اثرات پوششهاي خوراکي زئين و کيتوزان حاوي اسانس پونه کوهي بر روي ويژگيهاي کيفي تخم مرغ
چهارشنبه 10 آبان 1391 5:06 PM
5 : پژوهشهاي صنايع غذايي (دانش كشاورزي) بهار و تابستان 1389; 3.20(1):73-90. |
اثرات پوششهاي خوراکي زئين و کيتوزان حاوي اسانس پونه کوهي بر روي ويژگيهاي کيفي تخم مرغ |
تاجيك حسين*,اعلاباف يوسفي فاطمه,مرادي مهران |
* گروه بهداشت و کنترل کيفي مواد غذايي، دانشکده دامپزشکي، دانشگاه اروميه |
علت عمده بروز تغييرات نامطلوب در تخم مرغ، افزايش تبادل گازها (عمدتا دي اکسيد کربن) و رطوبت از طريق سوراخهاي پوسته بلافاصله بعد از تخم گذاري است. يکي از راهکارهاي اساسي براي غلبه بر اين تغييرات، بستن نسبي سوراخهاي پوسته با استفاده از مواد روغني و پوششهاي پليمري است. در اين مطالعه اثرات پوشش دهي با بيوپليمرهاي زئين ده درصد و کيتوزان دو درصد به تنهايي و همراه با اسانس روغني گياه پونه کوهي برروي ويژگيهاي داخلي شامل درصد کاهش وزن، pH، انديس هاو، انديس زرده و درجه تخم مرغ و نيز ويژگيهاي حسي شامل ميزان نرمي، بو، درخشندگي و مقبوليت کلي تخم مرغ در دماي 25 درجه سانتي گراد بمدت 5 هفته مورد بررسي قرار گرفت. بررسي نتايج ازنظر ويژگيهاي داخلي نشان دهنده وجود اختلاف معني داري (p<0.05) بين گروههاي تيمار با کنترل بود. همچنين نشان داده شد که که افزودن اسانس به محلول غوطه وري کيتوزان و زئين تاثير معني داري (p<0.05) بر کليه ويژگيهاي داخلي تخم مرغهاي مورد مطالعه در طول پنج هفته نگهداري نداشت، درحالي که در مورد خصوصيات حسي، اضافه کردن اسانس به محلول کيتوزان اختلاف معني داري (p<0.05)با گروه کيتوزان تنها داشت، ولي درمورد گروه زئين تنها و همراه با اسانس، اختلاف جزئي مشاهده شد، ولي معني دار نبود. نتايج بيانگر اين بود که هر دو پوشش تاثير شاياني بر حفظ کيفيت داخلي تخم مرغ داشت و ماندگاري را دردماي اتاق بين دو تا چهار هفته افزايش داد و افزودن اسانس نيز بر ميزان مشتري پسندي تخم مرغهاي پوشش داده شده موثر بود. |
كليد واژه: کيتوزان، زئين، پوشش دهي، کيفيت داخلي، ويژگيهاي حسي، تخم مرغ |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .