تعيين پارامترهاي رسيدگي هلو با استفاده از امواج فراصوت
پنج شنبه 9 آذر 1391 10:19 AM
8 : پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران 1388; 5(1 (نيمه اول)):63-74. |
تعيين پارامترهاي رسيدگي هلو با استفاده از امواج فراصوت |
ابوالقاسمي نجف آبادي رضا,عمادي باقر*,آق خاني محمدحسين,بيرقي طوسي شهرام |
* گروه مكانيك ماشين هاي كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد |
بافت ميوه در مراحل مختلف رشد و انبارداري تغيير كرده و مي توان با بررسي خصوصيات آن، به مرحله رسيدگي ميوه دست پيداکرد. امواج فراصوت ضمن عبور از داخل بافت ميوه، بسته به نوع بافت و تراکم آن، تضعيف گرديده و سرعت آن نيز تغيير مي يابد؛ لذا ممكن است بتوان با محاسبه مقدار ضريب تضعيف و سرعت آن، به صورت غيرمخرب، خصوصيات بافت ميوه و در نتيجه ميزان رسيدگي آن را تعيين نمود. در اين تحقيق، ميوه هاي هلو رقم هسته جداي تبريزي به گروه هاي رسيده، نيمه رس، بزرگ و كوچك تقسيم بندي شد و به وسيله انجام آزمون حسي ميوه ها، صحت گروه هاي رسيده و نيمه رس تاييد گرديد. سپس علاوه بر اندازه گيري دو پارامتر ضريب تضعيف و سرعت موج فراصوت، پارامترهاي کيفي و کمي ميوه شامل ابعاد، جرم، چگالي، سفتي (بدون پوست و با پوست)، قندكاهنده، اسيديته، pH، درصد ماده خشک و ميزان مواد جامد محلول که از جمله شاخص هاي رسيدگي هلو مي باشند، اندازه گيري شد و با پارامترهاي فراصوت مقايسه گرديد. نتايج نشان داد كه اندازه ميوه بر ضريب تضعيف موج و درجه رسيدگي آن بر سرعت موج فراصوت تاثير معني داري مي گذارد. رابطه ضريب تضعيف با سفتي بدون پوست در گروه هاي نيمه رس و رسيده با ضرايب همبستگي بالاي 0.80 و به طور مشابه رابطه ضريب تضعيف با سفتي با پوست در هريک از گروه هاي فوق با ضرايب همبستگي بالاتر از 0.70 و در هر دو حالت با معادلات درجه 2 به دست آمد. همچنين همبستگي ضريب تضعيف و سرعت موج با pH و رابطه سرعت موج فراصوت با اسيديته ميوه نيز بالاتر از 0.80 گزارش شد. |
كليد واژه: خواص فيزيكوشيميايي، خواص مكانيكي، رسيدگي، فراصوت، هلو |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .