پاسخ به:قرار شب بیست وهشتم ماه مبارک رمضان
شنبه 4 مرداد 1393 2:24 PM
حقوق مختلفی بر عهده انسان است، که باید آنها را ادا کند؛ حق الناس یکی از آنهاست و از مهمترین حق الناس باید به مسئله آبروداری اشاره کرد، متاسفانه بعضا در جامعه شاهدیم که این حق مهم مورد بیاعتنایی قرار گرفته، و یکی از حقوق اجتماعی مردم پایمال میشود.
آبروی مؤمن محصول یک عمر زندگی ، تلاش و سختی است و تمام سرمایهی او میباشد، لذا بسیار اهمیت دارد. بردن آبروی دیگران گاهی در قالب سخن است مثلا با غیبت یا تهمت یا دروغ و گاهی در قالب رفتار و عمل...
این در حالی است که در دین مبین اسلام به حفظ آبروی مؤمن تاکید بسزایی شده؛ در روایت معروفی از امیرمؤمنان حضرت علی «علیه السلام» میخوانیم:
«شرافت و احترام مومن از احترام كعبه، بيشتر است».[1]
در روایت دیگری از امام سجاد «علیه السلام»میخوانیم:« هر كه به مردم نسبتى دهد كه در آنها هست، نسبتى به او دهند كه در او نيست».[2]
این سخن در حقیقت اشاره به این مطلب است که حتی اگر به واقع در مردم نسبتی باشد و به دروغ یا شایعه هم نباشد، بلکه واقعی باشد، این هم نباید مطرح شود بلکه باید با رعایت آبرویشان، از گفتن آن اجتناب شود. چه رسد به اینکه چیزی که انسان نمیداند و فقط شنیده، در همه جا نقل کند و آبروی دیگران را ببرد.
این حرمت والای انسان، کرامتی الهی است که خداوند متعال به انسان عطا کرده و در کتاب خویش بدان اشاره کرده و میفرماید: «ما فرزندان آدم را کرامت بخشيديم و بر دريا و خشکی سوار کرديم و از چيزهای خوش و پاکيزه روزی داديم و بر بسياری از مخلوقات خويش برتریشان نهاديم».[3]
و در آیه دیگری ارزش والای شخصیت انسان را در تحمل امانت سترگ الهی میداند و میفرماید: «ما اين امانت را بر آسمانها و زمين و کوهها عرضه داشتيم ، از تحمل آن سرباز زدند و از آن ترسيدند، انسان آن امانت بر دوش گرفت»[4].
و همه اینها حاکی از عظمت جایگاه انسان و خصوصا مؤمن است و بر ماست که در حفظ این جایگاه دقت بیشتری داشته باشیم.
پی نوشت:
[1]. «المؤمن اعظم حرمه من الكعبه» [بحارالانوار، ج67،ص71،ح35].
[2]. «مَن رَمَى النّاسَ بِما فيهِم، رَمَوهُ بِما لَيسَ فيهِ». [بحارالأنوار - ج 75 - ص 261 . میزان الحکمة ج 9 ص60 - ح15816]
[3]. «وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلاً». [سوره اسرا آیه 70].
[4]. «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ». [سوره احزاب آیه 72].