☀•٠·˙´☀´˙·٠•☀
از منظر امام جعفر ابن محمد الصادق (ع)
وجود مقدّس حضرت امام جعفر صادق(ع) فرمودند:
☀•٠·˙´
«إنّ خَیرَ العِبادِ مَن یَجتَمِعُ فیهِ خَمسُ خِصالٍ»، بهترین بندگان، کسی است که پنج خصلت در او باشد:
☀•٠·˙´
1. شاد شدن برای کار نیک: «إذا أحسَنَ اسْتَبْشَرَ»
وقتی خوبی میکند، شاد شود.البته نه شادی به این عنوان که پز بدهد، شاد میشود برای اینکه خداوند به او لطف کرده و توفیق انجام این کار خیر را به او داده است. لذا از درون، فرح ذاتی پیدا میکند که خدا به من این لطف و محبّت و بزرگواری را کرد که من کار خوب انجام دهم. کسی که دائم به یاد خدا باشد و دائم بگوید: این از خداست، معلوم است دیگر غافل نمیشود، منیّت ندارد، فریب نمیخورد،.
☀•٠·˙´
2. طلب بخشش برای بدی: «و إذا أساءَ اسْتَغْفَرَ»
اگر هم بدی کرد، طلب بخشش میکند. اوّل از همه هم، از خود خدا طلب بخشش کند که خدایا! تو مرا آدم آفریدی، بنا بود که من به عنوان مسجود ملائکه، به آن احسن تقویم و خلیفه اللّهی برسم امّا چه کردم با خودم! ای خدا! مرا ببخش، بنا بود چه باشیم و چه شدیم؟!
☀•٠·˙´
3. شکرگزاری در مقابل عطا: «و إذا اُعْطِیَ شَکَرَ»،
هرکس به او عطا کرد شکر میکند. حضرت ثامن الحجج، نیز امام هشتم(ع) فرمودند: «مَن لَم یَشکُرِ المُنعِمَ مِنَ المَخلوقینَ لَم یَشکُرِ اللّه َ عَزَّ و جلَّ» هرکس از ناحیه مخلوقین به او نعمتی داده شود که شکرش را به جا نیاورد، شکر خدا را به جا نیاورده است. از پدر و مادر، همسایه، هرکسی که کمکی کرد، نگویید: وظیفهاش بود، ثروت داشت باید میداد و ... . در درس و بحث از هم مباحثهای و استاد و غیره هم تشکّر کنیم.
☀•٠·˙´
4. صبر در مقابل ابتلا: «و إذا ابتُلِیَ صَبرَ»
هر موقع هم که مبتلا و گرفتار شد، صبر میکند، شکوه نمیکند که خدا! چرا اینطور شد؟! خدا، خدای خوبهاست، خدا، خدای ثروتمندهاست و ... .پس انسان باید صبوری کند چرا که همه مبتلا میشوند، «وَ إِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِکَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّی جاعِلُکَ لِلنّاسِ إِماماً» منتها ابتلائات فرق میکنند، من این نکته را قبلا! از ولی خدا بیان کردم که فرمودند: حتّی گاهی ثروت و یا فرزند خوب، ابتلا است؛ یعنی همان طور که فرزند بد ابتلا است، فرزند خوب هم ابتلا است، برای اینکه غرّه نشود.
☀•٠·˙´
5. گذشت در مقابل ظلم دیگران: «و إذا ظُلِمَ غَفرَ»
هر موقع هم که کسی به او ظلم کرد، زود گذشت میکند و میگذرد، امّا یک کسی هم مثل من نستجیربالله، نعوذبالله کینهای میشود و دیگر رها نمیکند! اینها هم براساس طهارت روح است. همان که بیان فرمودند: «خَیْرُ النَّاسِ مَنْ طَهَّرَ مِنَ الشَّهَوَاتِ نَفْسَهُ». عرض کردم میگویند: طهارت نفس؛ یعنی در مقابل طهارت، نجاست است و اگر نجاست رفت، طهارت است. اینطور میشود که اینها بهترین انسانها و بهترین کارهاست.
طریق الی الله-2