0

موزه تاريخ طبيعي

 
abasaleh43
abasaleh43
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : آبان 1390 
تعداد پست ها : 344
محل سکونت : زنجان

موزه تاريخ طبيعي
دوشنبه 13 آذر 1391  10:03 AM

موزه تاريخ طبيعي

موزه تاريخ طبيعي از جمله مكانهاي فرهنگي، اجتماعي، آموزشي، تحقيقاتي و نمايشگاهي مي باشد كه مي تواند علاوه بر شناساندن هر چه بيشتر زيست بومهاي مختلف و گونه هاي حيات وحش و پوشش گياهي منطقه ارزش حفظ و نگهداري تنوع زيستي را نيز به اقشار مختلف مردم جامعه يادآوري نمايد.
با توجه به اين اصل مهم كه ادامه حيات بشري به بقاي طبيعت بستگي دارد از اين رو اهميت علوم طبيعي و نقش موزه هاي تاريخ طبيعي در اشاعه دانش و فرهنگ زيست محيطي در جهان امروز بيشتر محسوس مي باشد. لذا اين مراكز مي توانند انديشه و احساس مردم را در مورد جلوه هاي تنوع زيستي و خطر انقراض گونه هاي كمياب جانوري و گياهي برانگيزد.

موزه تاريخ طبيعي اداره كل حفاظت محيط زيست استان زنجان به منظور حفظ و در معرض نمايش گذاشتن گونه هاي جانوري و گياهي، سنگواره ها و نمونه هايي از برخي كاني ها و سنگهاي معدني موجود در استان، در سال 1373 افتتاح گرديد.

در سال 1380 اقدامات دامنه داري جهت بهسازي كمي و كيفي موزه تاريخ طبيعي صورت گرفت، اين اقدامات عبارتند از: افزايش فضاي مفيد موزه، مرمت نمونه هاي آسيب ديده، طراحي و ساخت ويترينهاي محافظ نمونه و نيز جذب پرسنل فني و كارشناسي براي موزه در جهت ارتقاء كمي و كيفي آن از وضعيت نمايش و تفريحي به موقعيت خدمات دهي بيشتر از نظر علمي و تخصصي به دانش آموزان، هنرجويان، دانشجويان و ساير علاقمندان به طبيعت و حيات وحش.

براي آشنايي بيشتر شما بازديدكنندگان گرامي با بخشهاي مختلف موزه تاريخ طبيعي توضيحات مختصري درخصوص هر يك از آنها ارائه مي شود، قابل ذكر است در صورت تمايل به كسب اطلاعات تخصصي مي توانيد به كادر فني و كارشناس موزه مراجعه نماييد.

طبقه همكف- بخش اول- دياروماي شماره 1

همانطور كه ملاحظه مي فرماييد در اين دياروما تنوع زيستي مناطق مختلف استان اعم از مناطق كوهستاني، تپه ماهورها و دشتها طراحي شده است. در نقاط مرتفع گونه هاي كل و بز و قوچ و ميش ارمني مشاهده مي شود، زيستگاه واقعي اين پستانداران زوج سم در استان، مناطق حفاظت شده انگوران و طارم مي باشند.
آهوان يكي از زيباترين زوج سمان موجود در استان هستند كه عمدتاً در مناطق نيمه بياباني و دشتها مستقر هستند، زيستگاه واقعي آنها در استان منطقه حفاظت شده سرخ آباد و دشت سهرين است.
نمونه هاي ديگر در اين دياروما انواع گربه هاي وحشي مانند سياه گوش و همچنين نمونه اي از يوزپلنگ مي باشد كه متاسفانه نسل آنها رو به انقراض است. كبك معمولي نيز از پرندگان موجود در اين دياروما است كه در اكثر مناطق استان مشاهده مي شود و نمونه كم نظير كبك دري كه امروزه جمعيت آن به شدت كاهش يافته است.

طبقه همكف بخش 2- ويترينهاي شماره 1،2 و 3

در ويترينهاي شماره 1 نمونه هايي از پستانداران زوج سم شامل: نمونه نر كل يا بز كوهي- نمونه نر قوچ ارمني و نمونه ماده گوزن زرد ايراني مشاهده مي شود.

در ويترين شماره 2- نمونه نر و ماده از آهوان دشت سهرين مشاهده مي شود، وجه تمايز جنسيت اين پستانداران زوج سم در اين است كه گونه هاي نر داراي شاخ بوده و گونه هاي ماده فاقد آن مي باشند.
در ويترين شماره 3 نمونه هايي از گرگها، كفتار و نمونه اي از خرس قهوه اي به معرض نمايش گذاشته شده است.


شايان ذكر است كه تمامي نمونه هاي مذكور توسط متخصصين و هنرمندان داخلي تاكسيدر مي شده اند.
طبقه همكف- چشم انداز زيستگاههاي مختلف تعبيه شده در اطراف و انتهاي سالن.
شماره 1- تنوع زيستي پرندگان در مناطق كوهستاني.
شماره 2- نمايي پاييزي از زيستگاههاي جنگلي با تنوع زيستي پرندگان و جوندگان كوچك.
شماره 3- نمونه اي از اكوسيستم دريايي و مناطق ساحلي درياها.
شماره4- چشم اندازي از اكوسيستم رودخانه اي و پرندگان مهاجر.
شماره 5- منظره زمستاني از اكوسيستم مناطق كوهپايه يا تنوع زيستي پرندگان.
شماره 6- نمايي از اكوسيستم تالابي مناطق شمالي كشور.
شماره 7- منظره اكوسيتم مناطق كوهستاني و تپه هاي ماهورهاي استان با گونه هايي از پرندگان.
شماره 8- چشم اندازي از اكوسيستم مناطق نيمه بياباني استان با تنوع زيستي گونه هايي از خزندگان.
طبقه همكف- نماي غارهاي آهكي

نمايي از پديده هاي استالا كيفيت و استالا كميت موجود در غارهاي آهكي استان.
طبقه بالا- ويترين مركزي – مجموعه اي از پرندگان و ماكيانيان:
همانطور كه مشاهده مي فرماييد مجموعه اي از پرندگان زيبا از مناطق مختلف استان و كشور به معرض نمايش گذاشته شده است. براي آشنايي بيشتر با نام هر يك از اين پرندگان مي توانيد برگه هاي معرفي آنها را مشاهده نمائيد.
برخي از اين پرندگان بطور دائم در مناطق مختلف استان ساكن بوده و برخي مهاجرند و تنها روزها و يا فصول محدودي در زيستگاههاي استان استقرار مي يابند.
طبقه بالا- ويترينهاي ديواري:
شماره 1 و2و3 نمونه هايي از انواع حشرات، عنكبوتيان (شامل 6 گونه از رسته عقربها) و برخي بندپايان دو زيست و آبزي از جمله انواع خرچنگ و ميگوها.
شماره 4- لاك پشتهاي خشكي زي و دو زيست، سفره ماهي و نمونه هاي جالب ماهي بادكنكي يا Pofer Fish كه در خليج فارس موجود مي باشند.
شماره 5و6- انواع مارهاي سمي، سمي اتفاقي و غير سمي نقاط مختلف كشور.
شماره 7- جنين انواع پستانداران كه در الكل نگهداري مي شود.
شماره 8- جمجمه انواع پستانداران.
شماره هاي 9و10و11- نمونه هايي از انواع كانيها و سنگهاي معدني در استان و همچنين نمونه هاي جالب توجه از سنگواره ها يافته شده در سطح استان

 

موزه شهداء

موزه شهداء زنجان تحت نظارت بنياد شهيد استان در سال 1378 در خانه توفيقي افتتاح شد. بناي توفيقي در بافت تاريخي و قديمي شهر در محله معروف به غربييه بالا كه به محله خرابه رجي نيز مشهور بوده قرار دارد. اين بنا از شمال غرب نزديك به دروازه رشت و از جنوب نزديك به دروازه قزوين مي باشد. بناي توفيقي از بناهاي اواخر دوران قاجار و اوايل پهلوي بوده و به شماره 2664 مورخ 25/12/87 به ثبت آثار ملي كشور رسيده است.
بناي توفيقي از نقطه نظر سبك معماري و سياق تزئيني مصاديق الگوي تقارن و رايج در اواخر قاجار و اوايل پهلوي بوده و منزل اولين شهردار زنجان (آقاي علي اكبر توفيقي) است.

ساعت بازديد: صبحها 13-8 بعد از ظهرها 18-15

روزهاي تعطيلي: تعطيلات رسمي و جمعه ها

تشکرات از این پست
mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها