آشنایی با جشن هيرومبا در میان زرتشتیان اردکان
در روستاى شريف آباد اردكان رسمى شبيه آتش افروزى سده هر ساله در روزهاى آخر فروردين ماه برگزار مى شود كه هيرومبا نام دارد.
زرتشتيان اين روستا پيش از غروب آفتاب به نيايشگاه پير هريشت میروند. هنگام سپيده دم پس از نيايش بامدادى به دشت میروند و هيزم و خار جمع آورى مینمايند. در اين روز در پير هريشت مراسم چوب زنى انجام میشود.
به اين ترتيب كه به جوان يا مردى كه براى اولين بار در مراسم جمع آورى هيزم شركت كرده و يا اينكه در آن سال ازدواج كرده يا صاحب فرزند شده چوب میزنند. جوانان شخص مورد نظر را روى دست بلند می كنند و در ميان شادى و شاباش شركت كنندگان به او چوب می زنند. بستگان اين شخص بايد در پايان كله قندى را به گروه برگزار كننده هيرومبا تقديم كنند كه با آن شربت درست نمايند و ميان جمعيت توزيع كنند. در غروب اين روز هيزمها را به روستا مى آورند و روى هم انباشته مى نمايند و در خانه ها را مى زنند و از هر خانه نيز هيزمى مى گيرند.
جشن هیرومبا در نيايشگاه پير هريشت برگزار می شود
در هنگام غروب مردم دور خرمن هيزم جمع مى شوند و موبد نيز با آتش دان پر از آتش در آنجا حاضر است. موبد با صداى بلند پيام هيرومبا را آغاز مى كند و براى اموات طلب مغفرت مى نمايد.
افراد حاضر به دو گروه تقسيم مى شوند و در دو صف روبروى هم مى ايستند. وقتى كه موبد براى اموات طلب مغفرت مى نمايد، يكى از گروهها، در حالى كه افراد گروه دست بر شانه يكديگر دارند با صداى بلند «هيرومبا» مى گويند و با هم به حالت تعظيم در مى آيند و مجددا به حالت ايستاده باز مى گردند.
پس از آنها گروه ديگر اين اعمال را تكرار مى كند و اين عمل تا پايان نام بردن اسامى افراد برجسته و نيكوكار زرتشتى ادامه مى يابد. هر بار كه موبد نام يكى از اين افراد نيكو كار را مى برد و براى او طلب مغفرت مى نمود يك گروه اعمال فوق را انجام مى دهند.
پس از آن موبد خرمن هيزم را آتش مى زند و مردم در اطراف آن حلقه زده و شادى مى نمايند و آرزوى روشنايى و دل گرمى مى نمايند.
بامداد روز بعد خانمها گلوله هاى آتش را از زير خاكستر بيرون آورده و در آتشدان مى گذارند و به خانه مى برند و آن آتش را تا صد شبانه روز با افزودن چوب به آن، روشن نگه مى دارند و آن را با آتش پنجه روى بام پيوند مى زنند.
پس از آتش افروزى هيرومبا، به مدت سه شبانه روز در اين روستا جشنهايى برگزار مى شود. پس از غروب آفتاب جوانان به در خانه ها می روند و اسامى درگذشته هر خانه را نام مى برند و هيرومبا مى گويند. صاحب خانه نيز مقدارى آجيل به آنها مى دهد. پس از آن مردم به خانه افرادى كه در نيايشگاه پير هريشت چوب خورده اند و مجددا آنها را چوب مى زنند.
در پايان روز سوم مجددا اعمال و مراسم هيرومبا را تكرار و براى اموات طلب مغفرت مىنمايند. در روستاى اله آباد و فرسى آباد اين مراسم به نام «هيبيدوگ» و در روستاى خرمشاه به نام «شاخ شاخ دُربَند» برگزار مى شود.
منبع:af.samta.ir
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید
- آداب و رسوم مردم استان مرکزی
- آداب و رسوم مردم خراسان رضوی
- آداب و رسوم مردم شهرستان سلماس
- آداب و سنن مردمان کرمان
- آشنایی با جشن برداشت انار
- جشنی پیش از نوروز برای طلب گرما