وقتی سنگ در کیسه صفرا پیدا میشود
پنج شنبه 19 دی 1392 9:27 AM
بیشتر افرادی که سنگ صفرا دارند، علامتی از خودشان نشان نمی دهند. هنگام بروز علائم، درد در ناحیه گودی شکم یا قسمت راست و بالای شکم وجود دارد. درد ممکن است به سمت راست و بالای پشت و کتف کشیده شود.
کیسه صفرا یک کیسه کوچک در زیر کبد است و صفرای تولید شده توسط کبد را ذخیره می کند.
صفرا ماده ای است که به هضم چربی ها در بدن کمک می کند. صفرا از طریق لوله هایی به نام مجرای سیستیک و مجرای صفراوی مشترک از کیسه صفرا به درون روده باریک می ریزد.
علائم شایع سنگ های صفراوی، درد شکم و یا درد در قسمت راست و بالای شکم و در زیر دنده ها است. این درد ممکن است:
- به طور ناگهانی در قسمت وسط بالای شکم شروع شود و به سمت راست بالای پشت یا کتف کشیده شود.
این درد معمولا آرام نمی شود و راه رفتن آن را از بین نمی برد.
- مانع تنفس عادی یا تنفس عمیق شما شود (به سختی نفس می کشید).
- 15 دقیقه تا 24 ساعت ادامه داشته باشد. معمولا 1 تا 5 ساعت درد مداوم وجود دارد.
- شب شروع می شود و به قدری شدید است که شما را از خواب بیدار می کند.
- بعد از خوردن غذا بروز می کند.
البته بیماری های دیگری هم وجود دارند که همین علائم بالا را دارند، مثل سوزش سر دل (برگشت اسید معده به گلو)، درد ناشی از سکته قلبی و بیماری های کبدی.
آنفلوآنزای معده (گاستروانتریت) و مسمومیت غذایی نیز می توانند علائمی مشابه سنگ صفرا ایجاد کنند.
سنگ صفرا از کلسترول و سایر موادی که در صفرا وجود دارند، ساخته می شود. این سنگ ها می توانند کوچک تر از یک دانه شن و یا بزرگ تر از یک توپ گلف باشند.
بیشتر سنگ های صفراوی مشکلی ایجاد نمی کنند، اما اگر مجرای خروج صفرا را ببندند، نیاز به درمان دارند.
نشانه های سنگ صفرا
بیشتر افرادی که سنگ صفرا دارند، علامتی از خودشان نشان نمی دهند. هنگام بروز علائم، درد در قسمت گودی شکم یا قسمت راست و بالای شکم وجود دارد. درد ممکن است به سمت راست و بالای پشت و کتف کشیده شود.
گاهی اوقات درد شدیدتر است. ممکن است درد پیوسته باشد و یا بیاید و برود و یا اینکه موقع غذا خوردن بدتر شود.
وقتی که سنگ، مجرای خروج صفرا را ببندد، ممکن است درد همراه با تب و لرز وجود داشته باشد و یا اینکه پوست و سفیدی چشم شما زردرنگ شوند. در این شرایط فورا به پزشک مراجعه کنید.
وجود سنگ در مجرای صفراوی احتمال ابتلا به التهاب و ورم لوزالمعده را افزایش می دهد. این علائم می توانند نشان دهنده عفونت کیسه صفرا هم باشند.
اگر دچار درد ناگهانی و یا بدی در ناحیه شکم یا قفسه سینه خود گشتید و دلیل بروز آن را نمی دانستید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
علائم سنگ صفرا ممکن است مشابه درد قفسه سینه ناشی از سکته قلبی و یا سایر مشکلات خطرناک باشد.
شناسایی سنگ صفرا
در اثر درد شکم ممکن است نزد پزشک بروید. در این گونه مواقع پزشک از شما می پرسد: درد چه موقع شروع شده است؟ محل درد کجاست؟ آیا درد می رود و می آید و یا یکسره وجود دارد؟
ممکن است پزشک آزمایشات تصویربرداری برای شما بنویسد تا از داخل بدن شما عکس بگیرند.
سونوگرافی شکم بهترین راه برای پیدا کردن سنگ صفراست. این آزمایش ضرری برای بدن ندارد.
اگر سونوگرافی سنگ صفرا را نشان ندهد، پزشک برای شما اسکن از کیسه صفرا را می نویسد.
بیشتر افراد مبتلا به سنگ صفرا، نمی دانند دچار این مشکل هستند، زیرا علامتی ندارد.
سنگ های صفرا ممکن است به طور اتفاقی هنگام انجام آزمایشات برای سایر بیماری ها، مشخص شوند و یا وقتی خانم بارداری سونوگرافی می کند، معلوم شود.
درمان سنگ صفرا
اگر علامتی نداشته باشید، نیازی هم به درمان ندارید.
اگر سنگ صفرا برای اولین بار باعث بروز درد خفیفی در شما شود، پزشک داروی مسکن برای شما می نویسد تا ببیند درد شما برطرف می شود یا نه و ممکن است دوباره درد در شما بروز نکند. معمولا مشکلی هم طی این مدت ایجاد نمی شود.
اما اگر درد شما بد و یا شدید بود و یا مجددا دچار درد گشتید، ممکن است نیاز به درآوردن کیسه صفرا با عمل جراحی داشته باشید. بروز درد برای بار دوم نشان می دهد، به احتمال زیاد بعدها دچار دردهای بیشتری خواهید شد.
بیشتر افراد مبتلا به سنگ صفرا، کیسه صفرای خود را د می آورند و معمولا این عمل جراحی به خوبی انجام می شود.
پزشکان بیشتر از روش لاپاروسکوپی برای درآوردن کیسه صفرا استفاده می کنند. در این روش جراح یک برش کوچک در ناحیه شکم ایجاد می کند و کیسه صفرا را از آنجا بیرون می آورد. به احتمال زیاد طی یک یا دو هفته بعد از این عمل می توانید سر کار برگردید و یا زندگی روزمره خود را از سر بگیرید، اما در برخی افراد مدت بهبودی طولانی تر است.
گاهی اوقات پزشک از روش جراحی باز برای بیرون آوردن کیسه صفرا استفاده می کند و برش بزرگ تری را روی شکم می زند. در این حالت مدت زمان بیشتری طول می کشد تا فرد بعد از عمل، به روال عادی زندگی خود برگردد.
درآوردن کیسه صفرا ضرری ندارد؟
خیر، بدن شما بدون کیسه صفرا هم می تواند به خوبی کار کند.
بعد از درآوردن کیسه صفرا، صفرای تولید شده توسط کبد به طور مستقیم از کبد به داخل روده کوچک می ریزد، البته تغییرات کوچکی در چگونگی هضم غذاها رخ می دهد، اما شما احتمالا متوجه آن ها نخواهید شد.
در مطلب دیگری، عوارض درآوردن کیسه صفرا را برای شما بیان خواهیم کرد.