0

بانک مقالات زراعت و باغبانی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات زراعت و باغبانی
جمعه 9 تیر 1391  6:56 PM

 13 : پژوهشهاي زراعي ايران بهمن و اسفند 1389; 8(6):995-1001.
 
ارزيابي حساسيت گياهان زراعي مختلف به بقاياي آترازين در خاک
 
ايزدي دربندي ابراهيم*,راشدمحصل محمدحسن,زند اسكندر
 
* گروه زراعت، دانشكده كشاورزي، دانشگاه فردوسي مشهد
 
 

به منظور ارزيابي حساسيت 9 گياه زراعي به بقاياي آترازين در خاک دو آزمايش زيست سنجي در خاک هاي تيمار شده با آترازين در مزرعه و شرايط گلخانه اي انجام شد. در آزمايش اول حساسيت گياهان زراعي به بقاياي احتمالي آترازين در مزرعه، در شرايط گلخانه اي بررسي شد که تيمارهاي مورد نظر در اين آزمايش عبارت بودند از مقادير کود آلي در دو سطح (0 و 50 تن در هکتار) به عنوان عوامل اصلي و مقادير آترازين در دو سطح 2 و 4 کيلوگرم ماده موثره در هکتار به عنوان عوامل فرعي بودند. پس از برداشت ذرت نمونه خاکي از هر کرت از عمق 0 تا 15 سانتي متري از 15 نقطه از هر کرت و پس از اختلاط آنها در گلخانه حساسيت گياهان زراعي گندم، جو، چغندرقند، نخود، عدس، کلزا، به بقاياي آترازين ارزيابي شد. آزمايش دوم به صورت طرح کاملا تصادفي در سه تکرار و به منظور ارزيابي حساسيت گياهان زراعي گندم، جو، چغندرقند، پياز، نخود، عدس، کلزا، لوبيا و گوجه فرنگي به بقاياي شبيه سازي شده آترازين در خاک انجام شد. که تيمارهاي اين آزمايش غلظت هاي مختلف آترازين در خاک (0، 0.2، 0.5، 1، 5، 10 و 15 ميلي گرم در کيلوگرم خاک) بودند. نتايج آزمايش زيست سنجي اول تاثير معني داري بر گياهان زراعي مورد آزمايش نداشت. با توجه به اينکه در شرايط مزرعه فرآيندهاي تعيين کننده سرنوشت علف کش ها بيش از شرايط کنترل شده هستند به نظر مي رسد، اين مساله يا اينکه بدليل کم بودن غلظت آترازين در کمتر از حد آستانه خسارت به گياهان مورد نظر بوده و يا اينکه غلظت آترازين در طي مراحل آماده سازي خاک به سطح پايين تري از آستانه خسارت رسيده است. در آزمايش دوم پاسخ هاي متفاوتي به غلظت هاي شبيه سازي شده آترازين از گياهان زراعي مورد آزمايش مشاهده شد؛ به طوري که بر اساس رون تغييرات زيست توده گياهان مورد مطالعه در پاسخ به غلظت هاي مختلف آترازين در خاک، حساسترين و مقاومترين گياهان به بقاياي آترازين بترتيب پياز و نخود بودند و ترتيب حساسيت گياهان مورد مطالعه بر اساس شاخص ED50 حاصل از معادله 4 پارامتري سيگموييدي بصورت نخود ‹ لوبيا ‹ عدس ‹ چغندرقند ‹ گوجه فرنگي ‹ جو ‹ گندم ‹ کلزا ‹ پياز بودند.

 
كليد واژه: آترازين، نخود، لوبيا، عدس، چغندرقند، گوجه فرنگي، جو، گندم، کلزا، پياز
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها