزیره راهاندازی شد.
۱۷. اولین ژئوپارک کشور نیز در جزیرهی قشم واقع شده است. ژئوپارک منطقهاى است که چندين پديده بارز زمينشناسى در محدوده آن قرار گرفته باشد. همچنین ممکن است علاوه بر پديدههاى زمينشناسى از آثار تاريخى، بومشناسى، باستانشناسى و ميراث فرهنگى و طبيعى ديگر برخوردار باشد.
۱۸. در جزیرهی قشم معادن گوناگونی از قبیل نمک، خاک سرخ و گاز وجود دارد که به ویژه در گذشته سبب رونق تجاری این جزیره بوده است و قسمتی از مشاغل جزیره نشینان را تامین میکرده است.
۱۹. صیادان جزیرهی قشم آخرین روز تیرماه هر سال را «نوروز صیاد» مینامند كه اولین روز از فصل گرما است. در نوروز صیاد، هیچیک از صیادان قشمی ماهی و موجود آبزی دیگری را صید نمیكنند و از خوردن هر گونه آبزی امتناع میكنند.
۲۰. لنجسازی از قدیمیترین صنایع بومی مردم قشم در استان هرمزگان است.
۲۱. مدرسهی دينى آل کمال قشم که به اختصار کمالى ناميده مىشود، قدمتی ۳۰۰ ساله در تدریس مسائل دینی و فقه اسلامی دارد.
۲۲. دانشگاههای جزیره قشم در چندین سال اخیر توسعهی چشمگیری داشتهاند. این دانشگاهها عبارتاند از: دانشگاه آزاد اسلامی، موسسه آموزش عالی قشم که با همکاری دانشگاه کارلتون کانادا فعالیت میکند، دانشگاه پیام نور، دانشگاه علمی کاربردی صنعت آب و برق، واحد بین الملل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی تهران واحد بین الملل.
۲۳. جزيرهی قشم به عنوان يكی از قطبهای ورزش استان هرمزگان بيش از ۵۰ باشگاه و دستهی ورزشی دارد که زیر نظر ۱۲۰ مربی مشغول به فعالیت هستند.
۲۴. موسیقی سنتی «عضوا» از قدیم در قشم مرسوم بوده است. مردم با این موسیقی عروس و داماد را به خانه مشایعت مىکنند. عضوا معمولا در ساعات آخر جشن عروسى از جلوی بازار آغاز شده و به منزل عروس ختم مىشود. اجراکنندگان این موسقی سنتی به همراه داماد این مسیر را پیاده طى مىکنند.
۲۵. در انتها جالب است بدانید که فیلم سینمایی «اژدها وارد میشود» در جزیرهی قشم فیلمبرداری شده است. بیشتر لوکیشنهای فیلم در روستای «چاهکوه» قرار دارد. شاید زیباترین لوکیشن فیلم را بتوان درهی چاهکوه قشم دانست.
پیشنهاد میکنیم پیش از سفر به قشم بهترین جاهای دیدنی قشم را در کجارو ببینید، در مورد دیدنیهای آن اطلاعات مختلفی بهدست بیاورید و برای سفرتان برنامهریزی کنید.