دیدن آیین و رسوم های محلی ایران بسیار لذت بخش است. برای رسیدن به این احساس جذاب شما نیازمند سفر به شهر های مختلف ایران میباشید تا این مراسم را از نزدیک مشاهده کنید. پیشنهاد میکنم برای سفر به شهر های مختلف از اجاره ماشین استفاده کنید. اجاره خودرو ارزان هم از لحاظ اقتصادی به نفع شماست و هم باعث می شود بدون دغدغه رانندگی از سفر لذت ببرید.
هفت شبانه روز عروسی در کردستان
با گذر از سنت به مدرنیته، برگزاری مراسم عروسی در مناطق مختلف کشور کوتاه و یک شکل شده است؛ اما در گذشته، نحوهی اجرای خدمات عروسی در بعضی مناطق، حتی از یک روستا به روستای دیگر متفاوت بود. یکی از مناطقی که تشریفات عروسی را به شیوههای جالب و متفاوتی برگزار میکردند، کردستان است.
یک پژوهشگر منطقهی کردستان با بیان اینکه بسیاری از دیگر رسوم، کمرنگ یا در بعضی موارد از بین رفتهاند، دربارهی مراسم خواستگاری و سفره عقد در کردستان اظهار کرد: رسم خواستگاری در این منطقه به این صورت بود که پسر موضوع خواستگاری را با بزرگتر خانوادهی خود در میان میگذاشت و اگر نظر او مساعد بود، چند نفر از مردان فامیل داماد برای خواستگاری به خانهی دختر و نزد پدر یا بزرگتر او میرفتند. پدر عروس هم در جواب، از خانوادهی داماد زمان میخواست تا از بزرگترهای فامیل و خانوادهاش مشورت بگیرد. اگر جواب مشورت مثبت بود، یک روز خانوادهی داماد به خانهی عروس میرفت. در آن روز و بعد از گرفتن جواب، یک نفر از مردان خانوادهی داماد در میان مجلس بلند میشد و دست تمام مردان فامیل خانوادهی عروس را میبوسید. به این رسم «دسماچ کهدهی» میگویند و به این معنی است که کار، قطعی شده است. چند روز بعد از اجرای این رسم، برگزاری مراسم عقد تدارک دیده میشود.
شیوهی برپایی مراسم عقد در بخشی از کردستان نیز توضیح میدهند به این رسم «ماره بریهی» هم میگویند و در یک روز، خانوادهی داماد غذا و خوراکی تهیه میکند و بعدازظهر همراه فامیل خود به خانهی عروس میرود. بعد از اینکه اقوام عروس و داماد شام را صرف کردند، عدهای از مردان در یک اتاق جمع میشوند و ماموستا (به زبان کردی بهمعنی شیخ) را دعوت میکردند و دختر را در جمع همان مردان به عقد پسر درمیآوردند انها دی جی مهمانی ندارند و از موسیقی سنتی بهره میگیرند.و اجرت ماموستا را خانوادهی داماد پرداخت میکرد.
داماد انار و سیب بر سر عروس میریزد
او ادامه داد: در روز عروسی، برادر عروس یا یکی از نزدیکانش روی قاطر سوار و عروس هم بهدنبال او سوار میشود و به سمت خانهی داماد حرکت میکنند. آنوقت یک نفر خبر آماده شدن عروس را به داماد میدهد و عدهای از زنان فامیل داماد مانند خواهر، عمه یا خالهی داماد، چراغهای توریِ نفتی و آیینه بهدست میگیرند و به خانهی عروس میروند. چراغ نماد روشنی و آینه نماد زلالی و شفافیت است. در نیمههای راه، خانوادهی داماد به عروس میرسد و اطراف او را میگیرد و ترانهخوانها با ترانه شروع به خواندن ترانهی «باده باده» (بادا بادا، مبارک بادا) میکنند.
وی بیان کرد: وقتی عروس به خانهی داماد نزدیک میشود، داماد همراه یک نفر دیگر و دوست صمیمیاش به پشت بام میرود و انار، سیب، به، سکه و نقل آماده میکند. داماد هنگام رسیدن عروس، بر سر و تن او، سیب و انار میکوبد و دوست داماد هم بر سر عروس و مهمانان، نقل و سکه میپاشد. به این رسم «شاباش» میگویند. سیب نماد پاکی و باکرگی، انار نماد عشق و به نماد بوی زیبای زندگی است. هنگام ورود عروس به خانهی داماد، عروس را روی لیف (لحاف دستبافت قرمز) مینشانند و زیر گوشهای از لیف، حلوا میگذارند (در گذشته به جای شیرینی، از حلوا استفاده میشد)، وقتی عروس روی لیف مینشیند، مادر داماد با گفتن «بسمالله» سر عروس را به سمت حلوا خم میکند و سهبار آن را تکرار میکند، سپس حلوا را به نزدیکان و همراهان عروس تعارف میکند و به مهمانان میدهد. بهنظر میرسد این شیرینی نشانهی خوشیمنی و شیرینی وصلت و رابطهی خوب عروس و مادر شوهر است.
بازگشت عروس به خانهی پدرش
او دربارهی مراسم بعد از عروسی، توضیح داد: سه روز بعد از تمام شدن مراسم عروسی، مهمانان به خوشآمدگویی عروس میآیند و بعد از سه روز هم مراسم «تل» (توشه) برگزار میشود. در این مراسم فامیل عروس در خانهی خود یک قابلمه برنج میپزند و همراه لباسهای عروس و مقداری جهیزیه به خانهی داماد میروند. یک هفته بعد از برگزاری این مراسم، نوبت به آخرین رسم از سلسله رسوم عروسی میرسد؛ این رسم «باوان» نام دارد. باوان در لغت به معنای خانهی پدری است. در بعضی مناطق کردستان بعد از سه روز و در بعضی مناطق دیگر آن، بعد از یک هفته که عروس به خانهی داماد رفت، برای دیدن خانوادهی خودش به خانهی پدری میرود و چند روزی را با آنها میگذراند. در آخر این روزها، پدر عروس هدیهای به او میدهد تا به خانهی خودش ببرد.