پاسخ به:هنر در اسلام
یک شنبه 3 فروردین 1393 3:13 PM
اهميت هنردر کلام رهبری
ابزارهاى هنرى،بى شك،رساترين،بليغ ترين و كارى ترين ابزار ابلاغ و تبليغ پيام است. (1)
...هنر يك شيوه ى بيان است،يك شيوه ى ادا كردن است.منتها اين شيوه ى بيان از هر تبيين ديگر رساتر،دقيق تر،نافذتر و ماندگارتر است.
دقت در هر يك از اين چند تعبيرى كه عرض كردم:رساتر بودن،دقيق تر بودن،نافذتر و ماندگارتر بودن،در فهم معناى هنر كمك كند.اى بسا كه يك گزارش غير هنرى،گر چه علمى و تحقيقى و دقيق،خاصيت ارائه ى هنرى را نداشته باشد.
بارها گفته ام كه :
هر پيامى،هر دعوتى،هر انقلابى،هر تمدنى و هر فرهنگى تا در قالب هنر ريخته نشود،شانس نفوذ و گسترش ندارد و ماندگار نخواهد بود و فرقى هم بين پيام هاى حق و باطل نيست. (2)
شك نبايد كرد كه انقلاب،به هنر نيازمند است،و هنر انقلاب از آنجا كه بايد حامل مفاهيمى نو و قهرا ناآشنا باشد،و از آنجا كه بايد با همه ى معارضه ها و خصومتهايى كه هيچ انقلابى از آن مصون نيست،درگير شود و از آنجا كه بايد معارف نوين را در ذهن ها راسخ و ماندگار سازد، ناگزير بايد هنرى ممتاز و فاخر و پيشرو باشد. (3)
شعر و هنر،زيباترين قالب براى همه ى پيام هاى نوين و مايه ى گسترش و نفوذ اين پيام ها تا هر سوى خطه ى وسيع دلها و جانهاى انسانى است و شاعران و سخنسرايان آگاه هميشه توانسته اند والاترين معارف انسانى را در كتيبه ى روزگار با نقشى جاودانه،به نسل هاى بعد از خود بنمايانند. (4)
امروز حركتى جدى و مستمر براى تعالى هنر در جامعه ضرورت دارد،اين حركت را آغاز كنيد.دست خدا با شما و حمايت مردم و امكانات كشور در اختيار شماست. (5)
و اين همان معرفت درست از لطيف ترين نمودهاى روح آدمى است. (6)
زبانى كه مى تواند پيام انقلاب را به اعماق جامعه رسوخ دهد،زبان شعر و ادبيات است،زبان هنر است...شعر انقلاب بايد بتواند لب لباب انقلاب و مضمون حقيقى انقلاب را در بهترين قالبها منعكس كند...شعر امروز آئينه ى آينده است،انسانهاى قرنهاى بعد چطور بفهمند در جامعه ى امروز ما چه مى گذشته است...واقعا پنجاه سال ديگر خيلى مشكل است به آيندگان اين جامعه و فرزندان ما كه اين روزگار را نديده اند فهماند كه در روزگار انقلاب،در روزگار جنگ تحميلى،...هنگام پيروزى انقلاب،هنگام ورود امام،در اين سالهاى عجيبى كه هر لحظه اش يك حادثه است،در اين مملكت و در اين جامعه چه گذشته است...تنها چيزى كه مى تواند اين پيام را به نسلهاى بعد منتقل كند،همين شعر و هنر و ادبيات است. (7)
بايد هنرمند به عنوان رساترين زبان براى انتقال ايده هاى شريف مورد توجه باشد و تشويق هنرمندان متعهد جامعه و نيز پرورش هنرمند يك اقدام اساسى تلقى گردد. (8)
مى دانيد هنر اين خصوصيت را دارد كه به خاطر ملايمت با طبع آدمى،بى شك در طبع او اثر مى كند.هر هنرى در طبع آدمى اثر مى گذارد،اگر چه آن كسى كه مورد اثر قرار گرفته،نتواند آن هنر را تحليل كند.هنر اثر خود را مى گذارد،يعنى دل را منقلب مى كند و...اثرى در روح باقى مى گذارد،هر چه مايه ى هنرى كم تر باشد،اين اثر هم كم تر مى شود. (9)
پيام انقلاب بايد به زبان شعر و هنر كه اصيل ترين و خالص ترين و گيراترين زبانهاست،منتقل شود.انقلاب در قالب هنر و ادبيات آسانتر و صادقانه تر از هر قالب ديگرى قابل صدور است. (10)