0

مبحث بیست و سوم طرح صالحین:امام رضا (ع)

AMIN1995
AMIN1995
کاربر نقره ای
تعداد پست ها : 163

پاسخ به:مبحث بیست و سوم طرح صالحین:امام رضا (ع)
یک شنبه 12 آبان 1392  8:21 AM

امام رضا «عليه‏السلام»:
ان الله - تبارک و تعالي - خلق المؤمن من نوره... فالمؤمن اخو المؤمن لأبيه و أمه...:
خدا مؤمن را از نور خويش آفريد... پس هر مؤمني برادر حقيقي مؤمن ديگر است...
در اين کلام، امام به موضوعي محوري و زيربنايي در تعاون اجتماعي اشاره مي‏کنند، و آن اصل اخوت و برادري در جامعه‏ي توحيدي است. اين اصل، اصلي انساني، اخلاقي، قرآني، اجتماعي و اقتصادي است. اصل اخوت، نخست عقيدتي است، و بر محور ايمان به خداي يگانه و اعتقاد به پيامبران «عليه‏السلام» و باور داشت روز رستاخيز دور مي‏زند؛ ليکن اين ايمان جدا از آثار اجتماعي و اقتصادي خود نمي‏تواند باشد، زيرا اگر ايمان به خدا براستي وجود داشته باشد، بيقين در حيات جمعي و فردي تاثيري آشکار دارد.
بنابراين، برادري اسلامي و اخوت قرآني، اصلي ذهني و اخلاقي صرف نيست، بلکه لوازم و آثاري واقعي و ملموس دارد، و مددرساني به يکديگر و دستياري مؤمنان و برادران از جمله‏ي آن لوازم و آثار است.
امام رضا «عليه‏السلام» در سخني، به ريشه‏ي ديني اين اصل اشاره مي‏کند:
امام رضا «عليه‏السلام»:
عن عبدالله بن الصلت، عن رجل من اهل بلخ، قال: کنت مع الرضا «عليه‏ السلام» في سفره الي خراسان، فدعا يوما بمائدة له، فجمع عليها مواليه من السودان و غيرهم. فقلت: جعلت فداک! لو عزلت لهؤلاء مائدة؟ فقال: «مه ان الرب - تبارک و تعالي - واحد، و الأم واحدة، و الأب واحد، و الجزاء بالاعمال»: (1)
به روايت عبدالله بن صلت، از يکي از مردم بلخ که گفت: در مسافرت امام ابوالحسن علي بن موسي الرضا «عليه‏السلام» به خراسان، با او همراه بودم. روزي همگان را بر سر سفره فراخواند، و غلامان او از سياه و غير سياه آمدند و بر سر سفره نشستند. به او گفتم: فدايت شوم، آيا بهتر نيست که براي اينان سفره‏اي جداگانه گسترده شود؟ گفت: خاموش! خداي همه يکي است، و مادر يکي، و پدر يکي (پس تفاوتي نيست)، و پاداش هر کس بسته به کردار او است.»
اخوت و برادري که برخاسته از چنين جهان‏بيني و باوري باشد، در زندگي انسان و روابط افراد با يکديگر تأثيري ژرف دارد، بدان پايه که همه‏ي کارهاي افراد و رفتار اجتماعي، اقتصادي، سياسي و دفاعي مردم را به يک راه و جهت يگانه سوق مي‏دهد.
همچنين، در حديث ديگري، امام رضا «عليه‏السلام» از پدران خود نقل مي‏کند که در نظر پيامبر بزرگوار اسلام، برترين مسلمان کسي است که بهتر و بيشتر از ديگران به مال‏بخشي و کمک‏رساني اجتماعي اقدام کند و خيرخواه‏ترين افراد نسبت به برادران خود و جامعه‏ي اسلامي باشد:
امام رضا «عليه‏السلام»:
عن ابائه «عليه‏السلام» عن علي بن الحسين «عليه‏السلام»، عن الحسن بن علي «عليه‏السلام»... (في بيان اوصاف النبي «صلي الله عليه و آله و سلم»... و افضلهم عنده اعمهم نصيحة للمسلمين، و اعظمهم عنده منزلة احسنهم مؤاساة و موآزرة: (2)
از پدران خود، از امام سجاد «عليه‏السلام»، از امام حسن «عليه‏السلام»... (در شمارش خصلتهاي پيامبر «صلي الله عليه و آله و سلم»: برترين مردم نزد پيامبر کسي بود که خيرخواهي‏اش نسبت به مسلمانان فراگيرتر بود، و بزرگترين مردم نزد او کسي بود که در بخشش مالي و مددرساني بهتر رفتار مي‏کرد.
امام باقر «عليه‏السلام»:
المؤمنون في تبارهم و تراحمهم و تعاطفهم کمثل الجسد، اذا اشتکي تداعي له سائره بالسهر و الحمي:
مؤمنان در نيکي کردن به هم و مهرباني و دلسوزي نسبت به يکديگر همچون تن واحدند، که اگر جايي از آن دردمند شود باقي جاها، در بيداري و تب آن درد خواهد سوخت.
سعدي، شاعر نامدار ايراني، در شعر معروف خود «بني‏آدم اعضاي يکديگرند...» از اين حديث و همانندهاي آن الهام گرفته است.

با خدا باش پادشاهی کن   بی خداباش هرچه خواهی کن

کاش صداقت داشتی....

ARLUX

تشکرات از این پست
omiddeymi1368 nazaninfatemeh 09303495228
دسترسی سریع به انجمن ها