پاسخ به:دانستنیهای گردشگری
شنبه 21 مرداد 1391 12:55 PM
زیر گنبد چینی ها
راهنمای بازدید از موزه چینیخانه در بقعه شیخصفی اردبیلی
بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی
وقتی می گوییم میراث فرهنگی، گذشته ی دوری به یاد می آید، بسیار گسترده و پیچاپیچ که گرانبار است از تجربه ها و دانش ها و دریافت ها و دستاوردها و هنرهای یک قوم در طی چند هزار سال. نمونه ای از این میراث گرانبار را در اردبیل مشاهده می کنید.
مجموعه ی خانقاهی و آرامگاهی شیخ صفی الدین اردبیلی به عنوان روضه قطب آلافاق شیخ صفی الدین اردبیلی (۷۳۵-۶۵۰ق) و زادگان و حاکمان صفوی و مریدان طریقت اردبیلی، در حقیقت یکی از مظاهر زیبای فرهنگ و تمدن ایران و سند زنده ای از بدایع خلاق بشری است.
این مجموعه شامل: مقبره شیخ صفی(گنبد الله الله)، آرامگاه شاه اسماعیل اول، عمارت چینی خانه، مسجد جنت سرا، تالار دارالحفاظ، صحن اصلی ، محوطه شهید گاه، خانقاه یا چله خانه و حیاط باغ .
موزه چینی خانه
گنبد چینیخانه از اولین موزههای ایران است؛ بخش مهمی از مجموعه بقعه شیخصفیالدین اردبیلی که اگر چه ابتدا به عنوان محلی برای انجام مراسم دراویش صفوی بنا شده بود، اما با تبدیل کاربری آن به محل نگهداری ظروف چینی سلطنتی توسط شاه عباس اول، عنوان موزه سلطنتی شهر را به خود گرفت.
بازدید از موزه شیخ صفی در شهر اردبیل ضمن اینکه برای بازدید کنندگان گویای عظمت تاریخی ایران زمین است بلکه آثار ارزشمند هنری موجود در این مجموعه از ظرافت و زیبایی خاصی برخوردار بوده و خاطره بیاد ماندنی برای گردشگران می باشد. لازم به یادآوری می باشد که این اثر عظیم و جاودانه تاریخی، در سال ۱۳۸۹ ثبت جهانی گردیده است.
دیدار، پس از موزه
زیبایی این مکان فقط به موزه چینیخانه نیست، پس از بازدید از موزه می توانید از دیگر بخشهای بقعه از جمله موزه شاه اسماعیل ختایی هم دیدن کنید. موزه مردمشناسی اردبیل هم در سوی دیگر میدان عالی قاپو قرار گرفته است. تماشای این مجموعه را که در محل یک حمام تاریخی است از دست ندهید.
تا مرکزشهر
برای رسیدن به بقعه شیخصفی، بهترین راه، رفتن به چهارراه امام(ره) در اردبیل است. بقعه شیخصفی در قدیمیترین محله شهر اردبیل است و درست در مرکز شهر واقع شده. از چهارراه امام(ره) که 200متر به سمت شمال حرکت کنید در ورودی بقعه، شیخ شما را به داخل فرا میخواند. چهارراه امام(ره) مرکز تجاری شهر است و شما در هر کجای اردبیل که باشید میتوانید با گفتن کلمه «چهارراه» به تاکسیها، در سریعترین زمان ممکن خودتان را به نزدیکیهای بقعه برسانید.
بلیت ورودی بقعه که شامل بازدید از ساختمان اصلی آن و البته گنبد چینیخانه میشود 500 تومان است. برای بازدید از موزه شاه اسماعیل ختایی هم باید جداگانه همینقدر خرج کنید.
به تماشای هنر صفوی
در موزه چینیخانه میتوان جای خالی چینیآلات دوره صفوی را هم دید. امروز اگر به تماشای چینیخانه میروید باید حواستان را بیشتر متوجه نقاشیها و طلاکاریهای زیبایی بکنید که روی مقرنسهای گچی انجام شده. خالیبودن طاقچههایی که روزگاری جای چینیآلات سفارشی شاهعباس بوده توی ذوقتان میزند اما تماشای نقشهای اسلیمی ایجادشده بر فراز چهار شاهنشین چینیخانه لطف دیگری دارد؛ نقشهایی که نمایانگر اوج هنر هنرمند عصر صفوی است. اگر از احوالات آن ظروف چینی هم سراغ بگیرید، نشانی موزههای سنپترزبورگ و آرمیتاژ روسیه را به شما میدهند.
در قلب یک بقعه
گردش در موزه چینیخانه را باید از اتاق قندیلخانه آغاز کنید. اگر کل مجموعه بقعه شیخصفیالدین را به بدن انسان تشبیه کنیم، چینیخانه را میتوان قلب مجموعه نامید. از در اصلی که وارد مجموعه شوید، ابتدا با گنبد معروف «اللهالله» روبهرو میشوید. از کنار این گنبد به حیاط اصلی مجموعه میرسید و در گوشه سمت راست این حیاط کوچک با تحویل کفشهای خود به کفشداری، وارد ساختمان اصلی بقعه میشوید. اولین اتاق به قندیلخانه مشهور است و بعد از گذر از آن از سمت چپ وارد چینیخانه میشوید.
راه دسترسی:
تهران=» اتوبان قزوین=» اتوبان رشت=» آستارا=» اردبیل
تهران=» اتوبان قزوین=» اتوبان زنجان=» اتوبان تبریز=» بستان آباد=»سراب=» اردبیل
نقشه راهنما: