بررسي كمي و كيفي اسانس گياه مورخوش (Zhumeria majdae) در مراحل مختلف رويشي
یک شنبه 16 مهر 1391 4:32 PM
12 : پژوهش و سازندگي پاییز 1382; 16(3 (پی آیند 60) در منابع طبیعی):88-92. |
بررسي كمي و كيفي اسانس گياه مورخوش (Zhumeria majdae) در مراحل مختلف رويشي |
سلطاني پور محمدامين,مرادشاهي علي,رضايي محمدباقر,برازنده محمدمهدي |
در اين بررسي ميزان ترکيب و اسانس برگ گياه مورخوش در مراحل قبل از گلدهي، گلدهي و بعد از گلدهي که از منطقه کوه تنگ زاغ جمع آوري شده بود مورد مقايسه قرار گرفت. در اسانس مرحله قبل از گلدهي تعداد 18 ترکيب شناسايي شده که 98.8 درصد وزن اسانس را تشکيل مي دهند. در مرحله گلدهي تعداد ترکيبات شناسايي شده 14 ترکيب بوده که 98.6 درصد وزن اسانس را تشکيل ميدهند. در مرحله بعد از گلدهي تعداد 20 ترکيب وجود دارد که 99.7 درصد وزن اسانس را شامل مي شود. بازده اسانس در اين سه مرحله به ترتيب 5.3 , 5.5 و 11.1 درصد مي باشد. ترکيبهاي لينالول ( 541 – 63.2 درصد)، کامفور ( 18.8 – 24.8 درصد )، ليمونن (4.5 – 6.1 درصد ) ، کامفن ( 2.5 – 3.9 درصد )، برنئول ( 0.6 – 2.7 درصد ) و آلفاپينن ( 1 – 1.5 درصد ) بيش از 90 درصد اسانس را تشکيل مي دادند. به طور کلي در منطقه کوه تنگ زاغ در مرحله قبل از گلدهي ترکيبهاي کامفن، آلفا کامفولنال، آلفا پينن، ليمونن، کامفور، ترپينن – 4 – ال، آلفا ترپينئول ، اکتان – 3 – وان، سيس و ترانس لينالول اکسيد و پاراسيمن، در مرحله گلدهي ترکيبهاي سيس جاسمن ، اکتا – 3 – کارن ، بتا بيزابولن و برنئول و در مرحله پايان گلدهي ترکيبهاي لينالول، بتا اسيمن ، نرول، نرال، ژرانيول، ژرانيان، گاما ترپينن، ترپينولن و ميرسن داراي بيشترين مقدار بودند.
|
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .