اثرات درجه حرارت بالا و مدت نگهداري بذر علف هاي هرز بر ماندگاري آنها در کود دامي
پنج شنبه 27 مهر 1391 4:57 PM
1 : پژوهشهاي زراعي ايران 1388; 7(2):335-345. |
اثرات درجه حرارت بالا و مدت نگهداري بذر علف هاي هرز بر ماندگاري آنها در کود دامي |
برومند مهدي,راشدمحصل محمدحسن,پارسا مهدي,قرباني رضا |
مصرف کودهاي دامي يکي از مهمترين راه هاي آلوده شدن مزارع و باغات به بذر علف هاي هرز به شمار مي رود و دراين رابطه دما و رطوبت از مهمترين عوامل موثر برماندگاري بذور در کود دامي مي باشند. به منظور بررسي تاثير دما و مدت نگهداري بذر در کودهاي دامي، برماندگاري بذر علف هاي هرز آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملا تصادفي در 3 تکرار انجام شد. تيمارهاي آزمايش شامل دما در پنج سطح (25، 40، 50، 60 و 70 درجه سانتي گراد)، مدت نگهداري بذر در کود در شش سطح (0.25، 2.5، 0، 3، 5 و 7 روز)، گونه هاي علف هاي هرز (تاج خروس ريشه قرمز، فالاريس مينور، سلمه تره و خاکشير) و اثر وجود يا عدم وجود کود گاوي بودند. نتايج نشان دادند که در دماي C°50 در طي 5 روز نگهداري بذور در کود دامي، بذر همه گونه ها از بين رفتند. بذرهاي سلمه تره در دماي 60°C به مدت 12 ساعت زنده ماندند. همچنين دما باعث کاهش متوسط زمان جوانه زني بذور گرديد. بين گونه ها از نظر تحمل دما و مدت نگهداري در کود اختلاف معني داري مشاهده شد، که مي تواند ناشي از تفاوت در خصوصيات ساختماني و فيزيولوژيکي بذور باشد. بطور کلي دربين گونه ها از نظر تحمل دما و مدت نگهداري در کود دامي، سلمه تره مقاوم ترين و خاکشير حساس ترين گونه بودند. |
كليد واژه: تاج خروس، خاکشير، سلمه تره، فالاريس، کمپوست، کود دامي، متوسط زمان جوانه زني |
![]() |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .