امامزاده علی صالح (ع) در ایلام
مختصری از زندگانی امامزاده علی صالح(ع)
امامزاده علی صالح از مشهورترین امامزادههای استان ایلام و غرب كشور است، مرقد مطهر ايشان در بیست و پنج کیلومتری شهر ایلام به سمت مهران بر روی تپهای قرار دارد، علی صالح، مسمی به «علی الخیر»، کنیه او ابوالحسن و لقب او الصالح فرزند «عبیدالله الاعرج الاول» فرزند «الحسین الاصغر» فرزند امام علی بن الحسین بن علی ابی طالب (ع) میباشد.
( الروض المعطارفی تشجیر تحفه الازها،: ۱۱۸)همسرش ام سلمه دختر عبدالله بن حسين الاصغر بن امام سجاد (ع) یعنی دختر عموی وی بوده است، ایشان مستجاب الدعوه بوده و صاحب کرامات است.
آیت الله العظمی مرعشی نجفی امامزاده علی صالح (ع) را از اصحاب خاص امام صادق(ع) دانستهاند و همچنين کتب معتبر او را از یاران امام موسی بن جعفر (ع) و امام رضا (ع) ذکر کردهاند، که نشان مي دهد امامزاده علی صالح (ع) دارای عمر طولانی بوده و محضر سه تن از ائمه هدی (ع) را درک نمودهاند.
شهید ثالث قاضی نورالله شوشتری در کتاب «مجالس المؤمنین» در بیان احوال علی صالح چنین آورده است: « … ابوالحسن علی بن عبیدالله سخت بزرگ وعظیم القدر بود و ریاست عراق بدوتعلق داشت. ( قمی،۱۳۳۱، جلد دوم : ۵۰ ) کنیت او «ابوالحسن» است و مستجاب الدعوه بوده است.
از سلیمان بن جعفر نقل است که: «علی بن عبیدالله» در آغاز امر به من گفت که میخواهم در خدمت حضرت امام رضا (ع) فایز شوم و بر وی سلام فرستم، گفتم چه تو را باز میدارد، گفت: عظمت و هیبت آن حضرت چون روزی چند بر آمد حضرت امام رضا (ع) را بیماری روی داد و مردم به عیادت آن حضرت مبادرت نمودند پس من با «علی بن عبیدالله» ملاقات نمودم و او را گفتم که الان وقت آن است که به حضور مبارکش مشرف شوی.
چون به خدمت آن حضرت رسید امام (ع) او را دید، اورا مکرم ومعظم داشت و علی الصالح نیک شادان شد و بعد از آن «علی بن عبیدالله» و بیمار شدند، پس حضرت امام رضا (ع) او را عیادت نمودند و من در خدمت ایشان بودم و آن حضرت آن قدر نشستند که هرکه درون خانه بود بیرون آمد و چون حضرت بیرون رفت من نیز در خدمت او بیرون آمدم.
خبر داد مرا کنیز من که در خانه «علی بن عبیدالله» بودم که «ام سلمه» زن «علی بن عبیدالله» از پس پرده به حضرت امام رضا (ع) مینگریست و چون آن حضرت بیرون رفت او از پرده بیرون آمد و روی خود را بر موضوع جلوس آن حضرت نهاد. آن را میبوسید و دست بر آنجا کشیده بروی خود مالید: سلیمان گوید که بعد از آن روزی نزد «علی بن عبیدالله» رفتم و او نیز مرا خبر از آنچه «ام سلمه» در تعظیم مکان آن حضرت از روی اخلاص به جا آورده بود، پس من صورت را به خدمت حضرت امام رضا (ع) عرض نمودم و فرمود: ای سلیمان «بدانکه علی بن عبیدالله و زن او و فرزند او از اهل بهشت باشند» ای سلیمان بدانکه اولاد علی و فاطمه هرگاه خدای تعالی این امر را یعنی معرفت ائمه اهل بیت را به ایشان روزی فرماید ایشان چون دیگر مردم نخواهند بود.»( قمی،۱۳۳۱، جلد دوم : ۵۰ ) علامه سید جعفر الاعرجی پشتکوهی در کتاب مناهل الضرب فی انساب العرب نیز به این رویداد اشاره داشته است.( سید جعفر الاعرجی پشتکوهی،۱۳۷۷ : ۵۰۷ ) در این کتاب به فرزندان و نوادگان او اشاره شده است.