برگزاری جشن در هنگام برداشت محصولات کشاورزی در همه کشور مرسوم است، مردم قزوین نیز علاوه بر جشنهای ملی و تقویمی در زمان برداشت محصولات کشاورزی جشنها و برنامههای ویژهای را برگزار میکنند، جشنهای برداشت محصولات به منزله شکرگزاری و قدردانی از نعمتهای الهی برپا میشود.
از جمله جشنهای برداشت محصولات کشاورزی در استان قزوین میتوان به جشن برداشت انگور، جشن گندم، جشن انار و جشن فندوقچین اشاره کرد.
آخرین جمعه مهرماه هرسال زمان برگزاری جشن انار در استان قزوین است
جشن انار
میوه بهشتی و زیبای انار در مناطق گرمسیر استان قزوین همچون بخشهای شهرستان بوئین زهرا و تارم در سطح گستردهای به عمل میآید، تا جایی که انار دانه درشت سنگان از شهرت بسیار فراوانی برخوردار است.
آخرین جمعه مهرماه هرسال زمان برگزاری جشن انار در روستاهای انارخیز استان قزوین است، در این روز همه اهالی روستاها از جمله اهالی مهاجر روستاها از شهرهای مجاور به زادگاه خود باز میگردند و در کنار روستاییان برداشت محصولات را جشن گرفته و به شادی پایکوبی میپردازند.
جشن فندوقچین
در بیش از 70 روستای رودبار شهرستان و الموت قزوین حدود 16 هزار نهال بارور فندوق وجود دارد، این امر سبب شده تا استان قزوین به دومین تولید کننده فندوق در کشور تبدیل شود، چهار نوع فندوق در استان قزوین تولید و برداشت میشود که فندوق زرآبادی، بادامی، سیاه بومی و سفید را شامل میشود.
بیشتر فندوقهایی که در استان قزوین برداشت میشود به شکل گردو و دوپهلو است، مغز داخلی این نوع فندوقها سفید بوده و طعمی شیرین و معطر دارد، مرغوبیت و کیفیت فندوقهای استان قزوین سبب شده تا بخش قابل توجهی از این محصولات به بازارهای اروپایی صادر شود.
جشن فندوقچین یکی از مراسمهای به یاد ماندنی و زیبای مردم منطقه به شمار میرود، این جشن در آخرین روزهای مرداد ماه و در باغستانهای رودبار شهرستان برگزار میشود، در این آیین علاوه بر ارائه موسیقی محلی و فولکلوریک که یکی از سازهای محلی قزوین است، برنامههایی همچون لافند بازی، آتش بازی، ورزشهای بومی و محلی نیز برگزار میشود.
دیدار از جاذبههای طبیعی منطقه و صعود از قلعه تاریخی لمبسر از دیگر برنامههای مردم منطقه در روز جشن فندوق است، همچنین در حاشیه این مراسم فروش محصولات محلی و صنایع دستی در بازارچههای محلی رونق فراوانی دارد.
شهریور ماه هر سال زمان برگزاری جشن انگور در استان قزوین است
جشن انگور
منطقه قزوین به ویژه شهرستان تاکستان از دیرباز محل تولید و پرورش انگور بوده است، تا جایی که انگورهای استان قزوین به دلیل مرغوبیت و کیفیت شهرت فراوانی داشته است، این امر سبب شده تا بزرگان، اندیشمندان و جغرافیدانان ایران و جهان به بزرگی تاکستانهای انگور قزوین و مرغوبیت محصولات آن اشاره کنند.
بیش از 40 نوع انگور در استان قزوین برداشت میشود که مهمترین آنها شاهانی ،بیدانه سفید، بیدانه قرمز، فخری، عسگری، ریش بابا، صاحبی، چفته، رازقی، اولوغی، خلیلی، میش پستان، حسینی، ملکی، یاقوتی،مثقالی، اتابکی، رجبی سیاه و رجبی سفید هستند.
سطح زیره کشت انگور در استان قزوین به 35 هزار هکتار میرسد، این امر سبب شده تا استان قزوین پس از اصفهان و خراسان سومین استان کشور از لحاظ سطح زیر کشت به شمار آید، این در حالی است که قزوین از نظر میزان تولید انگور رتبه نخست کشور را دارا است.
شهریور ماه هر سال زمان برگزاری جشن انگور در شهرستان تاکستان و شهر قزوین است، اجرای موسیقی فولکلوریک و بومی و خواندن آوازهها و شعرهای محلی از برنامههای این جشن است.
جشن گندم
برگزاری جشن گندم در بیشتر مناطق روستایی استان قزوین پیشینهای طولانی دارد، جشن گندم در اکثر روستاهای استان قزوین برپا میشود، این در حالی است که جشن گندم در شهرستان آوج با شکوه خاصی برگزار میشود، از این رو آوج را میتوان به عنوان محل اصلی برگزاری جشن گندم در استان قزوین معرفی کرد.
در شهرستان آوج، جشن گندم در کنار آبگیر کوچک و زیبای " دربابک" برگزار میشود، روستاییان منطقه با حضور گسترده در کنار آبگیر برداشت محصول خود را جشن گرفته و به شادی و پایکوبی میپردازند، قربانی کردن گوسفند به منظور شکرگذاری از نعمتهای الهی از آداب این جشن به شمار میآید.
منبع:tasnimnews.com
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید
- آداب و رسوم مردم قزوین در مراسم مختلف
- آيين های ازدواج در قزوين
- آداب و رسوم مردم خراسان رضوی
- آداب و رسوم مردم شهرستان سلماس
- آشنایی با جشن برداشت انار
- جشن علم واچینی