بخشش
دوشنبه 8 اردیبهشت 1393 6:38 PM
بخشندگی با خون و گوشت اهل بیت: آمیخته بود. آنان همواره با بخششهای خود، دیگران را به شگفتی وا میداشتند. گاه آن قدر میبخشیدند که رفتارشان در شمار معجزه به شمار میآمد، تا آنجا که در این مقام در توصیف حضرت هادی (ع) میگفتند: «انفاق امام هادی (ع) به قدری بود که جز پادشاهان کسی توانایی انجام آن را نداشت و مقدار بخششهای ایشان تا آن زمان از کسی دیده نشده بود و در جغرافیای اندیشهها نمیگنجید».[1] .
اسحاق جلاب میگوید: «برای ابوالحسن (ع) گوسفندان بسیاری خریدم. سپس مرا خواست و از منزلش مرا به جایی برد که بلد نبودم و فرمود تا تمامی این گوسفندان را میان افرادی که خود دستور داده بود، پخش کنم».[2] .
بی آنکه دیگران متوجه شوند، آنان را از نسیم بخشندگی خود مینواخت و مورد تفقد قرار میداد.[3] .
ابوهاشم جعفری نقل میکند که: «مدتی بسیار تنگدست شدم. خدمت امام هادی (ع) رسیدم؛ اجازه داد و نشستم. فرمود: اباهاشم! شکر کدام یک از نعمتهای خدای سبحان را میخواهی به جا آوری؟ سر به زیر افکندم و ندانستم چه بگویم. حضرت خود آغاز به سخن کرد و فرمود: ایمان را روزیات کرد و با آن بدنت را بر آتش حرام ساخت و عافیت را روزیات کرد تا بر طاعت، تو را یاری رساند و قناعت را روزیات کرد تا آبرویت را حفظ کند. ای ابا هاشم! علت آنکه من سخن آغاز کردم، آن است که گمان کردم میخواهی از برخی مشکلات خود شکایت کنی. دستور دادهام دویست دینار طلا به شما بدهند که با آن مشقت را بر طرف سازی. آن را بگیر و به همان مقدار بسنده کن».[4] .
پی نوشت ها:
[1] مناقب آل ابی طالب، ج 4، ص 409.
[2] اصول کافی، ج 1، ص 498.
[3] اعیان الشیعة، سید محسن امین، بیروت، دار التعارف للمطبوعات، بیتا، ج 2، ص 37.
[4] بحار الانوار، ج 50، ص 129.