تا نسوختید فرار کنید
شنبه 18 خرداد 1392 4:21 PM
زمانیكه شعله های آتش زبانه بگیرند، مهار كردن آنها كار دشواری است. هر ساله تعداد بسیار زیادی از افراد به دلیل عدم رعایت نكات ایمنی در سراسر جهان در آتش سوزی هایی كه قابل پیشگیری بوده اند، جان خود را از دست می دهند. در حالی که با رعایت نکاتی در نحوه به کار بردن وسایل و آگاهی از به کار بردن برخی روش ها می تواند شما را ایمن تر گرداند . در این مقاله نكاتی پیرامون مبحث ایمنی در زمان آتش سوزی ذكر می شود:
نصب حسگرهای دود
در محل زندگی خود حسگرهای دود نصب كنید، هر ماه حداقل یكبار درست بودن آنها را چك كنید و حداقل سالی یكبار باتری آنها را عوض نمایید. این حسگرها قادر به تشخیص میزان دود غیر معمول و بخارات اشتعال زا در هوا هستند.
شماره های ضروری را حفظ كنید
فقط فراموش نكنید كه هنگام آتش سوزی ابتدا خانه را ترك كرده و سپس از یك مكان امن در خارج از خانه با آتش نشانی تماس بگیرید.
در محل زندگی خود حسگرهای دود نصب كنید، هر ماه حداقل یكبار درست بودن آنها را چك كنید و حداقل سالی یكبار باتری آنها را عوض نمایید.
پس از اطفاء حریق
مجروحان را در یك مكان مناسب قرار بدهید. اگر جراحت آنها سنگین باشد می بایست تحت مداوای پزشك قرار بگیرند. در این صورت باید با اورژانس هم تماس گرفته و درخواست كمك كنید. حتماً خارج از مكان خسارت دیده باقی بمانید مگر اینكه آتش نشان ها بگویند می توانید وارد خانه بشوید.
مطمئن شوید كه در هر شرایطی راهی برای خروج وجود دارد
برخی از افراد سیستم های امنیتی پیچیده ای را برای خانه های خود در نظر می گیرند. پیش از پرداخت هزینه برای سیستم های امنیتی الكترونیكی ابتدا مطمئن شوید كه برنامه ای برای خروج اضطراری در آن وجود دارد.
فضای اختصاصی برای بخاری و هیتر
بخاری و سایر گرم كن ها نیاز به فضای اختصاصی دارند. بهتر است آنها را حداقل 50 سانتی متر دور از موادی كه به راحتی آتش می گیرند، قرار دهید. هیچ گاه وقتی قصد خارج شدن از منزل را دارید، بخاری و وسایل گرم كننده را روشن نگذارید.
سیگاری ها بیشتر مراقب باشند
هیچ گاه در تخت خواب و یا زمانیكه احساس خواب آلودگی می كنید، سیگار نكشید. ته سیگارهایی كه به درستی خاموش نشده اند یكی از ابتدایی ترین دلایل بروز آتش در منازل مسكونی هستند.
در زمان آشپزی دقت كنید
مواد قابل احتراق و اشتعال را دور از شعله گاز نگه دارید. در زمان آشپزی لباسی بپوشید كه آستین های آن تنگ باشد. اگر روغن درون ماهیتابه آتش گرفت، با رعایت نكات ایمنی درب ماهیتابه را روی آن بگذارید تا آتش خفه شود، و شعله را خاموش كنید.
خطرات كبریت و فندك
كبریت و فندك در دستان كودكان فاجعه به بار می آورند. آنها را جایی بگذارید كه كودكان به آن دسترسی نداشته باشند. به بچه ها آموزش دهید كه كبریت و فندك جزء ابزار و اسباب كار هستند و فقط بزرگترها مجاز به استفاده از آن می باشند.
نكات ایمنی برقی را رعایت كنید
اگر وسیله ای برقی هنگام كار كردن دود كرد و یا بوی سوختگی از آن بیرون آمد، كار كردن را قطع كنید، وسیله را از پریز برق در بیاورید و به تعمیرگاه ببرید. سیم های فرسوده را تعویض كنید، و از سیم های رابط طویل استفاده نكنید. حتی الامكان سیم های رابط را از زیر فرش رد نكنید. هیچ گاه در جعبه تقسیم و فیوزها كارهای مهندسی انجام ندهید!
خنك كردن محل سوختگی
اگر كسی دچار سوختگی شده بود محل سوختگی را برای 10 الی 15 دقیقه در معرض آب یخ قرار دهید. اگر محل سوختگی تاول زد حتماً به پزشك مراجعه كنید.
مراقب لامپ های هالوژن باشید
اگر در منزلتان از لامپ های هالوژن استفاده می كنید، مطمئن شوید كه با پرده ها و پارچه های قابل اشتعال به اندازه كافی فاصله دارند. هیچ گاه زمان خروج از خانه آنها را روشن نگذارید.
سایر نكات ضروری:
پیش از باز كردن درها ابتدا آنها را با نوك انگشتان لمس كنید تا اگر درب بیش از اندازه گرم شده بود دچار سوختگی نشوید.
اگر لباس هایتان آتش گرفت آنها را در بیاورید و یا روی زمین بخوابید و غلط بزنید.
در زمان خواب درب اتاق خواب را ببندید. این كار مانع ورود دود و گرمای كشنده به داخل اتاق شده و شما زمان بیشتری برای گریز از آتش پیدا می كنید.
به هر طریقی كه می توانید كلیه ساكنان را با خبر كنید: داد زدن، كوبیدن به دیوارها، سوت زدن و...
در آتش سوزی زمان اهمیت بسیار زیادی دارد. وقت خود را با لباس پوشیدن هدر ندهید، و به دنبال اشیاء قیمتی خود نباشید.
هنگام خروج هیچ گاه از آسانسور استفاده نكنید. شعله های آتش به سمت بالا زبانه می كشند و محور عمودی آسانسور بهترین مكان برای گسترش آتش است. اگر برق آسانسور قطع شود، شما در داخل آن حبس می شوید.
اگر محیط پر از دود شده بود خم شوید و روی دست ها و زانوهای خود حركت كنید.
هیچ گاه از چراغ های خوراك پزی برای گرم كردن فضای داخلی خانه استفاده نكنید.
از همه دل بریده ام،دلم اسیر یک نگاست،تمام آرزوی من زیارت امام رضـــــــــاست