هفته اول ماه هفتم:
فرني
شروع مقدار تغذيه روزانه: از يك قاشق مرباخوري شروع مي شود.
مواد لازم:
يك قاشق مرباخوري سرصاف آرد برنج
نصف قاشق مرباخوري سرصاف شكر
5 قاشق مرباخوري( كه بهتر است شيرمادر باشد) شير
كمي( براي پختن آردبرنج مصرف مي شود) آب
طرز تهيه:
آب و شكر و آرد برنج را با هم مخلوط مي كنيم و بر روي حرارت مي گذاريم. بعد از اينكه آرد برنج پخته شد، 5 قاشق شير را اضافه كرده و مي گذاريم بجوشد تا قوام بيايد. قوام آن بايد كمي از شيرمادر بيشتر باشد. روز به روز بر حسب تحمل كودك، قوام آن بيشتر مي شود تا به غلظت فرني واقعي نزديك شود.
در روش ديگر مي توان بعد از اينكه آب و شكر و آرد برنج روي حرارت قوام آمد شيرمادر را اضافه كرد تا كمي رقيق تر شود.
در طول ماه ششم پس از شيرخوردن، بر حسب تمايل كودك 3 تا 4 بار در روز به او فرني بدهيد.
هفته دوم ماه هفتم:
حريره بادام
مقدار مصرف روزانه: از يك قاشق مرباخوري و يك بار در روز شروع مي شود. به تدريج كه مقدار تغذيه با حريره بادام افزايش مي يابد، مقدار و دفعات تغذيه با فرني كم مي شود.
مواد لازم براي تهيه حريره بادام:
نصف ليوان شير پاستوريزه
ربع قاشق چايخوري شكر
1 قاشق مرباخوري سرصاف آرد برنج
5 عدد مغز بادام شيرين پوست گرفته و رنده شده
طرز تهيه:
بادام ها را رنده كرده و در يك پارچه ململ مي ريزيم و داخل شير فشار مي دهيم تا شيره خود را پس دهد. آرد برنج را در آن حل كرده و شكر را نيز به آن اضافه مي كنيم و روي حرارت ملايم مي گذاريم تا قوام بيايد.
توجه:
از زمان شروع غذاي كمكي، بايد آب جوشيده خنك شده را به اندازه كافي به شيرخوار داد.
حريره بادام نيز مانند فرني از يك قاشق مرباخوري، يك بار در روز شروع مي شود تا روز ششم و هفتم به 12 قاشق مرباخوري در روز مي رسد. فراموش نشود كه در اين هفته به تدريج مقدار و دفعات تغذيه با حريره بادام افزايش مي يابد و تغذيه با فرني كم مي شود. بنابراين در هر وعده يا در تمام دفعات مي توان حريره بادام را جايگزين فرني كرد.
دو هفته آخر ماه هفتم:
ضمن ادامه تغذيه با شيرمادر قبل از هر وعده غذاي كمكي، در اين دو هفته، شيرخوار با غذاي جديدي آشنا شده و سوپ به رژيم غذايي او اضافه مي شود. به اين ترتيب كه روز اول، صبح و عصر و شب هر بار از 3 قاشق مرباخوري فرني يا حريره بادام استفاده مي كند و ظهرعلاوه بر فرني يا حريره بادام، يك قاشق مرباخوري سوپ هم مي خورد. به اين ترتيب هر روز 1 قاشق مرباخوري به سوپ ظهر و شب اضافه، ولي از فرني يا حريره بادام كم مي شود تا بر حسب اشتهاي كودك مقدار سوپ به 3 تا 6 قاشق مرباخوري در هر وعده برسد.
براي سهولت كار و رعايت تنوع در غذاي شيرخوار، مي توان يك روز در ميان از فرني و حريره بادام استفاده كرد.
مواد لازم براي تهيه سوپ:
يك تكه خورشي( معمولاً به اندازه يك تخم مرغ متوسط) به ترتيب اولويت و ارحجيت گوشت گوسفند، مرغ و گوساله گوشت بدون چربي
يك قاشق مرباخوري برنج
يك سوم هويج متوسط هويج
طرز تهيه:
بعد از اين كه گوشت كمي پخته شد، برنج و هويج به آن اضافه مي شود. پس از پختن كامل بايد همه مواد سوپ را مخلوط و نرم كرد تا به غلظت فرني برسد.
توجه:
1- هر سه روز يك بار يك نوع سبزي به مقدار كم به سوپ اضافه مي شود، مانند جعفري، گشنيز و يا لوبيا سبز، كدوي سبز، كرفس و... .
2- به سوپ، نمك، شكر يا چاشني نبايد اضافه كرد.
3- بهتر است كدو، كرفس و لوبيا سبز را اول پخته بعد به سوپ اضافه كرد.
4- سبزي ها بايد در آخرين لحظات پخت سوپ اضافه شوند. در ظرف را نيز ببنديد تا ويتامين هاي آن از بين نرود.
5- اسفناج تا 1 سالگي مجاز نبوده و نبايد به سوپ شيرخوار اضافه شود.
عاتكه موسوي -كارشناس تغذيه تبيان