نمین
نمین منطقهای كوهستانی با جمعیتی بیش از یكصد هزار نفر واقع در حاشیه غربی دریای خزر- ارتفاع از سطح دریا ۱۵۰۰ متر میباشد آب و هوایی معتدل، زمستانهای سرد و تابستان با هوای ملایم. دارای جنگلهای طبیعی فندق در شرق و جنوب نمین و باغات میوه فراوان است و فاصله آن تا اردبیل ۲۵ كیلومتر میباشد. طبق شواهد موجود در كتب تاریخی و آثاری كه از دل خاك بیرون آمده نشان میدهد كه ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد زمانیكه بسیاری از شهرهای فعلی وجود خارجی نداشتهاند در این منطقه قبایلی با تمدنهای درخشان سكونت داشتهاند.
اسم نمین به خاطر این است كه در قدیم نمین در منطقهای جنگلی و پوشیده از درخت بوده و چون به دریا نیز نزدیك بوده هوا رطوبت بالایی داشته از این رو اسم این شهر را نمین یعنی مرطوب گذاشتهاند.
نمین دارای روستاها و دهستانهایی در اطراف آن است كه اسامی آنها عبارتند از: قشلاق چایی، عنبران، دودران، میناباد، میرزانق، كلهسر، گرده، خانقاه علیا و سفلی، خشه حیران، دولتآباد، سیفآباد، جیگركندی، ویلگیج، نوده، سولوط، سولا، خانكندی، جید، قره چناق، بیلهسوار و…
نمین دارای گردشگاههای طبیعی و بسیار زیبایی برای عموم است. چشمههایی با آب گوارا و سرد، زمینهای پوشیده از گل و گیاه، در شمال قریه آرپاتپه منطقه جنگلی با درختان فندق، گیلاس و ازگیل وجود دارد كه فندق آن مشهور است.
از مهمترین محصول كشاورزی نمین گندم، جو، عدس و علوفه دامی است. محصول گندم بسیار مرغوب است و علوفه دامی به اندازه كافی و برای هر روستایی به اندازه نیاز وجود دارد و بهدست میآید بهطوری كه اهالی و دامداران نیازی به خرید علوفه ندارند و خودشان آن را كشت میكنند.
محصولات درختی و باغداری در نمین گوجهدرختی، آلبالو، گیلاس، گلابی، سیب، میوه به، گردو و سایر میوهها نیز كم و بیش وجود دارد. فصل برداشت میوه ها معمولاً مرداد ماه است.
زنبورداری در نمین رونق خوبی دارد و عسل خوبی هم بهدست میآید كندوها در باغچهها نگهداری میشوند و زنبورها از شهد گلها و گیاهان طبیعی تغذیه میكنند و عسلی كه از این كندوها برداشت میشود از بهترین نوع بوده دارای عطر و مزه مطبوعی است.
مراكزتاریخی وباستانی
۱- قلعه شندان
۲- گور قلعه سی
۳- تپه سلوط
۴- سربندتپه
۵- آریا تپه
۶- قره تپه
۷- تپه حاجی نصیر
۸- بولان تپه
۹- ییدی دیوقیزی
۱۰- اوزریك تپه (تپه اسفند)
۱۱- قوشا تپه
جاذبه های طبیعی
۱- مشهسوئی
۲- گرده سوئی
۳- بروكش سوئی
۴- چشمه كهریز
۵- زری بولاغی
۶- جوجی بولاغی
کشاورزی و دام داری
نمين شهری كشاورزی است و به علت آب و هوای مناسب و خاک حاصلخيز توانايی بالايی در كشاورزی دارد. گندم، جو، گياهان علوفه ای، بنشن، تره بار، سيب، گلابی، گيلاس، آلبالو، زردآلو و آلوچه از مهم ترين محصولات كشاورزی منطقه هستند. نمين به مانند ديگر شهرستان های استان اردبيل به دليل دسترسی به مراتع نسبتا غنی در زمينه دام داری و دام پروری از رونق خوبی برخوردار است و انواع فرآورده های دامی از اين منطقه صادر می شود.
مشخصات جغرافيايي
شهر نمين مركز شهرستان نمين از شهرستان های استان اردبيل در ۴۸ درجه و ۲۹ دقيقه طول جغرافيايی و ۳۸ درجه و ۲۵ دقيقه عرض جغرافيايی و در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دريا واقع است. نمين منطقه ای كوهستانی است و رود نمين چای از ميان اين شهر می گذرد. اين شهرستان در ۲۵ كيلومتری شمال شرقی اردبيل قرار دارد. مسيرهاي دسترسي به اين منطقه عبارت اند از:
– راه نمين- اردبيل به سوی جنوب باختري به طول ۲۷ كيلومتر
– راه نمين- آستارا به سوی خاور به طول ۵۰ كيلومتر
– راه فرعی نمين- دهستان عنبران
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
آب و هوای اين منطقه به واسطه نزديكی با دريای خزر از رطوبت بسياری برخوردار است و به همين سبب آن را نمين ناميده اند. درباره تاريخ اين منطقه اطلاعات مستندي در دست نيست ولي ان چه مسلم است اين كه تاريخ اين منطقه با شهرستان اردبيل يكي محسوب مي شود.
اماكن زیارتی و مذهبی
• پیربدر نمین
• بابا روشن
• پیرلنگ
• تربه