پاسخ به:مقالات امور دام و آبزیان
پنج شنبه 8 تیر 1391 11:29 PM
20 : پژوهش و سازندگي پاييز 1386; 20(3 (پي آيند 76) در امور دام و آبزيان):144-149. |
بررسي اثر استفاده از باكتري Streptococcus lactis (نژاد مولد نيسين) بر مهار فساد گازي در پنير سفيد ايراني |
گنجور محمدسعيد*,كرباسي احمد,ميرجليلي علي |
* دانشگاه آزاد اسلامي، واحد جهرم |
آزمايشات نشان داد که يکي از مشکلات پنير سفيد ايراني، ايجاد فساد گازي (Gas defect) است، که در طي آن ميکروارگانيسم هاي فسادگر با تجزيه مواد غذايي درون پنير سبب آزاد شدن گاز از جمله دي اکسيدکربن و بالطبع تورم بسته بندي پنير مي شوند. آزمايشات نشان دادند که باكتري هاي اسپوزا از عوامل مهم توليد گاز در پنير سفيد ايراني بودند. اين گونه باکتري ها از شير پاستوريزه شده نيز جداسازي شدند. به همين جهت اسپور آن ها در شير پاستوريزه باقي مانده و محصول نهايي را که پنير سفيد بود دچار اشکال مي کرد صحت اين موضوع با انجام آزمايش و شمارش اسپور در شير پاستوريزه شده تاييد شد. با توجه به اين كه اسپور اين گونه باكتري ها به پاستوريزاسيون مقاوم است. بنابراين براي مهار اين گونه باكتري ها در مواد لبني بايد روش خاصي بغير از پاستوريزاسيون به کار مي رفت به همين لحاظ پس از مطالعات و انجام آزمايشات مشخص شد که به کارگيري نژاد خاصي از باکتري Streptococcus lactis (صرفا نژاد مولد نيسين) به عنوان آغازگر (Starter) براي حل اين مشکل مناسب است، اين باکتري با توليد نيسين سبب مهار رشد باكتري هاي اسپورزا و در نتيجه باعث جلوگيري از توليد گاز در پنير توليدي شد. انجام آزمايشات متعدد نشان داد که به کارگيري بيش از 2 درصد از آغازگري که حاوي باکتري St. lactis (نژاد نيسين زا) بود نه تنها سبب مهار فساد گازي در پنيرهاي بسته بندي شد بلکه شمارش تعداد اسپور در پنيرهايي که داراي غلظت هاي بيشتري از آغازگر مذکور بودند به طور معني داري (p<0.001) با هم تفاوت داشت به طوري که تعداد اسپور در پنيرهايي که غلظت آغازگر آن ها بيشتر بود به ميزان قابل ملاحظه اي کمتر از پنيرهاي فاقد آغازگر بود. آزمايش ارگانولپتيکي نشان داد که پنيرهايي داراي بهترين طعم بودند که غلظت آغازگر آن ها بين 1 الي 2.5 درصد بوده است. افزايش 3 درصدي غلظت آغازگر سبب ايجاد طعم ترش در پنير مي شد و کاهش آن (کمتر از 2 در صد) فساد گازي را به همراه داشت. لذا پس از بررسي آماري بروش آناليز واريانس و از طريق آزمون آنوا بهترين غلظت توصيه شده، 2 الي 3 در صد از استارتر فوق الذکر بود. |
كليد واژه: |
نسخه قابل چاپ |