ستاره | سرویس مذهبی - ماه رمضان که شروع می شود همه می خواهند که بهترین بهره معنوی را از این ماه عزیز ببرند. اما گاهی شرایط جسمانی باعث می شود که فرد قادر نباشد روزه بگیرد و یا نباید روزه بگیرد. بنابراین بهتر است قبل از اقدام به روزه گرفتن از شرایط جسمانی خودتان مطلع باشید. برای اینکه بدانید چه کسانی نباید روزه بگیرند با ما همراه باشید.
بیماران گوارشی نباید روزه بگیرند
بیماران گوارشی مثل کسانی که سابقه زخم فعال معده دارند نمیتوانند روزه بگیرند. این افراد با نخوردن غذا در ساعات طولانی روزه داری دچار دردهای گوارشی میشوند و بر اثر ترشح اسید معده زخم گوارشی آنها عود می کند. بنابراین افرادی که با گرسنگی طولانیمدت دچار خونریزی معده میشوند نباید روزه بگیرند.
آیا می دانید روزه کسی که شغل سخت دارد حکمش چیست؟
|
دیابتی ها نباید روزه بگیرند
افرادی که بیماری دیابت دارند و از انسولین استفاده می کنند باید دقت داشته باشند که انسولین تاثیر سریع و طولانی مدت دارد و می تواند پس از تزریق موجب افت قند خون آن ها بشود. این بیماران در صورتی که بدون مشورت با پزشک شان روزه بگیرند قطعا با افت فشار خون و... مواجه خواهند شد.
اگر دچار دیابت هستید و قبل از خوردن سحری میزان قند خونتان بالاتر از 300 باشد روزه گرفتن می تواند برای شما بسیار خطرناک باشد.
آیت الله خامنه ای:
- در مورد بیماران دیابتی اگر بدانند که خوددارى از خوردن و آشاميدن از طلوع فجر تا غروب، به آنان ضرر مىرساند يا خوف ضرر داشته باشند، روزه گرفتن بر آنها واجب نبوده و بلکه جايز نيست.
بیماران قلبی نباید روزه بگیرند
کسانی که بیماری قلبی دارند باید داروهای خودشان را به طور منظم و سر ساعت مصرف کنند. این موضوع در مورد بیمارانی که فشار خون بالا یا پایین دارند و باید تحت کنترل پزشک قرار گیرند، نیز صدق میکند. بنابراین اگر فشار خونتان دچار نوسان است از روزهداری پرهیز کنید؛ مخصوصا در سال هایی که روزها بلند و حدود 15 ساعت است.
خانم های باردار نباید روزه بگیرند
گرفتن روزه به خانمهایی که در سه ماه اول بارداری هستند به هیچ وجه توصیه نمی شود. در این دوره از بارداری سلولهای جنینی در حال تشکیل هستند و گرسنگی مادر می تواند آسیب جدی به جنین وارد کند. ضمن اینکه در این دوره از بارداری مادر حالت تهوع دارد و همین مساله مانعی برای روزه گرفتن اش خواهد بود.
در سه ماهه دوم بارداری، خانمها میتوانند زیر نظر پزشک متخصص زنان روزه بگیرند، البته به شرط اینکه در موقع سحری و افطار به مقدار لازم غذاهایی که حاوی کالری و ویتامین مناسب هستند را مصرف کنند تا مشکلی پیدا نکنند.
جنین انسان در سه ماهه سوم بارداری قند مورد نیاز خود را از بدن مادر دریافت میکند و از سوی دیگر قند بدن مادر تنها حدود هشت ساعت قادر به تامین قند جنین است، بنابراین بعد از قند، چربیها تجزیه میشوند و انرژی مورد نیاز بدن را تولید میکنند؛ اما در اینجا با تجزیه چربی مواد کتونی تولید میشود و از طریق گردش خون وارد بدن جنین میشوند و آسیب جدی به سلولهای مغزی او وارد میکند و این امر برای سلامت جنین خطرناک است. بنابراین در سه ماهه سوم بارداری نیز توصیه می شود که خانمهای باردار از روزهداری اجتناب کنند.
یادمان باشد که روزه برای طفل داخل رحم واجب نیست!
اگر نمی دانید که حکم شرعی روزه گرفتن زنان باردار چیست با ما همراه باشید
|
آیتالله مکارم شیرازی:
- زنان باردارى که وضع حمل آنها نزدیک است و روزه براى حمل آنها ضرر دارد روزه گرفتن بر آنها واجب نیست، ولى باید کفاره بدهند و بعدا نیز باید روزه را قضا کنند، اما اگر روزه براى خودش ضرر دارد روزه بر او واجب نیست کفاره هم ندارد، ولى بعداً قضا مى کند.
مادران شیرده نباید روزه بگیرند
نوزاد تا شش ماهگی فقط از شیر مادر تغذیه میکند؛ بنابراین به هیچوجه به مادران شیرده اجازه روزه گرفتن داده نخواهد شد.
بعد از شش ماهه اول به دلیل اینکه نوزاد از غذاهای کمکی استفاده میکند، مادر میتواند روزه بگیرد البته به شرطی که استراحت کامل داشته باشد و به میزان کافی از غذاهایی که حاوی پروتئین و کربوهیدارت هستند در سحری و افطاری استفاده کند و نوشیدن مایعات را نیز نادیده نگیرد.
آیت الله مکارم شیرازی:
- زنانى که بچه شیر مى دهند خواه مادر بچه باشند یا دایه، اگر روزه گرفتن باعث کمى شیر آنها و ناراحتى بچه مى شود روزه بر آنها واجب نیست، ولى براى هر روز کفاره روزه (یک مد طعام) واجب است، بعداً نیز باید روزه را قضا کنند؛ اما اگر روزه براى خودشان ضرر داشته باشد کفاره لازم نیست، ولى بعداً روزه هاى را که نگرفته اند قضا نمایند.
اگر سنگ کلیه دارید نباید روزه بگیرید
اگر فردی در طول شش ماه، کلیههایش دو بار سنگ بسازد نباید روزه بگیرد، چون طول مدت روزه داری بسیار طولانی است و کمبود مایعات باعث میشود تا تشکیل سنگ شدت پیدا کند. اما اگر کسی در چند سال گذشته یک سنگ دفع کرده باشد، میتواند با رعایت مصرف مایعات در طول افطار تا سحر روزه بگیرد.
آیت الله خامنه ای:
- اگر جلوگيرى از بيمارى کليه مستلزم نوشيدن آب يا ساير مايعات در طول روز باشد، روزه گرفتن بر شما واجب نيست.
از نظر مراجع تقلید روزه گرفتن دختران 9 ساله ضعیف واجب است یا خیر؟
|
توصیه پزشک به ترک روزه
آیت الله مکارم شیرازی:
- گاه براى طبیب خوف ضرر حاصل مى شود یعنى احتمال قابل توجهى نسبت به زیان داشتن روزه براى بیمار حاصل مى شود؛ در این جا مى تواند همان را به بیمار منتقل کند، چنانچه بیمار از قول طبیب خوف ضرر پیدا کند روزه را ترک مى کند. صورت دوم آن است که احتمال ضعیف و کم رنگى باشد دراین جا نمى تواند به بیمار توصیه ترک روزه کند.
آیتالله خامنه ای:
- اگر پزشک امين نباشد و گفته او هم اطمينان آور نباشد و باعث خوف ضرر نشود، گفته او درباره ترک روزه اعتبارى ندارد و در غير اين صورت نبايد روزه بگيرد.
- اگر مکلف از گفته پزشک يقين پيدا کند که روزه براى او ضرر دارد و يا از گفته وى يا منشأ عقلايى ديگرى براى او خوف از ضرر حاصل شود، روزه گرفتن براى او واجب نيست، بلکه جايز هم نيست.