0

عملياتهاي دفاع مقدس > 58/11/23- ناآرامي هاي بندر تركمن

 
g_golshani_rasekhoon
g_golshani_rasekhoon
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آبان 1389 
تعداد پست ها : 1087
محل سکونت : آذربايجان غربي

عملياتهاي دفاع مقدس > 58/11/23- ناآرامي هاي بندر تركمن

مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "پیدایش نظام جدید"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:دوشنبه 23 بهمن 1357 14 ربیع الاول 1399 12 فوریه 1979
یک گزارش غیررسمی برای مسؤولین از بروز نوعی اختلاف و درگیری در گنبد حکایت دارد .

 


 در این گزارش آمده است : در روز بیست و سوم بهمن ماه 1357 عده ای از جوانان مسلمان گنبد با حمله به شهربانی ، آن را خلع سلاح کردند و در آنجا مستقر شدند . به دنبال این واقعه ، به تحریک چریکهای فدایی عده ای از جوانان ترکمن به نیروهای انقلابی مستقر در شهربانی گنبد هجوم آورده و خواهان تقسیم سلاحها شدند . چریکها با ترویج این مطلب که شیعه ها تفنگها را گرفته ، می خواهند حمله چماق به دستها را که از جانب ترکمنها صورت گرفته است ، تلافی کنند ، به تحریک و تهییج احساسات ناسیونالیستی ترکمنها پرداختند ؛ در نتیجۀ این تحریکات ، نهایتاً برای اینکه کار به برادرکشی نینجامد و اسلحه ها به دست چریکهای فدایی خلق نیفتد ، جوانان مسلمان با دعوت عده ای از عناصر شهربانی ، پاسگاه شهربانی را به آنها تحویل دادند و برای ختم غائله ، سلاحها را نیز پس دادند .
سند شماره 30112586 مرکز مطالعات و تحقیقات جنک ، مجموعه اسناد گنبد .

بخشی از اتفاق های دیگر این روز:
در اد امۀ درگیریهای روز گذشته ( 22 بهمن ) ، با اینکه مردم پادگانهای سلطنت آباد و لویزان را محاصره کرده بودند ولی تا صبح امروز موفق به تصرف این پادگانها نشدند . صبح امروز پس از تجمع و اعلام همبستگی عدۀ بیشتری از جوانان مسلح شمیران و تهران که تعدادشان به دهها هزار نفر می رسید ، پادگانهای مذکور بشدت زیر آتش آنان قرار گرفت . ( 1 )
سرانجام در ساعت 11 صبح شدت گرفتن درگریها پادگان لویزان به تصرف مردم در آمد و هزاران قبضه اسلحه به دست مردم افتاد و تعدادی از نیروهای مستقر در پادگان دستگیر و تعدادی دیگر متواری شدند . ( 2 )
در حملۀ مردم انقلابی به لویزان ، سپهبد بدره ای ( فرماندۀ نیروی زمینی ) و سرلشکر بیگلری جانشین فرماندۀ گارد جاویدان ) به ضرب گلوله کشته شدند . ( 3 )

 از سوی دیگر گزارش ساعت 11 خبرنگار کیهان از مقابل مرکز آموزش گارد در خیابان سلطنت آباد حاکی است که در پی اعلام درخواست کمک جوانان مسلح مستقر در این ناحیه ، سیل گروههای مسلح از مراکز شهر به سوی این پادگان سرازیر شده است و اگر چه تا این لحظه پادگان و سلاحهای درون آن به دست مردم افتاده ، اما گروههای مسلح همچنان به سوی این پادگان روان هستند . ( 4 )
 به دنبال سقوط پادگانهای لویزان ، مرکز و سلطنت آباد ، زندان اوین نیز صبح امروز پس از چندین ساعت محاصره به تصرف مردم در آمد . از نخستین ساعات دیشب گروههای مسلح مردم به این زندان هجوم بردند و پس از چندین ساعت نبرد موفق به تسخیر این " آخرین دژ استبداد " شدند.( 5 )
 با متلاشی شدن آخرین سنگرهای ارتش شاهنشاهی و فروپاشی نظام طاغوتی ، روزنامه اطلاعات نوشت : کسب اطلاع شد فرماندهان نیروهای سه گانه زمینی ، هوایی و دریایی ارتش استعفای خود را به امام خمینی تسلیم کردند . ( 6 )
  امروز ستاد ارتش رسماً تحویل نمایندگان دولت موقت مهندس بازرگان شد  . به نوشته مطبوعات به نقل از فردی که وی را یک " سخنگوی دفتر نخست وزیر " معرفی کردند ،هیأتی برای این منظور به ستاد ارتش رفت و مراسم تحویل ستاد را انجام داد . این سخنگو افزود :
 به دستور مهندس بازرگان ( نخست وزیر موقت ) تا انتخاب فرماندهان نیروها و یگانهای ارتش ، معاونان آنان کارها را برعهده خواهند داشت . بدین ترتیب فرماندهان ارتشی که تا دیروز عملیات را اداره می کردند ، برکنار شدند . ( 7 )
 57/ 11/ 23  تهران  سه راه تهران ویلا نمونه ای از خسارات مانده از آتش سوزیها و درگیریهای خیابانی روز قبل از سوی دیگر سرلشکر محمدولی الله قره نی از سوی نخست وزیر موقت انقلاب به ریاست ستاد ارتش منصوب شد . به نوشته اطلاعات ، وی از افسران تحصیل کرده و خوشنام ارتش است که مدتهاست به فعالیتهای خصوصی اشتغال دارد . وی قبلاً معاون ستاد ارتش ، فرمانده ارتش در استانهای مختلف و همچنین رئیس رکن دوم بوده است . ( 8 )
علاوه بر این سپهبد محمدعلی نوروزی به سمت کفالت شهربانی دولت موقت منصوب شد . وی تا قبل از احراز این سمت ، معاونت اطلاعاتی شهربانی را به عهده داشت . ( 9 ) دولت مهندس بازرگان سپهبد مهدیون را نیز به عنوان کفیل نیرو ی هوایی انتخاب کرد . وی پس از انتصاب به این سمت ، طی اعلامیه ای از کلیه پرسنل مبارز نیروی هوایی ایران درخواست کرد که هر چه زودتر با لباس مرتب یونیفرم نیروی هوایی خود را به یگانهای مربوطه معرفی نمایند . سپهبد احمدعلی محققی جانشین سابق فرمانده ژاندارمری نیز به سرپرستی موقت ژاندارمری کل کشور منصوب گردید . ( خبر ضمیمه دارد ) . متن حکم مهندس بازرگان چنین است : » تیمسار سپهبد احمدعلی محققی ! بدین وسیله جناب عالی موقتاً به سرپرستی ژاندارمری کل کشور منصوب می شوید . دستور فرمایید در اسرع وقت افراد ژاندارمری جمع آوری و به پادگانهای مربوطه اعزام و تجدید سازمان لازم با کمال دقت و نظم به عمل آید ( 10 )
 
 گروههای مختلف ، بخصوص گروههای چپ ، تجدید سازمان ارتش را عمل ارتجاعی دانسته ، خواستار انحلال آن شدند . همچنین ضمن تاکید بر شکل گیری نیروهای مسلح مردمی با خلع سلاح عمومی نیز بشدت به مخالفت برخاستند ؛ از جمله ، " سازمان چریکهای فدایی خلق " طی پیامی به امام خمینی ، اعلام کرد : » نظر به مصالح عمومی میهن و انقلاب شایسته است مسأله سلاحهایی که در روزهای اخیر از ارتش مزدور در سراسر ایران مصادره شده ا ست به طور کلی در چهارچوب مناسبات سازمان ( چریکهای فدایی خلق ) با سایر نیروها و دولت مورد مذاکره قرار گیرد . فعلاً فوریتاً مقتضی است همان گونه که نظر امام است کمیته از درگیر شدن افراد مسلح غیرمسؤول با فدائیان در چهارراهها و معابر که قصد ضبط سلاحها را دار ند ، بسرعت جلوگیری به عمل آورد . 11 ) « )
 این سازمان در اعلامیۀ دیگری عنوان کرد : ارتش [ که ] حربه اصلی امپریالیسم و نوکرانش [ بود ] ، به نیروی شکوهمند جانبازی توده های مردم درهم شکست و می رود تا فردا ارتش خلق بنیان گیرد . ( 12 )
 " سازمان نوید " وابسته به حزب توده نیز اعلام کرد : در ماشین و دستگاه پلیسی و نظامی رژیم [ شاهنشاهی ] شکاف عمیق افتاده اما هنوز کاملاً درهم شکسته نشده است . ( 13 )
 گروه مارکسیست ، لنینیست " شفق سرخ " نیز ضمن حمله شدید به درخواست امام مبنی بر خلع سلاح عمومی ، ا علام کرد : خلق ضربه به دشمن وارد کرده است ولی دشمن خونخوار هنوز زنده است . ملت اکنون برای نبرد نهایی مسلح شده است ، ولی شب و روز تبلیغ می شود که تفنگها را تحویل دهیم ؛ یعنی اینکه ملت در مقابل دشمن مسلح ، خلع سلاح شود . ( 14 )
 " جنبش انقلابی مردم مسلمان ایران" ( جاما ) نیز طی بیانیه ای اعلام کرد : … مردم ایران می خواهند ارتش استعماری [ که ] در خدمت امپریالیسم و ضدانقلاب [ بوده است ] به یک ارتش مردمی در خدمت خلق و پاسدار دستاوردهای انقلاب تبدیل گردد … بدین منظور جنبش انقلابی مردم مسلمان ایران از همۀ عناص ر انقلابی و گروهها و سازمانهای پیشتاز و همۀ توده های زحمتکش و روشنفکران می خواهد که کار سازماندهی جنبش را در مقیاس توده ای و با کیفیت انقلابی با سرعت و هوشیاری تمام دنبال کنند . ( 15 )
 
 در حالی که انبوه توده های مردم بیش از پیش سیاسی می شوند و مستعد جذب در جریانها و گرایشهای مختلف سیاسی می گردند ، هر گروه و سازمان و دسته ای به بهانه های گوناگون تلاش می کند بدون طرح مواضعی که صراحتاً از حرکت اصلی انقلاب فاصله داشته باشد ، خود را مطرح کند . و به تقویت و جذب هوادار بپردازد . در این زمینه دو جریان مشخّص سیاسی و نظامی موسوم به چریکهای فدایی خلق و مجاهدین خلق ، بعد از پیروزی برق آسای نیروهای پیرو امام بر رژیم شاه با استفاده از فضای موجود بسرعت و بشدت در پی جبران عقب ماندگی آشکار خود از جریان اصلی انقلاب برآمدند .
 57/ 11/ 23  سر در یک مرکز امنیتی تصرف شده تلاش گروهها برای کسب پایگاه مردمی : چاپ و نصب پوستر در وسط معرکه ، شامل آرم سازمان در کنار عکس امام خمینی دو نمونه زیر از این گونه تلاشها به شمار می آید :
 سازمان چریکهای فدایی خلق ایران با صدور اعلامیه ای از هواداران خود در سراسر کشور خواست :
 1  تا تسخیر و فتح کامل همۀ مواضع دشمنان خلق و تسخیر همۀ سنگرهای آنان توسط مردم ، لحظه ای از پای ننشینید ، سنگرهای خود را ترک نگویید و همراه و همگام با سایر مبارزان خلق در پاسداری از انقلاب و خنثی کردن توطئه ها و تهاجمهای مزدوران هوشیا رانه بکوشید .
 2  در همۀ شهرها و روستاها ستادهای ارتباط و هماهنگی با اختیارات کامل به وجود آورید و تمام اقدامات را زیر نظر آنها انجام دهید .
 3  مبارزان در گروههای ده ، بیست نفری سازمان و آموزش دهید و در سنگرها ( سطح شهر ) مستقر سازید .
 4  با برقرار کردن پیکهای مخصوص بین سنگرها و ستاد هماهنگی نیازها را بررسی و تأمین و امکانات را متعادل و وظایف را تقسیم کنید .
 5  کلاسهای آموزش نظامی در شهر و روستا برپا دارید و فنون نظامی و کاربرد سلاح را [ به ] همه [ بیاموزانید ] .
 6 - همۀ مبارزان مسلح ، خلق را از خط رات سلاح و مواد منفجره ، بویژه از خطرات سهل انگاریها و دستکاریها در استفاده از آنها آگاه کنند .
 7  از همه مردم بخواهید که احساسات خود را مهار ساخته ، تنها آنچه را که به صلاح انقلاب است انجام دهند .
 8  از تیراندازیهای بی مورد که ضمن خطرات جانی موجب به هدر رفتن ذخایر می شود ، جداً خودداری کنید .
 9  از هرگونه تخریب و از بین بردن تاسیسات دولتی و خصوصی به هر شکل که باشد جلوگیری کنید تا فردا همه ثروتهای ملی در خدمت مردم قرار گیرد .
 10  امروز در همۀ نقاط حفظ نظم و انضباط به عهدۀ مردم است . در نهایت همکاری با سایر مبارزان ، کنترل دروازۀ شهرها و روستاها را در دست گیرند .
 11  تاکید می کنیم که افراد و عناصری که به مردم و میهن خیانت کرده اند و می کنند ، با اعلام همبستگی مزدورانه به هیچ وجه در میان مردم جایی نخواهند یافت و از مجازات در امان نخواهند بود . در صور ت مشاهده افراد مزبور آنها را معرفی و خود به هیچ وجه آسیبی به آنها نرسانید . ( 16 )
 سازمان مجاهدین خلق نیز امروز با یک ابتکار سیاسی ، نهادی را تاسیس نمود تا بتواند ضمن حفظ هویت چریکی سازمان ، در پوشش تشکیلات جدید فعالیت رسمی سیاسی نیز داشته باشد .
 لذا " جنبش ملی مجاهدین " با صدور اعلامیه ای به منزلۀ ارگان سیاسی مجاهدین خلق ایران اعلام موجودیت کرد و از کلیه طرفداران مجاهدین خلق ایران در سراسر کشور دعوت نمود که با حضور هر چه بیشتر در صفوف مجاهدین به پاسداری از دستاوردهای انقلاب و استمرار حرکت ضدامپریالیستی آن بپردازند . در این اعلامیه از نیروهای مبارز مردمی خواسته شده است :
 1  در مراکز مخصوص خود به تعداد مناسب اجتماع کرده و با متشکل کردن صفوفتان حداکثر آمادگی لازم را برای مواجهه با هر توطئه احتمالی یا طرح ضدانقلابی نفاق افکنانه احراز کنید .
 2  در عین استوار کردن پیوند ناگسستنی با توده های محروم و مستضعف مردم  که صرفاً از طریق نثار کردن تمامی خلوص ، احترام ، صمیمیت و همکاری انقلابی به پیشگاه آنان میسر است .  در روشنگری سیاسی آنها و ارائه هر نوع آموزش لازم دیگر بکوشید .
 3  در این شرایط بایستی از هرگو نه عکس العمل عجولانه و عصبی و هدر دادن امکانات و تجهیزات انقلاب اکیداً پرهیز نمود . ( 17 )
 
حرف آخر را مثل همیشه امام می زنند
 امام خمینی طی پیامی خطاب به ملت ضمن دعوت آنان به آرامش و هوشیاری اظهار داشت :
 اکنون که دستگاه دیکتاتوری و ستمکاری برچیده شد ، باید از هرنوع خرابکاری و چپاول و آتش سوزی و ظلم احتراز شود و بر عموم است که از این گونه اعمال غیراسلامی و غیرانسانی به شدت جلوگیری نمایند . آنان که دست به این اعمال وحشیانه می زنند خائن به ملت و مخالف نهضت اسلامی هستند . باید ملت تا برقراری نظم از طرف دولت موقت ، نظارت در حفظ مراکز عمومی از قبیل وزارتخانه ها و بانکها و دیگر مراکز دولتی و ملی بنمایند و اموال ملت را نگذارند هدر برود . ملت عزیز ! نگذارید بدخواهان منعکس کنند که با به هم خوردن رژیم فاسد ، هرج و مرج و خرابکاری جای آن را گرفته است .
 به فرصت طلبانی که می خواهند با ماسک انقلابی از رژیم منقرض پشتیبانی کنند و نهضت را بدنام نمایند ، مهلت فعالیت ندهید و ملت مسلمان باید ابتکار را به دست بگیرد . مامورینی که از طرف جناب آقای نخست وزیر اسلامی ماموریت دارند ، سربازان انقلابند و باید با آنان همکاری کنید و اگر مخالفین مردم مسلمان خواس تند کارشکنی کنند ، از آنها جلوگیری کنید . لازم است مردم هر چه زودتر از خیابانها به مساجد و مراکز اجتماع بروند و به فرمودۀ علما ، اعلام و خطباء محترم گوش دهند و بر علماء اعلام و خطباء بلاد است که به مساجد و مراکز عمومی تشریف برده و مردم را دعوت به صلاح و سداد کنند و از اعمال خلاف شرع و خلاف مسیر نهضت بشدت جلوگیری نمایند و با بیانی رسا مردم را از هرج و مرج و خرابکاری بازدارند و حکم شارع مقدس را ابلاغ نمایند . اکنون که قوای انتظامی از قبیل ارتش و ژاندارمری و شهربانی به ملت پیوسته اند ، بر عموم ملت لازم ا ست که به هیچ وجه تعرض به آنان نکنند و آن را چون برادر نگهداری کنند و بر علما اسلام است که مردم را ارشاد کنند که از قوای انتظامی که تحت لوای حکومت اسلامی آمده اند ، حمایت نمایند . ( 18 )
 امام خمینی در پیام دیگری گفتند : باید تمامی ا سلحه هایی که در دست مردم است جمع شوند . هر کس اسلحه ای پیدا کرد باید به مسجد خود ببرد و به امام جماعت مسجد تحویل بدهد و بعد این اسلحه ها از مسجد به کمیته ها آورده می شود و کمیته این اسلحه را در اختیار سربازان اسلامی که برای دفاع از اسلام و مسلمین تدارک دیده شده اند ، می گذارند . فقط باید این سربازان مسلح باشند و دیگران نیازی به اسلحه ندارند ؛ تسلیحات باید زیر نظر کمیته ها باشد . توجه داشته باشید که اسلحه فروشی حرام است ، مال غیر است ، مال ملت است ، نه کسی باید بخرد و نه کسی باید بفروشد ؛ کسانی که خرید ه اند باید اسلحه ها ر ا به مساجد یا کمیته برگردانند . این اسلحه ها ذخایر ملت هستند ، نباید از بین بروند و اگر اشخاصی را دیدید که می خواهند این اسلحه ها را ببرند ، جداً ممانعت کنید و نگذارید که اسلحه ها دست افراد منحرف بیفتند ؛ نگذارید اسلحه دست دشمن ملت و دشمن اسلام بیفتد ؛ همه ما موظف هستیم و تکلیف شرعی در این زمینه داریم .
 امروز حساسترین روزهایی است که بر اسلام و مسلمین می گذرد ؛ باید همه مواظب باشید و نگذارید که دشمن در صفوف شما وارد شود و نگذارید این اسلحه ها دست دشمن بیفتد و اگر خواستند به جاهایی که اسلحه در آنجاست حم له کنند ، موظفید که عموماً مخالفت کرده و دست آنها را کوتاه سازید ، همچنین باید اگر اسلحه ای در دست مردم عادی دیدید آنها را هدایت کنید که اسلحه ها را تحویل دهند و اگر مطلع شدید که در دست اشخاصی اسلحه هست و نمی خواهند بدهند ، مکلف هستید که اسم و آدرس آنها را به کمیته بدهید تا تکلیف آنها هم روشن شود .
 امام خمینی ضمن برحذر داشتن مردم از تعرض به نیروهای نظامی و انتظامی اظهار داشتند : باید به مراکز شهربانی و ژاندارمری و ارتشی حمله نشود ؛ اینها دیگر برگشته اند و از خود ما هستند . ارتش و ژاندارمری و ارتشی حمل ه نشود ؛ اینها دیگر برگشته اند و از خود ما هستند . ارتش و ژاندارمری و شهربانی از خود ما هستند ؛ تمام قوای انتظامی از ما و ما از آنها هستیم ؛ همه هوادار اسلام هستیم . ( 19 )

منابع و ما خذ :
روزنامه رسالت/شماره 6750 / تاريخ 22/4/88، صفحه 17/ امير علي فاطمي   
و
 1  روزنامه کیهان 23 / 11 / 57 ، ص 2 .
 2  روزناکه کیهان 24 / 11 / 57 ، ص 6 .
 3  روزنامه اطلاعات 24 / 11 / 57 ، ص 1 .
 4  مأخذ شماره 1 ، ص 2 .
 5  روزنامه اطلاعات 23 / 11 / 57 ، ص 4 .
 6  مأخذ شماره 5 ، ص 2 .
 7  مأخذ شماره 1 ، ص 2 .
 8  مأخذ شماره 3 ، ص 2 .
 9  مأخذ شماره 5 ، ص 7 .
 10  مأخذ شماره 3 ، ص 2 .
 11  مأخذ شماره 3 ، ص 2 .
 12  مأخذ شماره 5 ، ص 8 .
 13  مأخذ شماره 1 ، ص 2 .
 14  مأخذ شماره 3 ، ص 8 .
 15  مأخذ شماره 2 ، ص 6 .
 16  سازمان چر یکهای فدایی خلق ، مجموعه اعلامیه و بیانیه های سازمان در سال 1357 ، ( تهران : انتشارات سازمان چریکهای فدایی خلق ، سال 58 ) ص 6 .
 17  سازمان مجاهدین خلق ایران ، مجموعه اعلامیه ها و موضعگیری سیاسی مجاهدین خلق شماره 1 ، از 21 دیماه 57 تا 18 تیرماه 58 ( تهران : انتشارات سازمان مجاهدین  خلق ، 1359 ) ص 26 .
 18  مرکز مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی ، صحیفه نور ، مجموعه رهنمودهای امام خمینی ، ( تهران ، وزارت ارشاد اسلامی : جلد پنجم ، سال 1361 ) ص 74  73 .
 19  مأخذ شماره 18 ، ص 76  75 .
 
جمعه 17 دی 1389  2:46 PM
تشکرات از این پست
g_golshani_rasekhoon
g_golshani_rasekhoon
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آبان 1389 
تعداد پست ها : 1087
محل سکونت : آذربايجان غربي

پاسخ به:عملياتهاي دفاع مقدس > 58/11/23- ناآرامي هاي بندر تركمن

یک روز بعد از پيروزي انقلاب اسلامی ،يعني در روز 23 بهمن 57 13جوانان انقلابي تركمن به شهرباني گنبد حمله و نيروهاي حاضر در پاسگاه را خلع سلاح كردند.  بعد از ظهر همان روز گروهک چريك هاي فدايي خلق و هواداران آنها به مردم انقلابي مستقر در شهرباني هجوم بردند و خواهان تقسيم سلاح ها شدند.

 


عناصرچريك هاي فدايي خلق ناجوانمردانه شايعه كرده بودند” شيعه ها تفنگ را گرفته اند و قصد تلافي حمله چماق به دستهاي تركمن در دوران پهلوي را دارند.”
آن روزها جريان چپ به رهبري فدائيان خلق به شدت در منطقه تركمن صحرا فعال شده بود و با تحريك احساسات قومي و نفوذ در بين روستائيان اهداف پشت پرده خود را پيش مي برد. در نيمه اول اسفند ماه 1357 خانه فرماندار سابق گنبد براي سازماندهي نيروهاي چپ اشغال و به مركز ستاد خلق تركمن تبديل مي شود.
روز 14 اسفند 1357 درگيري مسلحانه اي بر سر تغيير نام بندر شاه بين نيروهاي كميته انقلاب با هواداران چريك هاي فدايي خلق در بندر تركمن رخ مي دهد.چپي ها با بزرگنمايي اخبار اين درگيري ،ضمن راه اندازي تظاهرات عليه كميته هاي انقلاب مدارس شهر گنبد را به تعطيلي مي كشانند و خواستار انحلال ارتش ضد خلقي با كمك فدائيان خلق و مجاهدين خلق مي شوند.
عيد آن سال در تركمن صحرا متفاوت بود.شهر گنبد تقريبا حالت متشنج داشت. مردم تك تك از شهر خارج مي شدند. شهر سنگربندي شده و گروههاي زيادي از عوامل سازمان چریک های فدائي خلق وارد گنبد شده بودند.
 ستاد خلق تركمن كاملاحالت تهاجمي به خود گرفته بود و آشكارا مقامات شهر و نيروهاي كميته انقلاب اسلامی را تهديد مي كرد.سازمان تروریستی چریک های فدائي خلق  به دنبال تجزیه این بخش از کشورمان بودند واز حمایت شوروی سابق برخوردار بودند.
جنگ اول گنبد بين كانون مركزي شوراهاي تركمن و چریک های فدايي خلق با سپاه پاسداران و كميته های انقلاب آغاز مي شود. 20 نفر كشته و 40 مجروح دست پخت چپي ها براي مقابله با مردم انقلابي تركمن صحرا بود. روز هفتم فروردين آيت الله طالقاني طي پيامي خطاب به مردم تركمن صحرا، ضمن محكوم كردن نغمه هاي تجزيه طلبانه، خواستار ترك هر نوع مخاصمه و برخورد قهرآميز و دخالت نظامي از هر فرد يا گروهي شد.
ساز راديو عشق آباد تركمنستان که آن روزها یکی از استانهای شوروي سابق بود، كوك بود و مرتبا به زبان تركمني مردم منطقه را تحريك و دعوت به مقاومت در برابر نيروهاي اعزامي از مركز مي كرد. تمام نوار مرزي ايران با شوروي به غير از دو پاسگاه اينجه برون و داشمند در دست گروههاي چپ گرابود.
 روز 11 فروردين 1358 هنوز صداي تيراندازي شديد از شهر گنبد به گوش مي رسد. عقربه ساعت 11 شب را نشان مي دهد كه گويا مذاكرات بين آيت الله طالقاني و هيئت اعزامي دولت با نمايندگان تركمنها به نتيجه مي رسد و طرفين آتش بس را امضا مي كنند. اما هنوز درگيري ها ادامه دارد.
دو روز بعد 70 نفر از چريكهاي فدايي خلق در درگيري با پاسداران انقلاب دستگير مي شوند. اطلاعات و مدارك مهمي مبني بر دخالت عناصر كمونيست غير تركمن در اين غائله به دست مي آيد. با اين اعترافات همه چيز مهياي پاكسازي عناصر چپ از شهر گنبد است. توافقنامه اي بين هيئت اعزامي دولت موقت و ستاد مركزي شوراهاي خلق تركمن امضا مي شود كه عملابه نجات گروههاي ضد انقلاب منجر مي گردد.
پس از اين توافقنامه گروههاي خلقي به بازسازي و ترميم خود پرداختند.آنها هر اقدامي را كه مي خواستند انجام مي دادند و هر كسي را كه مي خواستند دستگير مي كردند و به نواميس مردم تجاوز مي كردند و حتي دولت در دولت تشكيل داده بودند.
امام خميني(ره) در واكنش به اقدامات شرورانه فدائيان خلق در تركمن صحرا ضمن مفسد خواندن عناصر چریکهای فدایی خلق ، مقابله با آنها را واجب دانسته و فرمودند: “به مسلمين واجب است آنها را دفع كنند. ولو به قتل آنها منجر شود.”
ايشان به عناصر مزدوری که با نقاب فدایی خلق می خواستند مقاصد شوم دشمنان را در ترکمن صحرا پیاده کنند اخطار كردند:
” اين اشرار اگر دست از شرارتشان برندارند ما با آنها معامله ديگر خواهيم كرد.”
ناآرامي ها در تركمن صحرا تا بهمن سال 58 ادامه داشت. درسرماي 18 بهمن جمع زيادي از مردم تركمن اعم از شيعه و سني در مقابل چريكهاي فدايي موضع گرفتند و اعلام كردند محال است در سرزمين اسلام ما زنده باشيم و داس و چكش در وسط ميدان شهر آويزان شود. فرداي آن روز درگيري سختي بين مردم و هواداران فداييان به اصطلاح خلق رخ مي دهد كه به كشته و مجروح شدن دهها تن مي انجامد. بيستم بهمن فرمانده سپاه گنبد توسط عوامل فداييان خلق به شهادت مي رسد.
 جنگ بين پاسداران انقلاب با پشتيباني مردم و فداييان خلق آغاز مي شود. با شدت گرفتن درگيري ها، ارتش نیز در روز 22 بهمن عملاوارد جنگ مي شود. در روز 23 بهمن آخرين سنگرهاي چريكها سقوط كرده و ستاد خلق تركمن به تصرف نيروهاي انقلاب در مي آيد .از آن روز به بعد حفظ امنيت و انتظامات منطقه تركمن صحرا بر عهده نیروهای مردمی وانقلابی گذاشته می شود.پس از اين درگيري ها به مرور آرامش بر منطقه حاكم مي شود و از نفوذ نيروهاي چپ در منطقه كاسته مي شود.
جمعه 17 دی 1389  2:47 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها