بررسي باقيمانده آنتي بيوتيک در شيرهاي خام و پاستوريزه استان آذربايجان شرقي به روش دلوتست
سه شنبه 9 آبان 1391 5:01 PM
11 : پژوهشهاي صنايع غذايي (دانش كشاورزي) پاييز و زمستان 1389; 3.20(2):125-131. |
بررسي باقيمانده آنتي بيوتيک در شيرهاي خام و پاستوريزه استان آذربايجان شرقي به روش دلوتست |
منافي ديزج يكان مهناز,حصاري جواد*,رافت سيدعباس |
* گروه علوم و صنايع غذايي، دانشكده كشاورزي، دانشگاه تبريز/مركز تحقيقات علوم تغذيه، دانشگاه علوم پزشكي تبريز |
علي رغم اثرات مفيد آنتي بيوتيک ها در درمان بيماريهاي عفوني دام، باقيمانده آنها در گوشت و شير دام و انتقال آن به بدن انسان اثرات زيانبخشي دارد. هدف از اين تحقيق پايش باقيمانده آنتي بيوتيک ها در شيرهاي خام و پاستوريزه استان آذربايجان شرقي بود. براي اين منظور 10 واحد گاوداري صنعتي، 10 واحد مرکز جمع آوري شير استان و 6 واحد کارخانه فراوري شير به صورت تصادفي انتخاب شد. نمونه هاي شير خام در 5 تکرار و شير پاستوريزه در 10 تکرار تهيه شد و از لحاظ باقيمانده آنتي بيوتيک به روش دلوتست اس پي مورد بررسي قرار گرفتند. نتايج نشان داد که اختلاف معني داري بين نمونه هاي شير خام دامداري هاي صنعتي با مراکز جمع آوري شير وجود نداشت. 26 درصد نمونه هاي شير خام دامداريهاي صنعتي و 16 درصد از نمونه هاي شير خام مراکز جمع آوري شير آلوده به انواع آنتي بيوتيک بودند. همچنين در نمونه هاي شير پاستوريزه، 30 درصد از كل نمونه ها آلوده تشخيص داده شدند. لذا مي توان نتيجه گرفت که آلودگي شيرخام به باقيمانده آنتي بيوتيک مي تواند عامل مهم تهديد کننده سلامتي انسان تلقي گردد و در کنترل کيفي شير و محصولات لبني بايد مد نظر قرار گيرد. |
كليد واژه: باقيمانده آنتي بيوتيک، شير خام، شير پاستوريزه، دلووتست |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .