سناباد و نوغان یا نوقان که به معنای کانال آب بوده است در قدیم، نام شهری بوده که امروزه به خاطر حضور امام هشتم شیعیان در آن، به عنوان مشهدالرضا آن را مینامیم. از تفرجگاههای مشهد که مملو از گونههای مختلف جانوری تا قسمتهایی از این شهر مانند کوهسنگی که بهروز شدهاند، همگی تبدیل به جاذبههای گردشگری این شهر شدهاند و هر سال، میلیونها نفر برای گذراندن تعطیلات خود، به مشهد الرضا سفر میکنند.
سعی داریم تا به اندازه حوصله این نوشته، جاذبههای گردشگری مشهد را مرور کنیم و کمی بیشتر در مورد این شهر بدانیم.
در ابتدا کمی درباره تاریخ شهر مشهد بدانیم!
استان خراسان رضوی، به ویژه شهر مشهد، یکی از بازیگران اصلی تاریخ باستان و معاصر ایران بوده است. استان خراسان با زیستبوم بادوام و کهنی که داشته و دارد، یکی از انتخابهای مناسب برای سکونت قوم آریایی بوده است.
اتفاقات و مقاومتهایی که در مقابل قوم سکاها در این منطقه رخ داده و ابزار و ادوات جنگی بهدستآمده از آن دوران، نشان میدهد که تمدن و پیشرفت و سازندگی در این منطقه سرسبز و غنی تا چه حد پیشرفته بوده است.
از تاریخ باستان که بگذریم، در تاریخ معاصر ایران و حمله اعراب، باز هم مشهد، سهمی قابل توجه در پیشروی تاریخ ایران داشته است؛ این شهر از دوران صفویه، پایتخت دینی کشور شد و در دوران پادشاهی نادرشاه افشار، به عنوان پایتخت کشور انتخاب شد. اگر امروز در خیابانها و ناحیههای مختلف این شهر قدم بزنید، متوجه میشوید که این شهر تاریخی-مذهبی مانند دفترچهایست که تاریخ این کشور، دستنوشتههایی از اتفاقات خوب و بد را در گوشه و کنار آن از خود بهجا گذاشته است؛ اماکنی که امروز به عنوان جاذبههای گردشگری مشهد، مورد توجه تمام مسافران این شهر قرار میگیرد.
جهت مشاهده تور مشهد با قیمت مناسب اینجا را کلیک کنید.
مسجد گوهرشاد
نام این مسجد بزرگ، خاطره تلخی را در ذهن بسیاری از مو سفیدهای شهر مشهد زنده میکند؛ در دوران حکومت رضاخان، تعدادی از نمازگزاران این مسجد، هدف گلولههای نیروهای حکومتی شدند و به شهادت رسیدند. اما به غیر این واقع تلخ، اگر پایتان به مسجد گوهر شاد در مشهد رسید، حتما با دقتی تمامعیار، از بالا تا پایین بنای آن را برانداز کنید. سنگهای خوشرنگ و فیروزهای این مسجد برای آرام کردن اعصاب شما کافیست. حیاط بزرگ و دلباز و حوض همیشه پر از آب آن، شما را ترغیب به خواندن نماز میکند. ستونهای چندمتری این بنا را با نگاهتان دنبال کنید و تا سقف گنبدی آن پیش بروید؛ در پی این جستار و تماشا، اگر کلاه سرتان باشد حتما از سرتان خواهد افتاد! این مسجد، همسایهی جنوبی حرم مطهر امام رضا (ع) است و بعد از زیارت حرم، میتوانید با کمی پیادهروی به مسجد گوهرشاد برسید.
گنبد خشتی
از هر کس میپرسی گنبد خشتی کجاست؟! میگوید دو قدم که از حرم فاصله بگیرید، گنبد را میبینی! همینطور است. فاصله چندانی از حرم مطهر تا گنبد خشتی وجود ندارد و به راحتی میتوانید برای دیدن این بنا تاریخی و ریزهکاریهای معماری آن که استادانه طراحی شده، کمی از حرم فاصله بگیرید تا به حیاط گنبد خشتی برسید.
گنبد خشتی همان امامزاده سید محمد هم نامید شود. دلیل اینکه این بنا به نام گنبد خشتی معروف شده، ساختار خشتی آن است که بدون استفاده از تیرچه آهنی، هنوز بعد از چند صده، سرپا ایستاده است.
آرامگاه فردوسی
تنها شاعری که به غیر از پیشه شاعریاش، به دلیل زنده نگه داشتن زبان فارسی هم معروف است کسی نیست جز ابوالقاسم فردوسی.
اینکه امروزه ما به طور مستقل از زبان فارسی استفاده میکنیم و زبانی مستقل از زبان عربی داریم، به خاطر شخص شخیص جناب فردوسی است. حمله مغول و حمله اعراب، نتوانستند زبان فارسی را نابود کنند؛ چراکه فردوسی این اجازه را ندارد.
آرامگاه فردوسی در میان باغی وسیع و همیشه سرسبز قرار دارد. به محض وارد شدن به فضای باغ، به راحتی چشمتان به مقبره فرودسی میافتد که مکعبی شکل است و با ستونها و سرستونهای زیبا و مستحکم آراسته شده است. تمام بنا از سنگ مرمر ساخته شده است. به داخل مقبره که میروید، تعدادی نقشبرجسته میبینید که تداعیگرد داستانهای شاهنامه است و انگار که شاعر مانند یک نقال در حال روایت داستانهاست.
در ضمن، آرامگاه مهدی اخوان ثالث هم در همان مجموعه آرامگاه فرودسی قرار دارد و بعد از خواندن فاتحهای برای فردوسی، میتوانید سری به این شاعر معاصر و بزرگ هم بزنید.
جهت مشاهده هتلهای نزدیک حرم میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید:
https://www.eligasht.com/hotels/هتل-های-مشهد /
مدرسه پریزاد
مدرسه پریزاد بنای باصفا و کوچک و چهار ایوانیست که به دست معماران برجسته خراسانی و با حمایت مالی ندیمه گوهرشاد یعنی همسر میرزا محمد میرک حسینی بنا شده است. مدرسه پریزاد هم مانند بسیاری از بناهای تاریخی استان خراسان رضوی و شهر مشهد، یک بنای غیر مسلح به آهن است. به داخل هر کدام از ایوانهای این مدرسه نگاه کنید و اعجاز معماری را با ترکیب هشتضلعیهای خارقالعاده تماشا کنید. هر کدام از این ایوانها در فصلی خاص ساخته شدهاند و برای ساختشان، ماهها وقت صرف شده است. مدرسه پریزاد در نزدیکی مسجد گوهرشاد قرار گرفته است و شما میتوانید به طور زنجیرهوار از حرم مطهر به مسجد گوهرشاد بروید و بعد از آن سری به مدرسه پریزاد بزنید.
میل اخنگان
۲۲ کیلومتر از شهر مشهد، به سمت شمال حرکت کنید تا این بنا ۱۷ متری را ببینید. میل اخنگان در دوران تیموریان بنا شده و گویا از قرن نهم هجری، در این منطقه وجود داشته است. کاشیهایی با طرحهای بیهمتا که شاید نشان از حضور زنی در میل اخنگان میدهد. تمام طرحهای این کاشیها طرحهایی زنانه دارند.
طرقبه مشهد
سعی کنید تنها در مشهد نمانید و کمی از شهر فاصله بگیرید تا از تماشای جاذبههای طبیعی مشهد بینصیب نمانید. طرقبه با پوشش گیاهی خاص خودش در میان بسیاری از گردشگران معروف است. طرقبه مشهد پر از کوچهباغهای زیبا و باغات میوه است. حصار گلستان، طرقدر، عنبران، کنگ، نغندر و جاغرق و همچنین طرق، زشک و ابرده از روستاهای اطراف این شهر است که هر کدام محصولات خاص خودشان را دارند و میتوانید مواد خوراکی اورگانیک و دست اول را از بازارهای کوچک این روستاها خریداری کنید.
حمام مهدی قلی بیک
حمام مهدی قلی بیک جز معدود حمامهای عمومی سالم و بدون خرابی کل کشور است که از دوران صفویه تا به حال در کشور باقی مانده است. این حمام در نزدیکی مسجد شاه قرار گرفته دارد و یکی از آثار ثبت شده ملی ایران است. کاشیهای داخل این حمام به طرز معجزهآسایی سالم مانده و تمام نقوششان هم سالم است. البته تخریبهایی صورت گرفته که مقصرش بیشتر اتفاقات طبیعی مانند زلزله بوده است. هشتی، میاندار، آتشخانه، جعبه آینه، جعبه لاکی روغنی، کاسهها، ابزار حجامت، سرمهدانها، عطردانها همگی در این حمام وجود دارند و اگر کسی بخواهد یک حمام عموی قدیمی و کامل را ببیند و از نزدیک با تمام اجزای آن آشنا شود، میتواند حمام مهدی قلی بیک را در فهرست دیدنیهای خود در مشهد قرار دهد.