0

تپه هشت هزار ساله خالصه خرمدره

 
abasaleh43
abasaleh43
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : آبان 1390 
تعداد پست ها : 344
محل سکونت : زنجان

تپه هشت هزار ساله خالصه خرمدره
یک شنبه 11 اسفند 1392  11:27 AM

تپه خالصه به شکل مربع درون شهر خرم دره قرار دارد و 1537 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.  این تپه در سال 1382 به سرپرستی آقای ابوالفض عالی حفاری شده است.  ابزار سنگی ( تنها یک ابزار استخوانی) قطعات سفال و تکه های سنگ در پیمایش سطحی تپه به دست آمد. سفالهای تپه ساده و منقوش هستند و بیشتر در رنگ نارنجی قرمز و نخودی دیده میشوند که به دلیل دمای نا مناسب کوره داخل سفال خاکستری شده است.  نقوش سفالها شبیه دوره اول سیلک و زاغه است.  چند ساطور سنگی کوبنه شبه ساطور و سنگ مادر در این تپه یافت شده است. فن آوری تولید تیغه در این تپه دیده منی شود لذا احتمال میرود ابزار سنگی متعلق به قبل از دوره نوسنگی باشند.

تپه خالصه خرمدره

 

"نقی رجبی"، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه زنجان، تصریح کرد: مهم‏ترین سایت شناخته شده شهر خرم‎دره تپه "خالصه" است که در جنوب این شهر و به فاصله یک کیلومتری آن و در میان باغات زیبا و تاکستان‎های وسیع با چشم‎اندازی سحرانگیز واقع شده است.

وی در ادامه، تصریح کرد: این تپه در بخش سطحی آن در برگیرنده داده‎های تاریخی ارزشمندی از پیشینه استقرار و مدنیت ساکنین قدیم این شهر بود که در نهایت پیشنهاد کاوش و لایه‎نگاری باستان‌شناختی آن ارایه و مصوب شد.

 

 

این مسئول با اشاره به کاوش‎های انجام شده در این تپه، افزود: در نتیجه کاوش‌های باستان‌شناختی که در سال 88 انجام شد، اطلاعات مهمی از سابقه سکونت اقدام بشری در حاشیه رودخانه کبیر به دست آمد.

 

 

مدیر میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خرم‌دره، ابراز کرد: داده‎های باستان‌شناختی حکایت از تعلق این تپه به دوره پیش از تاریخ و شش هزار سال قبل از میلاد دارد به نحوی که پلان معماری به دست آمده بیانگر سکونت اقوام ساکن به صورت استقرار دایم در دوره روستانشینی بوده و خانه‎‎ها با خشت ملات گلی و چینه ساخته شده‎اند.

رجبی با اشاره به پیشینیه تاریخی اشتغال ساکنین این تپه به کشاورزی، عنوان کرد: از دیگر داده‎های این تپه باستانی، ابزارهای سنگی و ظروف سفالی است و همچنین وجود دانه‎های گیاهی نیز بیانگر حاصلخیزی و اشتغال ساکنین این تپه به کشاورزی از گذشته دور تاکنون بوده و استقرار آن را به اثبات می‌رساند.

وی با اشاره به اظهارات سرپرست هیات کاوش تپه خالصه، یادآور شد: بنا به اظهارات سرپرست هیات کاوش تپه خالصه در این تپه برخی دانه‎های گیاهی به دست آمده که کم‌تر در محوطه‎های باستانی شناخته شده است، از جمله نخود لپه‎ای و تک لپه‎ای و نیز اطلاعات ارزشمند زمین‌شناختی، تدفین در این محوطه باستانی در یک نمونه داخل خمره سفالی گزارش شده و مهم‏ترین مسئله شناخت و کشف کوره سفالگری در این تپه بنا به اظهارات سرپرست هیات کاوش است که بیانگر تولید و پخت سفال و خودکفایی ساکنان این تپه پیش از تاریخ است.

وی با بیان اینکه طبق آخرین کاوش‎ها قدمت این تپه 8 هزار سال اعلام شده است، گفت: در حقیقت تپه خالصه خرم‎دره را می‎توان از معدود مراکز شناخته شده پیش از تاریخ در ایران دانست که می‏‌تواند اطلاعات مهمی در خصوص پیش از تاریخ شمال غرب فلات ایران ارایه کند.

این مسئول با اشاره به اینکه دور جدید کاوش‎ها در این منطقه آغاز خواهد شد، عنوان کرد: با کاوش‎های جدید قدمت این تپه مشخص خواهد شد و از آنجایی که این تپه در میان باغ‎‌های کشاورزی منطقه واقع شده، همکاری و استقبال کشاورزان در زمینه آغاز دور جدید کاوش‎ها مطلوب است.

رجبی با اشاره به مهم‏ترین درخواست مردم و مسئولان خرم‌دره در زمینه معرفی و شناساندن تپه خالصه، خاطرنشان کرد: مهم‏ترین درخواست در این زمینه احداث سایت موزه در اطراف این تپه است تا وسایل و ابزار به دست آمده در نتیجه کاوش‎ها در این سایت موزه به نمایش گذاشته شود که این امر می‎تواند به شناساندن این تپه کمک کند.

تشکرات از این پست
khodaeem1
دسترسی سریع به انجمن ها