با خبر انقراض adobe flash و جایگزین کردن animate توسط شرکت adobe، علاقمندان این نرم افزار بزرگ و پرخاطره دچار حس عدم تعلق خاطر نسبت به این نرم افزار شده اند. نام پرآوازه ماکرومدیا (Macromedia) تا سالها به عنوان یک شرکت تولید نرم افزار های تخصصی و پر قدرت می درخشید. شرکت ماکرومدیا یک شرکت آمریکایی تولیدکننده نرمافزارهای گرافیکی و توسعه وب است. دفتر مرکزی این شرکت سانفرانسیسکو بود. از محصولات تولید شده توسط این شرکت میتوان به فلش و دریمویور اشاره کرد. در ۳ دسامبر ۲۰۰۵ رقیب این شرکت، با هزینه ۳٫۴میلیارد دلاری شرکت Adobe، کنترل محصولات ماکرومدیا را بدست گرفت.
فناوری فلش توسط شرکت ماکرومدیا در دنیای وب بنیانگذاری شد. اساس ساختمان پروندههای فلش (اسدبلیواف(swf)به صورت برداری( Vector-Base) است که با زبان اکشناسکریپت محتویات و اشیاءها (Object) کنترل و دستور دهی میشود.
سادگی در کنترل محتویات و اطلاعات، گرافیک بالا و قدرت انعطاف فراوان، استفاده همه گیر آن را موجب شده است. امروزه بر روی ۹۰٪ کامپیوترهای متصل به اینترنت پخش کنندهٔ فلش، فعال و نصب میباشد.
در ادامه نسخه های فلش را از آغاز تا بحال با ذکر تاریخ انتشار آنها مرور می کنیم:
FutureSplash Animator در تاریخ ۱۰ آوریل ۱۹۹۶ به بازار آمد که نسخه ابتدایی فلش با ابزارهای اصلی ادیت و خط زمانی بود.
Macromedia Flash 1 در نوامبر ۱۹۹۶ توسط ماکرومدیا عرضه شد که در حقیقت همان نرم افزارFutureSplash Animator بود که این بار تحت برند ماکرومدیا به بازار آمد.
Macromedia Flash 2 در ژوئن ۱۹۹۷ عرضه شد که مجهز به Flash Player 2 و ابزاری جدیدی چون “آرشیو اشیاء” (object library ) بود.
Macromedia Flash 3 در ۳۱ می ۱۹۹۸ منتشر شد که در آن Flash Player 3 و ابزار جدیدی چون ابزار کلیپ تصویری، پلاگین جاواسکریپت، ابزار تنظیم شفافیت و همچنین یک ابزار Player خارجی در آن گنجانده شده بود.
Macromedia Flash 4 در تاریخ ۱۵ ژوئن ۱۹۹۹ به بازار آمد که دارای Flash Player 4 ، متغیرهای داخلی، ورودیهای جدید، ActionScript پیشرفته و MP3 بود.
Macromedia Flash 5 در ۲۴ آگوست سال ۲۰۰۰ عرضه شد و Flash Player 5 را بهمراه خود داشت. ویژگیهای جدید این نسخه داشتن ActionScript 1.0 بود که بر اساس ECMAScript طراحی شده بود و آن را بسیار شبیه JavaScript کرده بود؛ ضمن اینکه این نسخه XML ، Smartclips و امکان ادیت HTML را ساپورت می کرد.
Macromedia Flash MX Version 6 در تاریخ ۱۵ مارس ۲۰۰۲ منتشر شد که Flash Player 6 را داشت. از امکانات جدید آن می توان به کودک (Codec ) های تصویری جدید، اضافه شدن اجزاء UI و امکان فشرده سازی اشاره کرد.
Macromedia Flash MX 2004 Version 7 در تاریخ ۹ سپتامبر ۲۰۰۳ عرضه شد که مجهز به Flash Player 7 بود. این نسخه Actionscript 2.0 و JSAPI را ساپورت می کرد و دارای افکتهای خط زمانی بود.
Macromedia Flash MX Professional 2004 Version 7 نیز در تاریخ ۹ سپتامبر ۲۰۰۳ عرضه شد که دارای همه ویژگیهای نسخه MX 2004 معمولی به اضافه امکانات اضافی چون اجزا پخش تصویری، خدمات مختلف اینترنتی، امکان گنجاندن ویدئو و … بود.
Macromedia Flash Basic 8 در ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۵ به بازار آمد. این نسخه که نسخه Basic بود بسیاری از ابزارهای حرفه ای را نداشت و برای کاربرانی که تازه با فلش آشنا می شدند بسیار مناسب بود که با آن می توانستند طراحی ها و انیمیشن های ساده را بوجود بیاورند. این نسخه که Flash Player 8 را نیز با خود داشت شامل ابزارهای پیشرفته گرافیکی و افکتهای مختلف انیمیشن نمی شد.
Macromedia Flash Professional 8 نسخه کامل فلش ۸ بود که همزمان با نسخه Basic در ۱۳ سپتامبر ۲۰۰۵ به بازار آمد. این نسخه نیز دارای Flash Player 8 بود و ضمناً همه ابزار پیشرفته گرافیکی را شامل می شد که در میان آنها قسمت مخصوص ساخت فلش برای موبایل نیز دیده می شد. فیلترهای متعدد و شیوه های جدید ترکیب تصاویر، تسهیل کنترل انیمیشن، قلمهای پیشرفته و کودکهای تصویری مختلف و امکانات جدید بسیار در این نسخه دیده می شد.
Adobe Flash CS3 Professional که در حقیقت نسخه نهم فلش محسوب می شود، اولین نسخه ای ست که تحت نام شرکت Adobe عرضه شد. این نسخه که در ۱۶ آوریل ۲۰۰۷ به بازار آمد ActionScript3.0 را بصورت کامل ساپورت می کرد. مهمترین نکته این نسخه هماهنگی آن با دیگر محصولات Adobeمثل فوتوشاپ، Adobe Fireworks و Adobe Illustrator بود که باعث غنی تر شدن این نسخه شده بود.
نسخه های Adobe Flash CS4, … هر ساله روانه بازار می شد و بر کیفیت و قابلیتهای آن افزوده می شد . آخرین نسخه نرم افزار Adobe flash تحت این نام به نسخه Adobe Flash Professional CC 2015 بر می گردد که ابتدای امسال منتشر شد که از قابلیتهای آن می توان به سازگاری با نرم افزار جدید Adobe یعنی Adobe Air
پشتیبانی از XFL که کاربر را قادر می سازد تا محتویات نرم افزار هایی همچون IndDesign یا After Effects را به Flash بکشاند.
شرکت adobe در تصمیمی تاریخی با حذف Flash، اعلام کرد html5 که استاندارد ساختن وب سایت است را جایگزین فایلهای فلش خود برای کارهای گرافیکی، انیمیشنی خواهد کرد. البته این تصمیم شرکت Adobe کاملا منطقی بنظر میرسد . از جمله دلایل این تصمیم می توان به امنیت پایین و عدم کارایی لازم در این سیستم اشاره کرد. اولین بار استیو جابز تصمیم گرفت که از فلش در یکی از کلیدی ترین محصولات کمپانی اش یعنی آیفون پشتیبانی به عمل نیاورد. در سال ۲۰۱۱ ادوبی رسما توسعه فلش پلیر را برای موبایل متوقف کرد. در همین بازه زمانی گوگل کروم بصورت رسمی اعلام کردند که پلاگین مربوط به فلش را از مرورگر های خود حذف می کنند.
ادوبی اکنون توسعه دهندگان را رسماً تشویق می کند تا بر اساس استانداردهای جدید محصولاتشان را آماده عرضه نمایند و Animate CC نیز آمده تا همین سیاست را به شکل موثرتری اجرایی سازد.در نظر داشته باشید پشتیبانی از فلش در Animate CC همچنان ادامه دارد و نرم افزار جدید که از ابتدای ۲۰۱۶ در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت امکان تولید فایل تحت فرمت swf را داراست.