0

یادگاری امام هادی (علیه السلام) برای عید غدیر

mesbahalhoda
mesbahalhoda
کاربر تازه وارد
تعداد پست ها : 67

یادگاری امام هادی (علیه السلام) برای عید غدیر
دوشنبه 29 مهر 1392  12:52 PM

عید غدیر را با امام هادی (علیه السلام) جشن بگیریم

امام در این زیارت به ۵۰ آیه از قرآن در فضیلت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) اشاره می‌کنند.

شاید جاودانه‌ترین سند به جا مانده از امام علی النقی (علیه‌السلام) در بیان معارف شیعه و محورهای ولایت پذیری شیعیان را زیارت ارزشمند جامعه کبیره بدانیم. اما یکی دیگر از یادگارهای این امام بزرگوار؛ زیارت غدیریه و مربوط به روز عید غدیری است که امام هادی (علیه‌السلام) در سفری که معتصم خلیفه عباسی آن حضرت را به بغداد احضار کرد به نجف اشرف و زیارت قبر مطهر جدّ بزرگوارشان حضرت علی (علیه‌السلام) رفتند و این زیارت را قرائت فرمودند.

امام هادی (علیه‌السلام) در این زیارت به ۵۰ آیه از قرآن در فضیلت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) اشاره می‌کنند و به صورت مفصل درباره جایگاه حضرت سخن می‌گویند که درسی آموزنده و گویا در لزوم ولایت پذیری شیعیان این امام همام است.

از جمله آیات مورد استناد در این زیارت آیه مشهور به آیه ولایت است.
«انما ولیکم‏الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلاه ویوتون الزکاه و هم راکعون و من یتول‏الله و رسوله و الذین آمنوافان حزب‏الله هم الغالبون.»
«سرپرست و ولی شما تنها خدا است و پیامبر او و آن‌ها که ایمان آورده‌اند، همان‌ها که نماز برپا می‏دارند، و در حال رکوع زکات ‏می‏دهند؛ و کسانی که ولایت خدا و پیامبرش و افراد با ایمان را بپذیرند، پیروزند، زیرا حزب و جمعیت خدا پیروز است.»*

ابوذر از صحابی رسول خدا در روایتی شأن نزول این آیه را به نفصیل نقل کرده و می گوید: من به دو چشم خویش دیدم و به دو گوش خود شنیدم (چنانچه خلاف آن را نقل کنم، نابینا و ناشنوا گردم) که پیامبر خدا فرمودند: «علی پیشوای نیکان و قاتل کافران است. هر کس او را یاری کند، از ناحیه خداوند یاری می‏‌شود و هر کس او را تنها بگذارد، خدا او را خوار می‏‌سازد.»

ابوذر با اشاره به واقعه تاریخی و مشهور بخشیدن انگشتر توسط مولای متقیان امیر مؤمنان (علیه‌السلام) نقل می‌کند: «من روزی نماز ظهر را با پیامبر خواندم. فقیری کمک خواست؛ اما کسی چیزی به او نداد. در این حال سائل دست‌های خویش را به آسمان بلند کرد و گفت: خدایا! تو شاهد باش که من در مسجد پیامبرت کمک خواستم اما کسی به من کمک نکرد.
در این هنگام علی (علیه‌السلام) که در حال رکوع بود و انگشتر در دست راست خویش داشت. به سائل اشاره کرد. سائل به سوی حضرت رفت و خاتم از انگشتر حضرت بر گرفت. رسول گرامی اسلام که این منظره را مشاهده کرده بود. - پس از نماز دست به دعا برداشت و فرمود: «خدایا، موسی از تو خواستار شرح صدر و باز شدن گره زبان برای فهماندن کلامش شد و از تو خواست ‏برادرش هارون را وزیر و پشتیبان او قرار دهی و تو در پاسخ او فرمودی «بازوان تو را به وسیله برادرت محکم و نیرومند می‏‌کنیم و برای شما سلطه و برتری قرار می‌‏دهیم ...»
خدایا، من محمد پیامبر و برگزیده تو هستم. خدایا، به من سعه‌‏صدر و آسانی در کار عطا کن و علی را که از اهل من است. وزیر و پشتیبان من قرار بده.

سوگند به خدا هنوز کلام پیامبر به پایان نرسیده بود که جبرئیل نازل شد و گفت: ای محمد! بخوان: «انما ولیکم‏الله و رسوله...» و آیات نورانی ۵۵ و ۵۶ سوره مبارکه مائده بر رسول خدا نازل شد. **

که این روایت علاوه بر مفسران شیعه به تایید بسیاری از مفسران اهل سنت نیز آمده است.**

شیخ عباس قمی متن کامل زیارت غدیریه را در کتاب ارزشمند مفاتیح‌الجنان بیان کرده و نکته جالب اینکه محدث قمی تاکید کرده‌اند که این زیارت تنها مختص روز غدیر نیست و هر روز می‌توان این زیارت را قرائت کرد.

* سوره مبارکه مائده/ آیات ۵۵ و ۵۶
**
۱ طبری (تفسیر طبری)، ج‏۶، ص‏۱۶۵
۲- واحدی (اسباب النزول)، ص‏۱۴۸
۳- فخر رازی (تفسیر فخر رازی)، ج‏۳، ص‏۴۳۱
۴- ابن صباغ مالکی (الفصول المهمه)، ص‏۱۲۳
۵- ابواسحاق ثعلبی (تفسیر ثعلبی)، ج‏۲، ص‏۵۲
۶- گنجی شافعی (الکفایه)، ص‏۱۰۶
۷- خوارزمی (مناقب)، ص‏۱۷۸
۸- ابن حجر (الصواعق)، ص‏۲۵

یا علی

تشکرات از این پست