تغییر پیشبینی از بورس 93
شنبه 24 خرداد 1393 2:08 AM
اخبار اقتصادی - تغییر پیشبینی از بورس 93
بازدهي سالانه بازار سهام، همچنان بالاتر از نرخ تورم
روند حرکت بورس تهران در مدت 6 ماه گذشته در حالي همچنان کاهشي است که کارشناسان بهرغم شرايط کنوني، به سودآوري بازار تا پايان سال معتقدند. اين در شرايطي است که پيشبينيهاي گذشته کارشناسان از روند بازدهي بورس با فرض تورم 20 درصدي تا پايان سال جاري، رقمي بين 30 تا 35 درصد بود؛ رقمي که در مقايسه با تورم پيشبيني شده از سود واقعي بازار سهام (در حدود 10 تا 15 درصد) حکايت داشت.
با اين حال پيشبينيهاي جديد حکايت از آن دارند که تورم کشور تا نيمه سال جاري به رقم 20 درصد خواهد رسيد و اين شاخص تا پايان سال حتي قادر است به 15 درصد برسد.
اما شرايط حاکم بر بازار سهام به خصوص رکودي که در ماه گذشته بر آن حاکم شده است باعث تغيير پيشبيني برخي کارشناسان از بازدهي بازار شده است. بر این اساس، نرخ بازدهي قابل پيشبيني براي بورس تا پايان سال بر اساس شرايط جديد رقمي در حدود 25 درصد اعلام ميشود که با فرض تحقق تورم 15 درصدي، همچنان نشان دهنده معقول بودن روند بازدهي اين بازار در برابر تورم و همچنين ساير بازارها است.
به گزارش «دنياي اقتصاد»، شاخص كل بورس تهران، روز گذشته در شرايطي كار خود را با افت 337 واحدي به پايان برد كه شروعي توفاني را در ابتداي معاملات و تا ساعت 30/10 آغاز كرده بود، بهطوريكه در دو ساعت ابتدايي معاملات، شاخص با 400 واحد افت مواجه شد، اما تا يك ساعت پس از آن، بخشي از اين كاهش را (در حدود 150 واحد) جبران كرد و در نهايت در ساعت پاياني بازار، رقم شاخص به 74 هزار و 499 واحد رسيد. به اين ترتيب زيان روزانه بورس تهران در آخرين روز هفته جاري به 45/0 درصد و زيان هفتگي آن به 8/0 درصد رسيد. اين در شرايطي است كه زيان بورس از ابتداي سال تاكنون 7/5 درصد است. روز گذشته بازار سهام شاهد 37 هزار و 400 معامله بود كه طي آن 648 ميليون و 56 هزار سهم با ارزش كل 134 ميليارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت.
ديروز بيشترين عملكرد فعالان حقيقي و حقوقي بازار در بانكها و صنايع اعتباري بود، بهطوريكه حقيقيها در حدود 28 ميليارد تومان سهم را فروختند و در عوض، حقوقيها خريدار اين سهام شدند. در مورد ساير صنايع اما مبادلات بين حقيقيها و حقوقيهاي بازار متعادل بود. ديروز ايران خودرو با 36 ميليارد تومان معامله، بالاترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد، پس از آن بانك صادرات، نفت و گاز و پتروشيمي تامين، سرمايهگذاري صندوق بازنشستگي رتبههاي بعدي را به خود اختصاص دادند. از منظر گردش سهام نيز ليزينگ خودرو غدير، گروه سرمايهگذاري ميراث فرهنگي، لبنيات كالبر و ايران خودرو 4 شركت برتر بازار بودند.
استخراج كانههاي فلزي صنعتي بود كه با 72 واحد تاثير بر شاخص بيشترين اثر مثبت را به همراه داشت، اما محصولات شيميايي با 115 واحد تاثير منفي بيشترين تاثير را بر كاهش شاخص گذاشت. پس از آن فلزات اساسي با 64 واحد و بانكها با 59 واحد بيشترين تاثير منفي را بر شاخص برجاي گذاشتند. در ميان شركتها نيز چادرملو با 74 واحد بيشترين تاثير مثبت را بر شاخص برجاي گذاشت و در ميان تاثيرات منفي، صنايع پتروشيمي خليج فارس با 96 واحد اثر كاهشي، بيشترين اثر منفي را بر بازار برجاي نهاد.
بررسيهاي «دنياي اقتصاد» نشان ميدهد روند معاملات در بازار سهام به سرعت در حال كند شدن است و ارزش معاملات در نتيجه ركود حاكم بر معاملات و افت شديد قيمت سهام در بازار كاهش يافته است. به عقيده كارشناسان، در حال حاضر بازار سرمايه در ضعيفترين وضعيت خود طي دو سال گذشته قرار گرفته است. اين موضوع به چند دليل است؛ نخست انتظار حاكم بر بازارهاي كشور اعم از بازارهاي كالايي و سهام.
نقدينگي در شرايط كنوني در سيستم بانكي محبوس است و بهرغم كاهش نرخ سود سپردههاي بانكي، عدم خروج سرمايه از بانكها نشان داد ركود حاكم بر بازارهاي مختلف همچون ارز، سكه، بورس و مسكن موضوعي جدي است. به عقيده برخي كارشناسان كه با «دنياي اقتصاد» گفتوگو كردهاند، عدم تغيير در وضعيت بورس تهران بعد از كاهش نرخ سود سپردهها و در عين ثبات حاكم بر بازارهاي ارز و طلا حكايت از آن دارد كه سرمايهگذاران در شرايط كنوني در انتظار باز شدن گرههاي موجود هستند. اين گرهها را البته بيشتر بايد در وضعيت مذاكرات سياسي بين ايران و گروه 1+5 ديد؛ گرههايي كه به نظر ميرسد در مذاكرات روزهاي گذشته، اميدواري به حل برخي مشكلات مورد مذاكره در مورد آنها وجود دارد. با اين حال بازارها در انتظار نتايج روشنتري هستند.
يكي از معاملهگران بازار در گفتوگو با«دنياي اقتصاد» با اشاره به اين موضوع كه حباب انتظارات در بازار خالي شده و صِرف انتشار خبر قادر به ايجاد جهشهاي شديد – مانند آنچه سال گذشته و بعد از پيروزي روحاني در انتخابات ديديم – نخواهد بود موضوع دوم موثر بر بازار را اينگونه تحليل ميكند كه حتي شايد در صورت موافقت نهايي، بازار سرمايه با جهش شديدي روبهرو نشود يا افت بازار به صورت مقطعي اتفاق بيفتد، چراكه آنچه صنايع مختلف بورسي را در شراي�