قنداق کردن به معنی پیچیدن نوزاد در یک پارچه است که در گذشته به شکلی محکم و گاهی حتی با استفاده از پتوها یا پارچههای ضخیمی انجام میگرفت که باعث گرم شدن بیش از حد بدن نوزادان و مشکلاتی در مفصل ران کودکان میشد، تا آنجا که امروزه بیشتر پزشکان اطفال، قنداق کردن را کار درستی نمیدانند. در این مطلب میتوانید با دلایلی برای قنداق نکردن نوزادان و چگونگی پیچیدن نوزادان پس از اجازه از پزشک کودکتان آشنا شوید.
در این مقاله مطالعه میکنید:
- دلایل منع قنداق کردن نوزادان
- پیچیدن نوزاد با اجازه از پزشک
دلایل منع قنداق کردن نوزادان
شاید به نظر بیاید قنداق شدن یا تنگ در آغوش گرفته شدن برای برخی از نوزادان خوشایند است، ولی برای برخی دیگر همراه با فشار است و باعث گریۀ بیشتر آنها خواهد شد. بهطورکلی بیشتر نوزادان معمولاً با کمی تکان دادن ملایم و با ملایمت راحتتر آرام میشوند و نیازی به قنداق کردنشان نیست. همچنین وقتی کودک شما پا به این دنیا گذاشته است، کمکم با تمام جوانب آن آشنا خواهد شد که همین باز بودن فضای اطرافش نیز یکی از آنهاست. برخی از دلایل مهم برای خودداری از قنداق کردن نوزاد شامل موارد زیر است:
خطر مرگ ناگهانی نوزاد: مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS یکی از دلایل اصلی منع قنداق کردن نوزاد است. همچنین لازم است بدانید هرگز از پتوهای سنگین برای گرم کردن نوزاد استفاده نکنید. پیچیدن نوزادان زیر پتوها یا گذاشتن آنها کنار بخاری یا منبعهای حرارتی دیگر باعث ایجاد گرمای بیش از حد در بدن کودک میشود که به شدت خطرناک است.
دررفتگی تکاملی مفصل ران: قنداقپیچ کردن نامناسب مثل محکم پیچیدن پاها ممکن است باعث نداشتن تکامل مناسب مفصل ران و عواقب ناخوشایند بعدی شود، به ویژه در نوزادانی که مبتلا به دررفتگی مادرزادی مفصل بودهاند و این مشکل به هر علت تشخیص داده نشده است. سابقۀ خانوادگی، زایمان در وضعیت بریچ و جنسیت دختر بودن، نوزاد را در معرض خطر بیشتری برای این مشکل قرار میدهد. برای جلوگیری از این مشکل، نوزادتان را قنداقپیچ نکنید و حتماً مطمئن شوید که همیشه در پایین پاهای کودک فضای کافی وجود دارد تا او بتواند پاهای خود را خم کند و به اطراف حرکت دهد.
تداخل با تحرک و رشد کودک: بعد از یک ماهه شدن نوزاد، بهتر است او را در زمان بیداری قنداقپیچ نکنید، زیرا قنداقپیچ کردن میتواند با تحرک و رشد کودک تداخل داشته باشد. متخصصان اطفال توصیه میکنند قنداقپیچ کردن را قبل از اینکه نوزاد شروع به غلتیدن کند یا بعد از یک ماهگی متوقف کنید.
خفگی با غتلیدن روی شکم: اگر دست و پای کودک بسته باشد و کودکتان نیز در سنی است که قادر به غلتیدن شده، ممکن است هنگام غلت زدن، راه تنفسش با پتو یا هر چیزی که زیر او قرار دارد بسته و باعث خفگی کودک شود. نکتهای که وجود دارد این است که شما به درستی نمیدانید فرزندتان دقیقاً چه موقع شروع به غلت زدن خواهد کرد.
اگر نوزادتان در طول خواب خیلی تکان میخورد و با تکان دادن دست و پاهایش مدام از خواب میپرد، شاید با اجازه و تأیید پزشکتان بتوانید او را گاهی در یک قنداق فرنگی که لباسی نازک و سبک است بگذارید، ولی حتی اگر قنداق فرنگی به تن نوزاد کردهاید، او را جایی بگذارید که بتوانید بر او نظارت داشته باشید تا مطمئن شوید روی شکمش نمیغلتد و دهان و صورتش روی تشک قرار نمیگیرد و در هر صورت نیز یادتان باشد که بهتر است فقط برای جلوگیری از پریدن از خواب و بیدار شدن کودکتان، او را با مشکلات بعدی قنداق کردن روبهرو نکنید. هرچند بیشتر مادران در گذشته این کار را انجام میدادند، ولی زمان زیادی از آن موقع میگذرد و کارشناسان نیز چیزهای بسیار بهروزتری را در مورد نوزادان میداند، پس بهتر است برای انجام این کار فقط با اعتماد به روشی قدیمی و سنتی و بر اساس گفتهها و شنیدههای دیگران تصمیم نگیرید.پیچیدن نوزاد با اجازه از پزشک