پاسخ به:مبحث چهل و یکم صالحین: پیشواز بهاران
سه شنبه 20 اسفند 1392 3:44 PM
در مناطقی که سفره هفت سین رسم است ، نمونه ای از هفت چیز می نهند که نامشان با حرف سین شروع شود چون :
سیب ، سرکه ، سیر ، سماق ، سنجد ، سبزی ، سبزه ، سمنو ، سپند ، سنبل ، سوهان ، سنگک ، سیاه دانه ، و سکه ، (سیب ، سمنو ،سیر ، سنجد ،سکه ، سبزه و سماق بانیت هفت سین خوشبختی سعادت ،سیادت ،سلامت ، سپیدروزی ، سرافرازی ، سخاوت و سربلندی )
بعضی نیز هفت سین را دراصل هفت شین می دانند.پیروان آیین زرتشت در کنار هفت سین ،سفره ی هفت شین نیز پهن می کنند آویش و سنجد و اسپند هم ، که پای ثابت همه ی آیین های مذهبی آنهاست . در چهارگوشه سفره شین دیده می شود .
گروهی نیز براین گمانند که ابتدا هفت چین بوده است ، یعنی هفت نوع چیدنی از درخت ، که بعدها به هفت سین تغییر یافته است .
عدد هفت یکی از عددهای ورجاوند و گزیده شده در فرهنگ ایرانی است . هفت سین سفره ای است که ایرانیان هنگام نوروز می آرایند . این هفت قلم " سین " می توانند هرچیزی با آوای آغازین " سین باشند (نمادی از "سپنتا"وپاکی ) . ولی معمولا در این سفره هفت خوراکی که نماد مزه های گوناگون هستند چیده می شود . نام آنها چنین است :
- سیر
- سنجد
- سمنو
- سیب
- سماق
- سرکه
- سبزه
که هفتمین نماد (سبزه ) بیش تر نماد سبزی و خرمی و یادآوری فرارسیدن بهار است تا شناسای یک مزه . در کنار این هفت نماد خوراکی ، نماد های دیگر نیز در این سفره جای داده می شود .
هرچند که سفره ی هفت سین باید به هرحال هفت جزء که با آوای "سین " آغاز می شوند چیده شود ، ولی برای زینت و چیدمان دلپذیر تر سفره ی هفت سین ، تقریبا همه خانواده های ایرانی اجزاء دیگری هم درسفره می چینند و در آرایش و رنگ آمیزی سفره شان نهایت خوش سلیقگی را اعمال می کنند .
آیینه و قرآن در کنار هم از اجزایی است که تقریبا درهر سفره ی هفت سینی چیده می شود . برخی براین باورند که سکه که نماد "دارایی " و آب که نماد "پاکی و روشنایی " است بهتر است در کنار هم قرار گیرند و سکه را درون ظرفی از آب سرسفره می گذارند . سمنو و سنجد نیز گاهی به عنوان یکی از اعضای سفره به کار می روند .
به طور کلی دیگر اقلامی که سفره ی هفت سین را مزین می کنند عبارتند از :
آینه ،شمعدان، ماهی سرخ ، نارنج ، تخم مرغ رنگی ، کاسه آب ، انار ، نان ، شیرینی ایرانی ( باقلوا و نان نخودچی )، کوزه ی آب ، اسپند ، آجیل ، شکلات (نقل ) ، گلاب ، گل نرگس ، دیوان حافظ
یاشاهنامه ، میوه و ...
هفت سین سلامتی
فرهنگ کهن ایرانی گره خورده با شکر دائم نعمت های خداوندی در فصل های مختلف سال است . دانش سرشار مردمان ایران زمین ازآنچه می خورند و می آشامند وشناخت زیبایی های فصل ها ، رنگ ها ، ومحصولات آن در جشن های جاودانه ایرانیان در فصول مختلف متجلی است .
با نگاهی کوتاه به محتویات مواد غذایی اصلی سفره ی عید می توان با اطمینان بیان کرد که اکثر مواد غذایی مورد استفاده سرشار از مواد معدنی و ویتامین هایی است که ضمن تقویت سیستم دفاعی بدن ، جسم انسان رادربلند مدت در مقابل خطرات ابتلا به بیماری های سخت و مزمن مانند سرطان و بیماری های قلبی - عروقی محافظت می کند .
شب یلدا ، سفره ی سین و ... به ما می آموزند که چنین الگوی غذای رادر طول سال و به مناسبت های مختلف داشته باشیم و در برنامه روزانه خود بگنجانیم . همان طور که گذشتگان ما به مناسبت های مختلف جشن می گرفتند و ازنعمت های بی شمار الهی استفاده می کردند .
هفت سین شامل 6 سین غذایی است که هر کدام می تواند سمبل سلامتی و طول عمر و زندگانی باشد .