الگوهاي عملي تشيع در طول تاريخ - ¨علماي جبل عامل
شنبه 28 دی 1392 4:04 AM
الگوهاي عملي تشيع در طول تاريخ
نويسنده: هيئت تحريريه
صفحه 22 الي 27 نسخه چاپي نشريه خلق شماره 7
¨اشاره
مطالعه و سير كردن در زندگي علماي رباني و شناخت زندگي و ويژگيهاي علمي و اخلاقي عالمان سالك و راه رفته، تاثير فراواني در اخلاق و حالات طالبان و سالكان دارد.
اگر كسي شرح حال و زواياي مختلف اين بزرگان را مطالعه نمايد و يا از ديگران بشنود، ميتواند تأثيرات آن را در وجود خود به طور محسوس و ملموس در مييابد.
اين نشريه به دليل اهميت و جايگاه اين بحث و تأثير آن در مخاطبان، معرفي اين بزرگان عرصه علم و اخلاق و عرفان را از وظايف مهم خود ميداند و به آن اهتمام ويژهاي دارد. در شماره قبل به معرفي يكي از درخشانترين چهرههاي اخلاق و عرفان، يعني مرحوم آسيدعلي قاضيرحمهالله پرداخته شد و اينك در اين شماره به شرح حال و ويژگيهاي علمي و اخلاقي چندتن علماي برجسته جبل عامل ميپردازيم.
¨ويژگيهاي علمي، اخلاقي برخي از علماي لبنان
¨علماي جبل عامل
در طول زمان غيبت كبراي حضرت بقيت اللهعجلاللهتعاليفرجهالشريف و تاريخ پر فراز و نشيب آن، راد مردان دانشمندي وجود داشتهاند كه توانستهاند با پشتكار فراوان و زحمتهاي طاقتفرسا به دور از هرگونه تجمل و امكانات ظاهري و با تقوا و خلوصي وصفناپذير و به دور از هرگونه اغراض شخصي و جمود فكري، منشأ ثمرات زيادي باشند و ميراث شيعه را نسل به نس، به ما برسانند كه تا اين زمان، مراكز علمي شيعه از اين خدمات بزرگ، استفادهها كرده و ميكنند. بررسي و شناخت زواياي مختلف حيات اين عالمان ميتواند بهترين منش و الگوي رفتاري براي طالبان علم و حقيقت باشد. ميان اين مردان بزرگ، علماي جبلعامل از موفقترين و مؤثرترين و پرفايدهترين آنها بودهاند؛ عالماني كه آثار آنها نه فقط به دليل همت بلندشان بوده، بلكه اساس ماندگاري آن، تقوا و خلوصي است كه ياريگر آنان بوده است.
شيخ حر عاملي در مقدمه نهم از كتاب امل الآمل مينويسد:
« زماني كه در مشهد مقدس ساكن بودم، در خواب، مردي را ديدم كه نشانههاي صلاح و خيرخواهي بر او نمودار بود. آن مرد، به من گفت: : «چرا كتابي تأليف نميكني كه نامش را امل الآمل في علماء جبل عامل بگذاري؟ به او گفتم: «من همه علماي جبل عامل و مؤلفات آنها را نميشناسم». آن مرد گفت: تو ميتواني با تتبع و تحقيق، علماي جبل عامل و كتب آنها را جمعآوري كني»؛ سپس از خواب بيدار شدم. از اين خواب تعجب كردم و بعيد دانستم كهاين خواب، از وسوسههاي شيطاني و خيالهاي نفساني باشد و حال آنكه در گذشته، فكر تأليف كتاب به ذهن من خطور نكرده بود. بهاين خواب اهميتي ندادم؛ چرا كه خواب، حجت شرعي نيست. سپس به مدت 24 سال بهاين خواب عمل نكردم، هم بهدليل عدم اهميت به خوابم و هم بهعلت اشتغالات ديگري كه داشتم. پس از مدتي، به دلايلي كه در مقدمه كتاب به آن دلايل اشاره كردهام، به ذهنم خطور كرد اين كتاب را تأليف كنم».
جبل عامل، يكي از مهمترين مراكز علمي شيعه و محل ظهور و پرورش بسياري از عالمان جهان تشيع بوده و فصلهايي از تاريخ بزرگان اين مذهب حقه را به خود اختصاص داده است، عالماني كه نقش بسيار مهمي در احيا و گسترش فرهنگ اهل بيتعليهمالسلام داشتهاند و اثرات آن را امروزه در مقاومت جانانه فرزنداني از نسل جبل عامل كه با ايماني راسخ و محبتي صادق به خاندان عصمت و طهارتعليهمالسلام همراه است، مشاهده ميكنيم