بنام خدا
یک عمل ویژه برای روز بزرگ دحو الارض
علاوه بر روزه و آن ثواب شگفت انگیزش، علاوه بر دعای مخصوص شب و روز دحو الارض، علاوه بر نماز ویژه این روز که در ظهر روز دحو الارض خوانده می شود و در مفاتیح آمده، در این روز یک عمل ویژه دیگری نیز وارد شده است و آن زیارت حضرت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) است. روزی که حضرت، با قبر پیامبر خدا(صلی الله علیه و آله) وداع کرده، خاندان و دوستانش را با چشمانی گریان ترک گفته و از مدینه به سوی مرو رهسپار شده است. سفری که با تدبیرهای ویژه حضرت، نقش بسیار بارزی در گسترش تعالیم مکتب اهل بیت(علیهم السلام) در بین جهانیان یافت. سفری که نقطه عطفی در حیات معنوی شیعه به شمار می رود. آری برای پاسداشت زحمت ها، تلاش ها و مجاهدت های این امام همام، شایسته و بایسته است که در سالروز شروع آن سفر نورانی، به زیارتشان شتافته و بیعت و عهد خود را با حضرتش تجدید نماییم. از این روست که شیخ عباس قمی به نقل از مرحوم میرداماد، زیارت امام رضا(علیه السلام) در چنین روزی را بی نظیر دانسته و به آن، به صورت مؤکد سفارش کرده است.(مفاتیح الجنان،ص250)
در حقیقت امام رضا(علیه السلام) موضوع توجه به دین را در حیطه خاور دور شروع کردند. همانند روز دحوالارض که زمین از یک نقطه از زیر آب خود را بیرون کشید امام رضا (علیه السلام) نیز اسلام را در بخش خاور دور به طور گسترده نشان دادند
اما این روز، روزی خاص در تاریخ امامت نیز هست. روزی که اسلام ناب با قدم های نورانی امام رضا(علیه السلام) از حجاز به سوی مرو روانه شد و مکتب اصیل شیعه دوازده امامی را گسترش داد. پس زیارت امام هشتم در چنین روزی، علاوه بر آنکه یک عرض تشکر درمقابل آن زحمات و رنج هاست، نشان سر سپردگی ما در برابر تعالیم الهی ایشان نیز هست؛ درس هایی که تمام انحراف های هفت امامی و شش امامی و غیره را کنار زده و دلیل پیوند ما با مهدویت است. بله با قبول امامت هشتمین امام است که شیعیان در یک فرقه جمع شده و تنها دوازده امامی محسوب می شوند.
منبع : بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان،معین شرافتی- کارشناس حوزه