0

چرا بايد تقليد كرد ؟

 
komail1012531
komail1012531
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1391 
تعداد پست ها : 2990
محل سکونت : قم

پاسخ به:چرا بايد تقليد كرد ؟
چهارشنبه 11 دی 1392  2:57 PM

تقليد، پذيرفتن بدون دليل است و عقل انسان چيزي را بدون دليل نمي‏پذيرد پس چرا بايد تقليد كرد؟

در ابتدا بايد دانست «تقليد» دو گونه است؛ يکي تقليد بدون دليل. ديگري، تقليد همراه دليل و براساس عقل و خرد مي باشد. از همين رو خداوند تقليد بت پرستان را نکوهش کرده است، زيرا؛ تقليد بدون دليل و از روي عادت است. چنان كه در آيه 170 از سوره بقره آمده است: «وَ إِذا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا ما أَنْزَلَ اللَّهُ قالُوا بَلْ نَتَّبِعُ ماأَلْفَيْنا عَلَيْهِ آباءَنا، هنگامى كه به آنها گفته شود از آنچه خدا نازل كرده پيروى كنيد مى‏گويند ما از آنچه پدران و نياكان خود را بر آن يافتيم پيروى مى‏كنيم‏».
قرآن بلافاصله اين منطق خرافى و تقليد كوركورانه از نياكان را با اين عبارت كوتاه و رسا محكوم مى‏كند: «أَوَ لَوْ كانَ آباؤُهُمْ لايَعْقِلُونَ شَيْئاً وَ لا يَهْتَدُونَ، اگر پدرانشان هيچ علمى نداشته باشند و گمراه باشند باز هم از آنها تبعيت مى كنند؟»؟! يعنى اگر نياكان آن¬ها دانشمندان صاحب نظر و افراد هدايت يافته‏اى بودند جاى اين بود كه از آن¬ها تبعيت شود، اما با اين¬كه مى‏دانند آن¬ها مردمى نادان و بى سواد و موهوم‏پرست بودند پيروى آن¬ها چه معنى دارد؟ آيا مصداق تقليد جاهل از جاهل نيست؟!
تقليد کورکورانه نه با منطق سازگار است و نه با روح تعليمات اسلام؛ از نظر عقل و آموزه هاي ديني تقليد شايسته و نيکو است که اطمينان بخش و علم آفرين و براي سعادت فرد و جامعه موثر باشد. از اين رو عقل انسان هرگز چيزي را بدون دليل نمي‏پذيرد، امّا تقليدي كه در اسلام مطرح است، پذيرش بدون دليل نيست. بلکه خداوندِ حكيم تكاليفي را جهت تکامل و تربيت انسان معيّن كرده است، و بعضي كارها را بر او واجب يا حرام كرده است، لذا بايد آن احكام را بشناسد و در زندگي فردي و اجتماعي خود به کار بندد، امّا فهم اين احكام از قرآن و سنّت و عقل و اجماع، نيازمند مقدمات فراوان و آشنايي با علوم بسياري است و شخصي كه در اين علوم متخصص نيست، بايد از راه ديگري اين احكام را بشناسد و آن راه، رجوع به متخصصان اين علوم است، در واقع، او با دليل، به فتواي مجتهد عمل مي‏كند، نه بدون دليل. اگر بيماري به پزشك مراجعه كند و بر اساس دستور و نظر او عمل كند، هيچ فرد عاقلي وي را سرزنش نمي‏كند بلكه كار وي را مطابق خردورزي مي‏داند. پس تقليد از افراد متخصص مبتني برعقل و سيره عقلا است چرا که «در همه زمينه ها بناي عقلا بر رجوع به خبره و متخصص است: کسي که مي خواهد خانه بخرد به سراغ کارشناس و ارزياب مسکن مي رود، کسي که مي خواهد خانه بسازد به سراغ معمار و مهندس ساختمان مي رود و هم چنين کسي که مسايل دينش را نمي شناسد، به سراغ فقيه و متخصص در دين مي رود».(مصباح يزدي، نقش تقليد در زندگي انسان، پيشين، ص 129)

 

یا صاحب الزمان علیه السلام

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها