![](http://www.khorasannews.com/OnlineNewsImage.aspx?id=7970328)
مهر/ پته دوزي نوعي از رودوزيهاي کرمان است. پارچه زمينه پته پارچهاي ضخيم و پشمي است که عريض ناميده ميشود. هنرمندان پته دوز که اکثراً نيز از زنان و دختران خانه دار هستند باکمک سوزن نقوشي ذهني را که ملهم از پندارها و بينشهاي شخصي شان است، به وسيلهٔ بخيههاي نخي رنگين بر زمينه يپارچهٔ پشمي ضخيمي(عريض) مينشانند.
پته دوزي يکي از زيباترين و قديمي ترين سوزن دوزيهاي سنتي ايران است که در تاريخ گذشته فرهنگي کرمان ريشه عميقي دارد . پارچه پته دوزي داراي ظرافت و زيبائي خاصي است که از سوزن دوزيهاي ظريف پوشيده شده است و تنها در کنار طرحهاي دوخته شده فضاي بسيار کمي از زمينه به صورت ساده باقمي ماند و گاهي هم تمام زمينه سوزن دوزي دشه و گوئي زمنيه اي در کار نيست. به طور متوسط براي دوخت هر متر پته به حدود 4003375 گرم نخ احتياج دارد.
دوخت خطهاي کشيده شده در شال را تماماً خط دوزي مي کنند که همان ساقه دوزي است براي پارچه هاي قرمز خط دوزي مشکي است پارچه سفيد خط دوزي زرد است. پارچه مشکي و سبز خطهاي آن به رنگ زرد دوخته مي شود. بعد از اينکه خط دوزي تمام شد خطوط اصلي نقش که ساقه دوزي شد داخل آن با شيوه خاصي از سوزن دوزي پر مي شود که اصطلاحاً پتک چهارگوش مي گويند اين دوخت معمولاً بين خطوط موازي حاشيه باريکي وجود دارد که از دوخت تيک چهارگوش پر مي شود.
نکته: هر چه تيکها ريزتر و به هم نزديک تر باشند در اصطلاح مثل منجوق باشند ارزش پته بيشت راست. در شال سفيد از تيک چهارگوش به رنگ آبي، مشکي، سبز، زرد، قرمز، در شال قرمز از تيک به رنگ زرد سبز يا آبي استفاده مي شود و در شال سبز از تيک سفيد يا زرد استفاده مي شود و در شال سرمه اي تيک سفيد يا سبز پسته اي مي دوزند مي توان براي اينکه پارچه زمينه پر شود اطراف آن را با نخ قرمز يا مشکي با شلالهايي که روي آن را بايست محکم مي کنند پر مي شود.
بعد از دوخت خط دوز و تيک چهارگوش نوبت به دوخت متن يقه مي شود که با تيک دراز دوخته مي ود اين دوخت به رنگ لاکي است و هم زمينه پر مي شود و هم جها شکل با فاصله نزديک به هم دوخته مي شود. براي دوخت روش سنتي تيکها به صورت نامنظم زده مي شود يعني در جهتهاي مختلف بالا و پائين. در اين مرحله فواصل خالي بين تيکهاي دراز را با رنگهاي سبز تيره يا سرمه اي بخيه هاي بلند زده و روي آنها را بست مي زنيم به طوريکه متن کاملاً از دوخت پر شضود.
بعد از اينکه دوخت پته تمام شد نوبت برگ دوزي آن مي شود که معمولاً اطراف يقه ها يا ترنج ها يا اطراف حاشيه ها را که بنا به سليقه افراد بيشتر از سه إلي چهار نوع برگ استفاده يم کنند که به صورت بخيه هاي کوتاه و بلند با بخيه هاي مورب زيگزاگ سروي، شويدي و … مي باشد . رنگ برگ در پته سفيد مشکي، لاکي، سبز ، آبي. پته قرمز: سفي، زرد، آبي، سبز. پته سبز: سفيد، آبي، زرد، مشکي، لاکي. پته سورمه اي: سفي، زرد، آبي، سبز زده مي شود.
پته را بعد از دوخت با آب سرد و پودر لباسشويي حل شده در آب مدت کوتاهي خيس کرده و بعد کمي چنگ مي زنيم چندين بار آب مي کشيم تا کاملاً آب زلال شود سپس مي گذاريم آب آن برود بعد خشک مي کنيم و با اتو بخار آن را اتو مي کنيم.
نکته: پته خيس شده را نبايد هرگز روي بند لباسي پهن کنيم چون باعث کش آوردن آن مي شود.براي جلوگيري از آسيب ديدگي پته ها و مصون ماندن آن از حشرات موذي پته ها را بايد رد جاي خنک نگهداري کرد به طوريکه هوا در آنجا جريان داشته باشد درون چمدان جاي مناسبي براي آن نيست پته را بايد درون يک پارچه نخي همراه با صابون عطري نگهداري کنيد.
عمده محصولات پته که به شکل دوخته شده مي توان تهيه کرد به شرح زير مي باشد:
جلد قرآن- جانماز- انواع تابلوهاي تزئيني- روميزي (کوچک و ميز ناهارخوري و عسلي)- روتختي- متکا- روپشتي- کوسن- پرده- زيرليواني- زير بشقابي- جاي دستمال کاغذي و… .