پاسخ به:پژوهش هاي توليد گياهي (علوم كشاورزي و منابع طبيعي)
سه شنبه 14 شهریور 1391 10:12 AM
6 : پژوهش هاي توليد گياهي (علوم كشاورزي و منابع طبيعي) 1390; 18(3):77-90. |
بررسي تاثير اسيد ساليسيليک بر جنين زايي رويشي و مقدار رنگيزه هاي دروني ريزنمونه هاي هويج در محيط کشت B5 |
حسيني سميرا,مشايخي كامبيز* |
* گروه باغباني، دانشگاه علوم كشلورزي و منابع طبيعي گرگان |
اسيد ساليسيليک نقش اساسي در تنظيم فرآيندهاي مختلف فيزيولوژيکي در گياهان دارد. در اين پژوهش چگونگي تاثير اسيد ساليسيليک بر القا جنين زايي رويشي ريزنمونه هاي دم برگ و آب کش ثانويه ريشه هويج و تشکيل رنگيزه هاي دروني در محيط کشت گامبورگ (B5) مورد بررسي قرار گرفت. به منظور بررسي تاثيرات اسيد ساليسيليک تيمارها در قالب طرح کاملا تصادفي با غلظت هاي 0، 0.5، 1.5، 2 و 3 ميلي مولار به محيط کشت استاندارد B5اضافه گرديد. نتايج به دست آمده نشان داد که ميزان جنين زايي رويشي در تيمار 0.5 ميلي مولار بيش از تيمارهاي ديگر بود و در غلظت هاي بيش از 0.5 ميلي مولار از ميزان آن کاسته شد. همچنين در اين مطالعه تاثير غلظت هاي مختلف اسيد ساليسيليک بر سنتز کلروفيل، آنتوسيانين و کارتنوئيد در ريزنمونه هاي کشت شده هويج پس از ظهور جنين ها مورد بررسي قرار گرفت. در غلظت 0.5 ميلي مولار اسيد ساليسيليک بيش ترين ميزان کارتنوئيد، آنتوسيانين و کلروفيل ديده شد و اين اختلاف بين غلظت ها در سطح 1 درصد معني دار بود. در غلظت هاي بالاتر از 0.5 ميلي مولار نه تنها از ميزان جنين زايي کاسته شده بود بلکه ميزان رنگيزه ها نيز کاهش پيدا کرد. نتايج به دست آمده از مقايسه جنين زايي در ريزنمونه هاي مختلف در هويج نشان داد که جنين زايي در ريزنمونه هاي دم برگ بيش از بافت آب کش ثانويه ريشه هويج بود. بنابراين مي توان چنين نتيجه گرفت که احتمالا اسيد ساليسيليک در غلظت هاي مختلف داراي تاثيرات فيزيولوژيک متفاوتي مي باشد که با توجه به هدف موردنظر مي توان از دامنه هاي متفاوتي از غلظت هاي آن استفاده کرد. |
كليد واژه: دم برگ، آب کش ثانويه هويج، کلروفيل، کارتنوئيد، آنتوسيانين |
نسخه قابل چاپ |
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .