گذر به سرزمین دکتر حسابی ها-2
دوشنبه 15 اردیبهشت 1393 9:50 PM
واحد گردشگری تبیان زنجان-
امامزاده قاسم (ع) یکی از امامزاده های مورد اقبال تفرش است.
این امامزاده از نوادگان امام موسی کاظم (ع) و در مظهر قنات دهکده کهک تفرشو در چند کیلومتری ترخوران واقع است.
بنای این امامزاده مشتمل بر یک بقعه، گنبد با چهار ایوان و چهار حجره غرفه دار است. این امامزاده دارای صندوق نفیس و درهای چوبی قدیمی است.
امامزاده احمد کوهین دیگر امامزاده تفرش است.این امامزاده واقع در روستای کوهین و از فرندان امام هفتم است. بنای امامزاده شامل بقعه، چند ایوان، حجره، غرفه و صندوق منبت کاری و صحن است.
امامزاده ابوالعلی هم در مرکز تفرش و جنب پارک تفریحی شهر بنای آجری زیبایی قرار دارد که آرامگاه یکی از نوادگان امام جعفر صادق(ع) است.
بنای بقعه و گنبد کلاهخودی مربوط به قرن هشتم هجری و بخش های تابعه آن از ایوان های چهارگانه و غرفه های جهات فرعی از الحاقات عصر صفویه است.
امامزاده محمد (افسطی) هم فرزند امام سجاد (ع) دفن است. این بنا در مرکز شهر تفرش قرار دارد. گنبد آن دارای دو پوش است که نمای پوسته خارجی آن از کاشی های هفت رنگ و خطوط وشته تشکیل شده است و زیر سقف گنبدخانه دارای مقرنس کاری و تزئینات نقاشی است.
سقف ایوان ورودی به زیرگنبدخانه نیز دارای مقرنس کاری بوده که تزئینات کاشی دارد. این بنا جزو آثار ملی است و قدمت آن به دوره صفویه می رسد. این بنا چها رایوان دارد که جز ایوان شمالی بقیه دارای جداره سفیدکاری با سقف رومی پوشند.
تفرش شهر مردان بزرگ و اهل دانش است. دکتر محمود حسابی که از نوابغ ایران زمین و نابغه بزرگ جهان علم و اندیشه است از اهالی تفرش بود، آرامگاه این مرد بزرگ در تفرش قرار دارد. امروز آرامگاه وی در تفرش محل تجمع مراسم مذهبی و رسمی است.
اکنون مقبره دکتر محمود حسابی در این شهر مفاخر پرور به محلی برای تجمع سالانه علم دوستان تبدیل شده و در کنار این مقبره بنای یک مرکز فرهنگی در حال احداث است.
این مقبره هر ساله مورد بازدید هزاران گردشگر اعم از علم دوستان، شاگردان و گردشگزان عادی قرار می گیرد و در ایام نوروز بیش از سایر زمان ها مورد توجه است.
درختان کهنسال چنار در جای جای تفرش وجود دارند که عمر آنها بعضا به هزار سال می رسد. این درختان معمولا در کنار مکان ها و بناهای تاریخی واقع شده اند.
بزرگترین چنار در کنار «مسجد جامع شش ناو» و دیگری در روستای «دینه گرد» یا «دینیجرد» در کنار بقعه عزیز پیغمبر(ص) قرار دارد که ۹ متر محیط و ۸.۲ متر قطر دارد.
بزرگترین درخت گردو با محیط شش متر و قطر ۹.۱ متر در روستای تراران بالا (دلارام) قرار دارد. این درخت دارای پنج شاخه اصلی است که هر یک خود به اندازه یک درخت تنومند است و سالانه ۱۵ هزار عدد گردو می دهد، در صورتی که یک درخت بزرگ گردو در سال حداکثر سه هزار عدد گردو محصول می دهد.
درخت چنار وقف محله هم بامحیط هفت متر و ارتفاع ۱۳ متر در کنار مسجد تاریخی وقف محله قراردارد و جزو جاذبه های این شهر و اطراف آن است که سالانه گردشگران وط بیعت دوستان زیادی را به سمت خود می خواند.
شهرستان تفرش دارای طبیعت بکر و زیبایی است، مناطق سرسبز، چشمه ها و غارها از جمله این مناطق هستند. غارهای زیبا و مناطق دیدنی است.
اغلب غارهای تفرش مربوط به دوران دوم زمین شناسی است که منشا تشکیل آن در رگه های آهکی ذکر شده است. غار علی خورنده، غار گاوخور، غار نونوئی، غار پلنگ، غار دام دام پلنگ، غار امجک از جمله این غارهاست.
سه غار علی خورنده، غار گاوخور، غار نونوئی با فاصله کمی از یکدیگر در دل کوه و بر فراز روستای کوهین قرار دارند.
غار علی خورنده در فاصله سه کیلومتری جنوب غربی تفرش و در ارتفاعات کوه نقره کمر معروف به خشه قرار دارد وبرای رسیدن به آن می باید از روستای کوهین عبور کرد و از دیواره ای به طول تقریبی ۱۵ متر است و شامل سه بند می باشد صعود کرد.
ورودیه غار با شیب ملایم به تالار اصلی که در آن حوضچه هایی قرار دارد می رسد. در طرف راست چاهی به عمق پنج متر واقع است که به «حمامک» شهرت دارد همچنین حفره دیگری نیز در این غار وجود دارد که به «مسجدک» معروف است. در سقف و دیوار این غار استلاکیت ها و استلاکمیت ها مشاهده می شود.
غار گاو خور یا گوخل (خل در لهجه محلی به معنی سوراخ است) این غار با فاصله ای کمتر از دویست متر در همان مختصات غارعلی خورنده قرار دارد و تالاری بسیار بزرگ دارد که به راهرویی به طول ۱۰۰ متر منتهی می شود و بعد از آن حوضچه غار قرار دارد.
غار امجک هم در منطقه رودبار و در ارتفاع ۱۹۰۰ متری از سطح دریا و در فاصله ۶۳ کیلومتری شمال غربی تفرش بر فراز دره سلطان امجک قرار گرفته است.
ورودی آن دیواره ای به طول ۱۲ متر دارد که برای ورود به آن باید با کمک ابزار از این دیواره گذشت. در آنجا نردبانی به طول ۱۰ متر ساخته شده و پس از فرود منطقه استلاکیت ها و استلاکمیت ها قرار دارد که به علت اینکه تاکنون کسی به آن دسترسی پیدا نکرده است بکر و دست نخورده باقی مانده و پایین تر از آن دهلیزی با حوض پرآب دیده می شود.
همچنین دو دیواره به ارتفاع هفت متر و دیگری به ارتفاع دو متر در مسیر غار نوردان قرار می گیرد و در انتها راهرویی با مجموعه بسیار زیبایی از گلفشنگ های سقف. دیوار، ما را به انتهای غار که زیستگاه خفاشان است هدایت می کند.
چشمه آب معدنی گراو از جاذبه های طبیعی و بسیار زیبا است که در فاصله پنج کیلومتری غرب شهر تفرش بین دو دهکده «طراران و کبوران» واقع شده و دسترسی به آن آسان است.
چشمه گراو شامل چندین قسمت است که آب آن با جوشش از سطح زمین خارج می شود. آب یکی از این قسمتها همراه گازکربنیک زیاد فوران کرده و صحنه ای دیدنی را خلق می کند.
آب این چشمه از نوع «آب معدنی بی کربناته مخلوط» است و دارای نسبت تقریبا مساوی یونهای سدیم و کلسیم می باشد و خصوصیاتی مشابه یکی از چشمه های معروف آب معدنی فرانسه را دارد.
در اطراف چشمه آب معدنی گراو یک چهار دیواری که احتمالا از آن به عنوان حمام زنانه استفاده می شده باقیمانده که از آب آن برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می کرده اند.
گردشگران و مسافران نوروزی می توانند در کنار بازدید از بناهای تاریخی و مناطق طبیعی بکر از سوغاتی های این شهرستان که شامل دستبافت های سنتی (قالی بافی، گلیم بافی)، رودوزیهای سنتی(درویش دوزی یا تفرشی دوزی)، آثار چوبی(منبت و کنده کاری روی چوب، معرق کاری، آثار فلزی(مسگری، سفیدگری، قلم زنی، چاقوسازی) و آینه کاری با خود به یادگار ببرند.
سوغاتی هایی که یاد درختان کهنسال و تکیه های زیبا و قدیمی تفرش منتظر بازدید گردشگران هستند