مقايسه اثر ميدان الكتريكي پالسي و فرآيند حرارتي بر انتقال جرم در استخراج قند از چغندرقند
یک شنبه 14 آبان 1391 5:43 PM
7 : پژوهشهاي علوم و صنايع غذايي ايران تابستان 1390; 7(2):145-155. |
مقايسه اثر ميدان الكتريكي پالسي و فرآيند حرارتي بر انتقال جرم در استخراج قند از چغندرقند |
مسكوكي عبدالمجيد*,اشتياقي محمدنقي |
* گروه كشاورزي و صنايع غذايي، پژوهشكده علوم و صنايع غذايي خراسان رضوي |
اثر ميدان الكتريكي پالسي قوي بر فرآيند انتقال جرم از خلال چغندر با ضخامت هاي متفاوت در مقايسه با تيمار حرارت مورد بررسي قرار گرفت. براي اين منظور، ميدان الکتريکي قوي (با قدرت 3 kV، 8 mFبا 20 پالس) بر دو نوع خلال ضخيم با ابعاد 3±0.5 ميلي متر عرض و خلال نازك 2±0.3 عرض هر دو داراي 5-3 سانتي متر طول اعمال و با نمونه هاي تيمار شده توسط حرارت 80oC به مدت ثابت 15 دقيقه مقايسه گرديدند. نمونه هاي شاهد و تيمار شده توسط پرس آزمايشگاهي در سه مرحله و هربار به ميزان 20 بار (2 مگاپاسكال) فشرده و ميزان بريكس، هدايت الكتريكي شربت حاصل به عنوان شاخص هاي انتقال جرم، راندمان شربت و سرعت خشك شدن تفاله حاصل از نمونه ها نيز اندازه گيري شدند. نتايج پس از تجزيه و تحليل آماري حاكي از افزايش انتقال جرم بيش از دو برابر در نمونه هاي تيمار شده با ميدان الكتريكي به ويژه در خلال نازك و نيز افزايش راندمان بالاتر شربت نسبت به فرآيند حرارتي بود. بيشترين ميزان مواد جامد محلول در اولين مرحله پرس به دست آمد. هم چنين سرعت خشك شدن تفاله در نمونه هاي تيمار شده توسط ميدان الكتريكي به دليل حفظ شكل فيزيكي خلال ها، افزايش روزنه هاي ايجاد شده در بافت و سلولهاي چغندر در مقايسه با نمونه هاي تيمار شده توسط حرارت به دليل از هم گسيختگي سلولها و ايجاد كلوخه و ممانعت از خروج رطوبت افزايش قابل ملاحظه اي نشان دادند. |
كليد واژه: ميدانهاي الكتريكي پالسي، انتقال جرم، چغندرقند، بريكس، هدايت الكتريكي |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .