شاید بتوان گفت حق با اپل است که می گوید «طراحی و ساخت آیپد ایر تا زمانی که از نزدیک دیده نشود، درک و ستایش نمی شود.» اولین بار که آیپد ایر را در دست می گیرید، پیش از هر چیز کوچک شدن حاشیه های عمودی نمایشگر، لبه های آلومینیومی برش خورده با تیغه الماس، و البته لوگوی براق و صیقلی اپل در پشت تبلت، توجه شما را جلب می کنند.
پس از مدتی کار، در می یابید که استفاده از آن نسبت به نسل های قبل تا حدی آسان تر شده. البته ممکن است شما هم مانند من، از قرار گیری بخشی از انگشت روی نمایشگر، هنگام در دست گرفتن آیپد ایر، چندان راضی نباشید. هرچند که این قرار گیری دائمی انگشت در گوشه نمایشگر (البته تنها هنگامی که آیپد ایر را عمودی در دست گرفته اید) تاثیری بر کیفیت لمس و کارکرد دستگاه ندارد. حتما به خاطر دارید که حاشیه های آیپد ایر نسبت به نسل قبل ۴۳ درصد کاهش یافته.
این تبلت زیبا و جذاب با ضخامت ۷.۵ میلیمتر و وزن ۴۷۸ گرم (مدل سلولار)، سبکتر و نازک تر از هر زمانی است و از نظر فلسفه طراحی بیشتر متعلق به گروه آیپد مینی است تا آیپد مرسوم 9.7 اینچی اپل.
طبق معمول در این بخش نگاهی داریم به پورت ها و دکمه های تعبیه شده در اطراف این تبلت زیبا:
سمت چپ آیپد ایر یکدست و بدون هیچ درز، پورت یا دکمه ای است.
اگر چه ظاهر آیپد ایر نسبت به پیشینیانش تغییرات نسبتا زیادی را به رخ می کشد، اما شاید بتوان گفت که اتفاق اصلی در درون افتاده. چیپ قدرتمند ۲۸ نانومتری A7 در این دستگاه علاوه بر سرعت دو برابری نسبت به چیپ A6X در آیپد ۴، توانایی پشتیبانی از اپلیکیشن های ۶۴ بیتی را هم به این ابزار افزوده. البته همراهی کمک پردازنده M7 را هم نباید از یاد برد.
یکی دیگر از بهبودها (که البته به کار ما ایرانی ها نمی آید!) در بخش ارتباطی دستگاه رخ داده. آیپدهای پیشین در پشتیبانی از شبکه های 4G محدودیت های خاصی داشتند و با هر اپراتوری سازگار نبودند. اما در آیپد ایر برای حل این مشکل و سازگاری با اکثریت اپراتورهای دنیا، این تبلت از ۱۴ باند پایه LTE پشتیبانی می کند.
اگرچه نگاهی به بلوتوث 4.0 استاندارد، پشتیبانی از aGPS و GLONASS و همچنین وای فای دو بانده 802.11a/b/g/n، تفاوت چندانی را با نسل قبل به تصویر نمی کشد، اما نقطه عطف داستان اینجا است که آیپد جدید از تکنولوژی MIMO (مایمو: ورودی چندگانه - خروجی چندگانه) پشتیبانی می کند.
این بدان معنی است که آیپد ایر بیش از یک آنتن وای فای دارد و این موضوع آن را قادر کرده داده ها را بسیار سریع تر ارسال و دریافت کند. اپل مدعی است که با این قابلیت جدید، می توانید سرعتی دو برابری را در انتقال داده ها تجربه کنید.
و در کنار همه این بهبودها، یک جای کار ایراد دارد: علی رغم همه انتظارات و پیش بینی ها، اپل تصمیم گرفت که در این نسل آیپد -و آیپد مینی- از سنسور اثر انگشت تاچ آی دی در دکمه هوم استفاده نکند و آن را برای نسل های بعدی نگه داشته که این باعث گلایه برخی افراد شده.
نمایشگر آیپد ایر هم تقریبا بدون تغییر باقی مانده و همانند آیپد ۳ و ۴ رزولوشن ۲۰۴۸ در ۱۵۳۶ پیکسل یا به عبارتی تراکم ۲۶۴ پیکسل بر اینچ را در اختیارتان می گذارد. این صفحه همچنان به خوبی آیپد ۳ و ۴ است، ولی دقت رنگ سفید آن اندکی بهبود یافته و دقت رنگ ها هنگام نگاه زاویه دار، بهتر شده.
مشخصات فنی
صفحه نمایش
شاید یکی از موارد ناراحت کننده آیپد ایر، آن باشد که علی رغم تغییرات ریز و درشت در تمامی بخش ها، نمایشگر آن همچنان بدون تغییر باقی مانده. اگر چه نمایشگر رتینا ۹.۷ اینچی ۱۵۳۶ در ۲۰۴۸ پیکسلی (تراکم ۲۶۴ پیکسل بر اینچ)، در زمان معرفی اش سرآمد بازار بود؛ اما اکنون دیگر نمی توان آن را صاحب بالاترین رزولوشن در میان تبلت ها دانست. زیرا رقبایی مانند نکسوس ۱۰ گوگل یا گلکسی نوت ۱۰.۱ سامسونگ با نمایشگر ۱۰.۱ اینچی و رزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۶۰۰ پیکسلی (تراکم ۲۹۹ پیکسل بر اینچ) جایی برای حرف باقی نگذاشته اند.
البته اینجا هم مانند قبل متن ها کاملا خوانا و واضح هستند. زاویه دید نمایشگر گسترده و عالی است و رنگ ها کاملا شفاف و دقیق به تصویر کشیده شده اند. ولی همچنان استفاده از آن در فضای باز و نور مستقیم خورشید، یکی از مشکلات نمایشگرهای IPS LCD آیپدها است. هرچند که میزان بازتاب نور در آیپد ایر (نسبت به آیپدهای قبلی) به میزان قابل توجهی کمتر شده.
از دیگر بهبودهای این نمایشگر می توان به حذف مشکل ته رنگ صورتی روی صفحه اشاره کرد که در آیپد ۴ باعث بروز ایراداتی شده بود. در آیپد ایر شما رنگ سفید درخشان و بسیار روشنی دارید که نزدیکی فراوانی به سفید واقعی دارد و دیگر خبری از مشکلات ته مایه های خاکستری یا صورتی در تصاویر نیست.
نرم افزار
همان طور که انتظار می رفت، اپل آیپد ایر را به آخرین نسخه سیستم عامل موبایل خود، یعنی iOS 7 مجهز نموده. از زمان عرضه نسخه نهایی iOS 7 روی آیفون 5S، نظرات و عقاید بسیار متفاوتی درباره آن منتشر شده. در این میان برخی آن را یک نرم افزار پر از ایراد و با ظاهر بیش از حد ساده دانسته اند و گروهی هم آن را هدف غایی در طراحی سیستم عامل بر شمرده اند.
اگر شما از طرفداران iOS 7، (طاووس سیستم عامل های موبایل) باشید، بدون شک کامل ترین حالت آن را در آیپد ایر مشاهده خواهید کرد. زیرا طراحی ساده گرا و مسطح سیستم عامل همخوانی عجیبی با طراحی مینیمالیست بدنه آیپد ایر و به خصوص بخش پشتی آن دارد.
درباره سیستم عامل به کار رفته در آیپد ایر پیش از این به تفصیل سخن گفته ایم. لذا از تکرار مکررات می پرهیزیم و تنها به گزیده ای از امکانات ویژه iOS 7 می پردازیم.
اولین نکته این است که دارندگان آیپد ایر اکنون می توانند به رایگان نسخه ای از iWork Suite (رقیب اپلی مجموعه آفیس) را دانلود کرده و در اختیار داشته باشند و البته این اپلیکیشن ها هم برای همراهی و هماهنگی هر چه بیشتر با iOS 7، باز طراحی شده اند.
البته قابلیت های جدید و جذاب سیستم عامل جدید به همین محدود نمی شوند و می توان به مواردی چون iCloud Keychain برای ذخیره سازی نام کاربری و رمزعبور سایت های مختلف در فضای ابری اپل، بهبود چشم گیر مولتی تسکینگ، کنترل سنتر جذاب و کاربردی، یا فراهم آمدن امکان اتصال تمامی ابزارهای اپلی از طریق AirDrop اشاره کرد.
و نهایتا اینکه مجموعه iWork (شامل Numbers و Keynote و Pages) تنها اپلیکیشن های رایگان آیپد ایر نیستند. بلکه می توان به برنامه هایی چون گاراژبند، imovie، آیتونز رادیو، iPhoto و Find My Friends اشاره کرد.
صدا
حتما خاطره نه چندان خوب اسپیکر مونوی آیپد ۴ را هنوز به یاد دارید؟ اکنون اپل این مشکل را در آیپد ایر به سبک آیپد مینی حل کرده و باز هم نشان داده که این دستگاه به جای نسل بعدی آیپد ۹.۷ اینچی، بیشتر یک نسخه بزرگ شده از آیپد مینی است.
در آیپد ایر همانند مینی، شاهد استفاده از اسپیکرهای استریو هستیم. اگرچه این کار باعث شده کمی حجم و عمق به صدای خروجی اضافه گردد؛ اما متاسفانه به جای یک صدای گیرا و تاثیر گذار، یک صدای استریویی ساده می شنویم که چندان هم فراگیر و محیطی نیست.
دلیل اصلی این مشکل هم قرار گیری اسپیکرها در کنار پورت شارژ (در پایین دستگاه) و در کنار یکدیگر است. به همین دلیل علاوه بر کاسته شدن از عمق و فراگیری صدا، هنگام استفاده از دستگاه به صورت افقی، ممکن است دست تان جلوی اسپیکر قرار گرفته و از حجم صدا بکاهد.
علاوه بر این، فشردگی و کوچک شدن بیش از حد آیپد ایر باعث شده که جاگذاری اسپیکرهای بسیار خوب روی آن ممکن نباشد. البته این میزان صدا هم برای یک تبلت خیلی خوب است. صدایی واضح و شفاف که باس نسبتا مناسبی هم دارد و آنقدر بلند است که بدون مشکل با افراد خانواده تان به تماشای فیلم بنشبنید.
دوربین
در بخش دوربین ها هم آیپد ایر تغییرات کلی نسبت به آیپد نسل چهارم نداشته. در پشت تبلت یک دوربین ۵ مگاپیکسلی با زوم خودکار و بدون فلش قرار دارد و در جلوی آن هم یک دوربین ۱.۲ مگاپیکسلی Facetime با قابلیت فیلمبرداری HD جا خوش کرده است.
دوربین ۵ مگاپیکسلی پشت را با ارفاق می توان در حد متوسط دانست. در نور کافی، تصاویر خوب هستند و دقت رنگ مناسبی دارند، البته جزئیات تصویر کمی برفکی به چشم می آید. اما در نور کم داستان کاملا متفاوت است و تصاویر پر از نویز و بدون رنگ مناسب ثبت می شوند.
نمونه عکس ها
جهت مشاهده تصاویر در اندازه اصلی، بر روی آنها کلیک کنید.
عکس با حداکثر زوم دوربین ثبت شده.
کارایی
همان طور که گفتیم، آیپد ایر از پردازنده ۶۴ بیتی A7 (نسخه ای مشابه آنچه درون آیفون 5S جای گرفته، اما با تغییراتی نسبی) بهره می برد و البته پردازنده کمکی M7 را هم درون خود جای داده.
اپل مدعی است که پردازده A7 بسیار سریعتر از چیپ های نسل A6 است و البته در بهینه سازی مصرف انرژی هم بهبودهای چشمگیری صورت گرفته، به گونه ای که اپل پردازنده مرکزی آیپد ایر را ۲ برابر سریعتر از آیپد ۴ می داند.
اگرچه برخی این جایگزینی را یک تغییر بزرگ و کلان به حساب نمی آورند، اما به شکل قابل توجهی سرعت باز شدن اپلیکیشن ها بیشتر از قبل شده و کارهایی همچون وبگردی، نوشتن ایمیل و انجام بازی ها با چالاکی بیشتری نسبت به گذشته انجام می شود.
هنوز نمی توان مطمئن بود که پردازنده ۶۴ بیتی A7، آنچنان که همه را به وجد آورده، کارآمد باشد. زیرا مهمترین قابلیت آن امکان استفاده از اپلیکیشن های ۶۴ بیتی است و متاسفانه هنوز اپلیکیشن های چندانی از این نوع در بازار وجود ندارند تا کارایی A7 به درستی محک زده شود. با کمی گشت و گذار در اینترنت، می توان معدود اپلیکیشن هایی چون Infinity Blade III را به چنگ آورد که از پردازش ۶۴ بیتی پشتیبانی می کنند.
البته این نکته را هم نباید از خاطر برد که پردازش ۶۴ بیتی حداقل به ۴ گیگابایت رم برای عملکرد صحیح نیاز دارد. در حالی که اپل در آیپد ایر تنها از یک گیگابایت رم بهره برده. و در عمل پردازنده ۶۴ بیتی در این محصول آنچنان کارکردی نخواهد داشت. بلکه بیشتر آمادگی ساز و برگ برای غول های آینده محسوب می شود.
بنچ مارک
باتری
به دلیل طراحی نازکتری که صورت گرفته، باتری آیپد ایر نسبت به پیشینیان کوچکتر شده است. اما این تبلت با باتری ۳۲.۴ وات ساعتی خود، به خوبی تا ۱۰ ساعت شما را همراهی می کند. درست همانند آنچه در آیپدهای قبلی با باتری بزرگتر (۴۲ وات ساعت) مشاهده می کردیم.
البته روال کار این گونه است که شارژ آیپدها معمولا بیش از آنچه که اپل اعلام کرده، دوام می آورد و در صورتی که استفاده سنگینی از آن نداشته باشید تا ۱۴ ساعت هم ممکن است شما را همراهی کند. این بدان معنی است که برای کاربران با استفاده معمول روزانه، یک بار شارژ آیپد ایر ممکن است دو تا سه روز دوام بیاورد.
جمع بندی
بدون شک این بهترین تبلتی است که اپل تا کنون تولید کرده. اکنون دیگر زیبایی و تا حدی سبکی آیپد مینی را در کنار قدرت و توانایی آیپد ۹.۷ اینچی، با هم در اختیار داریم. اگر نگاهی به پله های ترقی آیپد کنیم، می بینیم که:
• اولین آیپد یک تاریخ ساز بزرگ بود که بازی را تغییر داد، اما سنگین و کند بود.
• آیپد ۲ هم بازطراحی شد، اما نتوانست تعریف ما از آنچه آیپد می تواند باشد، را چندان تغییر دهد.
• آیپد ۳ و ۴ موفق شدند با سخت افزار داخلی جدید، آیپد را به جایگاهی برسانند که بسیاری کاربران آن را جایگزین لپ تاپ کنند. اما این فرآیند باعث چاق و سنگین شدن آیپد شد.
• و حالا آيپد ایر نقطه اوج تمام آن بهبودها است.
آیپد ایر یعنی سرعتی خارق العاده در کنار زیبایی و اکنون دیگر می توان آن را با لپ تاپ ها مقایسه کرد، اما بسیار کوچکتر، نازکتر، سبکتر و با عمر باتری فوق العاده. البته همچنان در مقایسه با تمامی رقبای بازار، باید پول زیادی بابت آشی که اپل پخته بپردازید. مدل ۱۶ گیگابایتی وای فای + سلولار آیپد ایر اکنون در ایران با قیمت دو میلیون و ۵۷۰ هزار تومانعرضه می شود.