از نمک پتاسیم چه میدانید؟
یک شنبه 22 دی 1392 8:15 AM
نمک پتاسیم برای افرادی که مبتلا به افت پتاسیم خون هستند با تجویز پزشک سودمند است.
«سوسن خدام» بهمناسبت هفتهی ملی بسیج آموزش همگانی تغذیه با شعار «سلامتی با مصرف صحیح نمک و روغن» اظهار کرد: مصرف نمک تأمینکنندهی سدیم و ید بدن است و تنها از طریق مصرف نمک است که میتوان ید بدن را تأمین کرد.
وی با اشاره به اینکه ابتلاء به گواتر از عوارض کمبود ید است، افزود: علاوه بر اینکه کمبود ید گواتر را ایجاد میکند، افزایش آن در بدن پرکاری تیروئید را به همراه دارد و افزایش سدیم در بدن به بروز مشکلات قلبی عروقی و فشار خون منجر میشود.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی تصریح کرد: کارشناسان توصیه میکنند که افراد روزانه فقط پنج گرم معادل یک قاشق چایخوری نمک استفاده کنند که البته با توجه به اینکه در مواد فرآوری شده و مواد تشکیلدهندهی غذا مانند رب گوجهفرنگی به صورت طبیعی نمک وجود دارد پس باید میزان نمک مصرفی توسط اعضای خانواده کمتر از این مقدار باشد.
خدام با تأکید بر اینکه مصرف پنج گرم نمک برای همهی افراد به جز افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و کلیوی توصیه میشود، در ادامه نوع دیگری از نمک را نمک رژیمی یا نمک پتاسیم دانست و گفت: این نمک، شوری نمکهای عادی را دارد اما بهجای سدیم در آن پتاسیم موجود است و عوارض نمکهای عادی از جمله پرفشاری خون را ندارد البته افراد مبتلا به بیماری کلیوی باید در مصرف آن محتاط باشند.
وی گفت: نمک پتاسیم برای درمان و جلوگیری از کاهش سطح پتاسیم در افرادی که به سبب مصرف داروهای مدر یا برخی داروهای دیگر و یا بیماریهای خاص ممکن است به افت پتاسیم خون دچار شوند با تجویز پزشک توصیه میشود.
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان مرکزی ادامه داد: کارخانههای زیادی نمک رژیمی تولید نمیکنند و مصرف آن همهگیر نشده است اما، علاوه بر این نمک، نمک تصفیهشده وجود دارد که برای تولید آن در کارخانه همهی املاح، منیزیم، سولفات، آرسنیک و مواد دیگری که در نمک طبیعی وجود دارد گرفته میشود و به آن ید اضافه میشود و بهعنوان نمک تصفیه شده به دست مصرفکننده میرسد.
وی افزود: با توجه به اینکه املاح نمک یددار معمولی گرفته نمیشود و فقط به آن ید افزوده میشود، گزینه بهتر این است که افراد از نمک تصفیهشده استفاده کنند.
خدام با اشاره به اینکه نمک دریا حاوی املاح و مواد مضر برای بدن است و مصرف آن توصیه نمیشود، افزود: مصرف فراوان نمک یا غذاهای شور علاوه بر عارضهی پرفشاری خون و سکتهی قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و ادم را بههمراه دارد و باید در مصرف آن احتیاط کرد.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: نمک در انتقال جریانات عصبی و انقباض عضلانی نقش مهمی دارد و اضافه دریافت نمک و سدیم و مصرف غذاهای شور و تنقلات شور سبب کاهش باز جذب کلسیم از کلیه شده و دفع ادرار را افزایش میدهد که عامل مهمی در پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوان است و پیشنهاد میشود در کنار غذا از نمکدان استفاده نشود تا به مرور عادت استفاده از نمک از میان برود.
ma.mr1384@chmail.ir
تالار و زیر تالار جام حذفی ، لیگ دسته یک ، سایر ورزشها ، صفحه اول روزنامه های ورزشی